Αυξάνονται και πληθύνονται στο Σέιχ Σου τα αγριογούρουνα, τα οποία τείνουν να γίνουν πλέον… κατοικίδια, αφού οι εμφανίσεις τους είναι συχνές στις περιοχές γύρω από το δάσος.
Όπως τονίζουν μάλιστα ειδικοί, αν δεν ληφθούν μέτρα, τα αγριογούρουνα θα πολλαπλασιαστούν επικίνδυνα και είναι βέβαιο ότι θα τα δούμε σε κεντρικούς δρόμους, ακόμη και στη… Flyover!
Μάλιστα αυτή την περίοδο, όπως επισημαίνουν στο TheOpinion ειδικοί, είναι η εποχή ζευγαρώματος για τα αγριογούρουνα και την Άνοιξη θα αρχίσουν να κυκλοφορούν πολύ περισσότερα από αυτά που ήδη βλέπουν οι κάτοικοι σε Πανόραμα, Θέρμη ακόμη και στην Τούμπα, στην περιοχή της Περιφερειακής Τάφρου.
«Μιλάμε για υβρίδια τα οποία έχουν εξαπλωθεί και τα οποία εμφανίζονται απολύτως εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία. Τριγυρνούν στους δρόμους, δεν φοβούνται τους ανθρώπους, τρώνε από σκουπίδια κλπ σαν οικόσιτα, δεν φοβούνται τα αυτοκίνητα. Κι όμως για τον άνθρωπο παραμένουν επικίνδυνα, δεν πρέπει να τα ταΐζουμε, να τα πλησιάζουμε κλπ», ξεκαθαρίζει μιλώντας στο TheOpinion ο ομότιμος καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, πρώην Διευθυντής του Εργαστηρίου Άγριας Πανίδας στο ΑΠΘ, Χρήστος Βλάχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αγριογούρουνα που κρύβονται στο Σέιχ Σου μπαίνουν σε περίοδο ζευγαρώματος, με αποτέλεσμα από την Άνοιξη να αναμένεται επικίνδυνος πολλαπλασιασμός του πληθυσμού τους.
«Το πιο επικίνδυνο είναι τα τροχαία που προκαλούνται, οι συγκρούσεις. Ήδη έχουν καταγραφεί πολλές και αν δεν γίνει κάτι, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και στους δρόμους, όπως στην Περιφερειακή οδό όπου εννοείται ότι τα αγριογούρουνα θα είναι παρόντα. Θα είναι παρόντα σε όλα τα αστικά περιβάλλοντα. Τα αγριογούρουνα θα είναι εκεί και στη Flyover. Χρειάζονται μέτρα τα οποία κανείς δεν παίρνει», τονίζει ο κ. Βλάχος.
Μεταξύ των παραγόντων που οδήγησαν στην αύξηση του πληθυσμού τους, εκτός φυσικά από την αναπαραγωγή αυτή εντός του προστατευμένου χώρου, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι η μείωση των φυσικών αρπάγων (οι μόνοι άρπαγες αγριογούρουνου που έμειναν πλέον είναι οι αλεπούδες, αλλά και αυτές μειώθηκαν), αλλά και η μη λήψη μέτρων για την απομάκρυνση ενός είδους που φαίνεται πως επικρατεί στην περιοχή μας, του λεγόμενου υβριδικού αγριόχοιρου, που προέκυψε ως αποτέλεσμα παλαιότερης (άστοχης, σύμφωνα με τον κ. Βλάχο) απόφασης για επιδότηση της διασταύρωσης αγριόχοιρου με οικόσιτα γουρούνια, με στόχο την καλύτερη ποιότητα κρέατος.
Διασχίζουν «κανονικά» τον δρόμο
Βίντεο που δείχνει αγριογούρουνο να κινείται κανονικά πλάι στα αυτοκίνητα και διασχίζει κανονικά την Τζον Κένεντι, την κεντρική οδό προς Πανόραμα, δίνει στο TheOpinion o πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παντελάκης.
Όταν αγριογούρουνα εγκλωβίζονται σε χώρους που δεν πρέπει, καλούνται συνήθως οι κυνηγοί για να τα “παγιδεύσουν” και στη συνέχεια να τα απελευθερώσουν.
«Μας καλούν συνεχώς για να βάζουμε παγίδες.Όχι μόνο στους περιφερειακούς δρόμους, αλλά ακόμη και σε κεντρικές οδούς θα τα δούμε, ακόμη και στην Flyover. Κινούνται παντού. Να θυμίσω ότι πιάσαμε στις Συκιές το αγριογούρουνο που κυκλοφορούσε στην Αριστοτέλους…», υπενθυμίζει ο κ. Παντελάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει κίνδυνος τροχαίων, τα οποία ήδη συνέβησαν. «Προς το παρόν στην Θεσσαλονίκη τα τροχαία που έγιναν είχαν μόνο υλικές ζημιές, ενώ σε γύρω νομούς είχαμε και θανατηφόρα. Το πρόβλημα γιγαντώνεται, χωρίς κανείς να κάνει το παραμικρό, παραπέμποντάς το στο μέλλον», τονίζει ο κ. Παντελάκης.
Απαιτούνται μέτρα
Διεθνώς υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα, συγκεκριμένα μέτρα που λαμβάνονται για να ελεγχθεί ο πληθυσμός των αγριογούρουνων και κυρίως των υβριδίων, τα οποία εισβάλλουν ολοένα και περισσότερο στο αστικό περιβάλλον, τονίζει ο καθηγητής κ. Βλάχος.
«Δυστυχώς στη χώρα μας υπάρχει λαθεμένη αντίληψη για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η άγρια πανίδα και κυρίως τα θηλαστικά. Υπάρχει κριτική από φιλοζωικές οργανώσεις που οι υπεύθυνοι φοβούνται. Επιβάλλεται όμως να γίνεται κάποιου είδους διαχείριση. Δεν γίνεται το πρόβλημα να παραπέμπεται στο μέλλον γιατί θα το βρούμε μπροστά μας», προσθέτει ο καθηγητής.