Στις προγραμματικές του θέσεις για την επόμενη τετραετία, την παρουσίαση των υποψηφίων, αλλά και το απολογισμό την προηγούμενης θητείας στο Περιφερειακό Συμβούλιο αναφέρθηκε στη σημερινή (28/8) συνέντευξη τύπου ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία – Πράσινη Λύση», Φίλιππος Γκανούλης.
«Είμαστε ξανά η μοναδική αυθεντική πρόταση από το χώρο της Οικολογίας στην Κεντρική Μακεδονία», είπε κατά την έναρξη της συνέντευξη της τύπου ο κ. Γκανούλης.
Σύμφωνα με τον κ. Γκανούλη, «αυτά τα τέσσερα χρόνια με το έργο μας αναδείξαμε το λανθασμένο, στρεβλό και σπάταλο μοντέλο ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ένα μοντέλο που παραβλέπει τον άνθρωπο και το περιβάλλον».
«Απάνθρωπες συνθήκες μετακίνησης, ατμοσφαιρική ρύπανση στο κόκκινο, συγκεντρωτικό και μη καινοτόμο παραγωγικό μοντέλο, έλλειψη πρασίνου και δημόσιων χώρων, ενεργειακή και διατροφική εξάρτηση, μη βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισχυρές προοπτικές, πολεοδομική υποβάθμιση, έντονες κοινωνικές ανισότητες με χωροταξικό προσδιορισμό, ψηφιακή καθυστέρηση, αδυναμία προσαρμογής στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης», συμπλήρωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία – Πράσινη Λύση», Φίλιππος Γκανούλης.
Ερωτώμενος για την απόφαση των Οικολόγων Πράσινων, κεντρικά από την Αθήνα να δώσουν στήριξη στον Απόστολο Τζιτζικώστα ξεκαθάρισε ότι: «Ήταν μια ακατανόητη απόφαση από την Αθήνα για όλους όσους αγωνιζόμαστε, μιλάμε και παλεύουμε για την Οικολογία στην Κεντρική Μακεδονία τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε στήριξη από την αθηναϊκή μειοψηφία του κόμματος, εκμεταλλευόμενος την πολυδιάσπαση στο χώρο, για να μεταδοθεί το ψευδέστατο μήνυμα ότι οι Οικολόγοι είναι με τον νυν περιφερειάρχη. Οι Οικολόγοι είναι εδώ, εμείς είμαστε η αυθεντική οικολογική και πράσινη πρόταση στην Κεντρική Μακεδονία. Το έργο μας τα τελευταία 4 χρόνια είναι υπαρκτό και έχει επικροτηθεί από τους Ευρωπαίους Πράσινους οι οποίοι και πολύ σύντομα θα βάλουν τα πράγματα στη θέση τους, ανακοινώνοντας την επίσημη στήριξη στην παράταξή μας».
Αναλυτικά η εισήγηση του Φ. Γκανούλη
Η Οικολογία-Πράσινη Λύση θα συμμετάσχει δυναμικά στις προσεχείς Περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου με αυτόνομο ψηφοδέλτιο. Είμαστε ξανά η μοναδική αυθεντική πρόταση από το χώρο της Οικολογίας στην Κεντρική Μακεδονία.
Η παράταξη μας από το 2019 όταν εκλέχθηκε να εκπροσωπήσει τις σύγχρονες αναπτυξιακές πράσινες πολιτικές για τους πολίτες της Περιφέρειας έδειξε το ξεκάθαρο στίγμα της.
Αυτά τα τέσσερα χρόνια με το έργο μας αναδείξαμε το λανθασμένο, στρεβλό και σπάταλο μοντέλο ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ένα μοντέλο που παραβλέπει τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Απάνθρωπες συνθήκες μετακίνησης, ατμοσφαιρική ρύπανση στο κόκκινο, συγκεντρωτικό και μη καινοτόμο παραγωγικό μοντέλο, έλλειψη πρασίνου και δημόσιων χώρων, ενεργειακή και διατροφική εξάρτηση, μη βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισχυρές προοπτικές, πολεοδομική υποβάθμιση, έντονες κοινωνικές ανισότητες με χωροταξικό προσδιορισμό, ψηφιακή καθυστέρηση, αδυναμία προσαρμογής στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης.
Η πολιτική πρόταση της Οικολογίας – Πράσινης Λύσης παραμένει θετική, ανοιχτή στην επιστήμη και στην εμπειρία, με άξονα τις πράσινες, δοκιμασμένες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, προτάσεις.
Πιστεύουμε πως η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι η ιδανική κλίμακα για να εφαρμοστούν σε κλίμακα πολιτικές που θα κάνουν τις ζωές μας καλύτερες. Πολιτικές όπως η παραγωγή και κατανάλωση σε τοπικό επίπεδο, η ενίσχυση των τοπικών προϊόντων ποιότητας, ο περιορισμός της επέκτασης του αστικού ιστού σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και η υποστήριξη των τομέων της πράσινης κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που περιορίζουν τις κοινωνικές ανισότητες.
Η νέα επικαιροποιημένη πολιτική πρόταση της Οικολογίας – Πράσινης λύσης συμπεριλαμβάνει δέσμη άμεσα εφαρμόσιμων κοστολογημένων προτάσεων οι οποίες με το καλημέρα θα αναβαθμίσουν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας , θα εξοικονομήσουν χρήματα τα οποία θα διατεθούν σε δράσεις για την κοινωνική κατοικία, για τις επιχειρήσεις για τα προβλήματα των ανθρώπων που σήμερα κανείς δεν ακούει!
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α – ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Ένας μικρός απολογισμός της θητείας μας
Ως παράταξη ασχοληθήκαμε τόσο με τα τρέχοντα προβλήματα της περιφέρειάς μας προσπαθώντας θετικά να δώσουμε λύσεις μέσα από το πρίσμα της Οικολογίας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης, όσο και με την κατάθεση προτάσεων για αλλαγή της πολιτικής της ΠΚΜ σε σοβαρά θέματα που επηρεάζουν την πλειοψηφία του πληθυσμού της περιφέρειάς μας αλλά και ειδικότερα την ποιότητα ζωής των κατοίκων συγκεκριμένων περιφερειακών ενοτήτων.
Σημαντικό θέμα της πόλης της Θεσσαλονίκης ήταν και συνεχίζει να είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδιαίτερα στις δυτικές συνοικίες αλλά και στην πόλη των Σερρών, και το κυκλοφοριακό στο κέντρο της πόλης, το τελευταίο είναι βραχνάς για τους επαγγελματίες και αποτροπή κινητικότητας για τους αγοραστές. Οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, η Πλατεία Ελευθερίας, γενικά οι περιοχές πρασίνου και οι δημόσιες βρύσες, η οικιστική επέκταση στο Ρέμα Κρυονερίου, η ανεξέλεγκτη κοπή δέντρων σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης και άλλων σημαντικών πόλεων της ΚΜ, είναι μερικά από τα ζητήματα που θίξαμε στο ΠΣ. Συναντηθήκαμε με τις τοπικές ομάδες στις Σέρρες, στην Χαλκιδική, στον Εύοσμο, στην περιοχή Παπάφη Θεσσαλονίκης και σε άλλες πόλεις της ΚΜ, με μαθητές, φοιτητές και συλλόγους Αρχιτεκτόνων Τοπίου και επιδιώξαμε με ερωτήσεις προς το ΠΣ και τη Διοίκηση την εφαρμογή των νόμων και την εξεύρεση λύσεων. Εντοπίσαμε επικίνδυνους προγραμματισμούς, όπως πχ την εγκατάσταση αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στην Σίνδο και ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG μέσα στο Θεραμαϊκό κόλπο, λίγα χιλιόμετρα από τις ακτές Καλοχωρίου .
Τα παραπάνω είναι χαρακτηριστικά θέματα που συσχετίζονται μεταξύ τους, αλλά έχουν τις ρίζες τους στηνλανθασμένη πολεοδομική οργάνωση της πόλης, στην ανυπαρξία δημόσιων ελέγχων και στην αδυναμία αποδοτικής λειτουργίας των Υπηρεσιών της ΠΚΜ. Αυτό είναι και το κύριο χαρακτηριστικό σχεδόν όλων των ζητημάτων που μας απασχόλησαν, ότι δηλαδή κάθε πρόβλημα έχει αφενός τις ρίζες του σε δομικές αδυναμίες της Διοίκησης της ΠΚΜ και αφετέρου αυτό το πρόβλημα επηρεάζει αρνητικά άλλες πτυχές της καθημερινότητας των πολιτών. Εμείς αναδείξαμε λύσεις εφικτές, με την ποιοτική αναβάθμιση των κατοικιών και των συστημάτων θέρμανσης σε αστικές περιοχές, την τοποθέτηση Φ/Β στα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, την οργάνωση της ποδηλατοκίνησης στις μεγάλες πόλεις της ΚΜ, την προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων για τα ΜΜΜ, την απλή εφαρμογή των κατευθύνσεων των ΜΠΕ στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες γύρω από τις πόλεις, κλπ.
Στηρίξαμε με κάθε μέσο την οργανωτική βελτίωση των λαϊκών αγορών βιολογικών προϊόντων καθώς και την ίδια την παραγωγή βιολογικών προϊόντων, ως τμήμα της βελτίωσης της ποιότητας τροφής των κατοίκων των αστικών κέντρων.
Ερευνήθηκαν πολλές περιπτώσεις ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων σε φυσικές περιοχές, διενεργήσαμε αυτοψίες (πχ Ν. Τρίγλια, άτυπη χωματερή προς Θέρμη, Ωραιόκαστρο) και ενημερώσαμε τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ομοίως, η ρύπανση της θάλασσας στο Θερμαϊκό και Στρυμονικό Κόλπο, η ρύπανση των ακτών αλλά και η φυσική και κοινωνική τους υποβάθμιση από την ανεξέλεγκτη επέκταση των beachbars και την παράνομη εγκατάσταση τροχοβιλών καθώς και η παροχέτευση ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων σε χείμαρρους και ποταμούς της περιφέρειάς μας αποτέλεσαν θέματα αιχμής, αφού έτσι δεν ρυπαίνεται απλώς ένας φυσικός αποδέκτης, αλλά υποβαθμίζονται μεγάλες κατοικημένες περιοχές και επηρεάζονται αρνητικά ο τουρισμός, η γεωργική παραγωγή και η υγεία των πολιτών.
Η Λαθροϋλοτομία έχει πάρει διαστάσεις, απόρροια των υψηλών τιμών των πηγών ενέργειας, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και των καυσόξυλων. Είναι φυσιολογικό οι πολίτες να ψάχνουν λύσεις επιβίωσης, αλλά υπάρχουν και οι «επαγγελματίες λαθροϋλοτόμοι» που ξυρίζουν τεράστιες δασικές επιφάνειες για το κέρδος, και αυτοί πρέπει να εντοπιστούν και να εξουδετερωθούν από τις Αρχές.
Υπάρχουν βεβαίως και καθαρά κοινωνικά ζητήματα, όπως η βιωσιμότητα του φοιτητικού κάμπινγκ στο Ποσείδι, αντιστεκόμαστε στην ιδιωτικοποίηση του κάμπινγκ της Αγ. Τριάδας και επιδιώκουμε πολιτικές κοινωνικής κατοικίας για νέους και ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα.
Ο Τουρισμός στις πολυσύχναστες ακτές της Χαλκιδικής και της Πιερίας συνεχίζει αναξέλεγκτα να απειλεί της φυσική και κοινωνική ισορροπία, αφού έχει υπερβεί ήδη την φέρουσα ικανότητα και εξαντλεί τους υδάτινους πόρους αλλά και την υπομονή των οδηγών. Χρειάζονται σοβαρές μελέτες και ένας προαστιακός από την Πιερία μέχρι και το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, μια διαφορετική προσέγγιση στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που δημιουργεί η εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος στις ΔΕΥΑ όλης της περιφέρειας – φυσικά η ιδιωτικοποίηση του Νερού στη Θεσσαλονίκη και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή δεν αποτελεί λύση αλλά πηγή νέων προβλημάτων.
Η Αγροτική Παραγωγή βαίνει μειούμενη, εξαιτίας των εφαρμοζόμενων συμβατικών μεθόδων καλλιέργειας που υποβαθμίζουν – εξαντλούν βιολογικά το έδαφος και της αδυναμίας της Κεντρικής και Περιεφερειακής Διοίκησης να λάβει υπόψη της τις παραμέτρους της Κλιματικής Αλλαγής. Εμείς προτείνουμε ένα διαφορετικό μοντέλο καλλιέργειας, εκτροφής και διακίνησης αγροτικών προϊόντων και σ΄ αυτό περιλαμβάνονται συνδυασμός κλειστών δικτύων άρδευσης με Φ/Β συστήματα, αλλαγή καλλιεργειών, ευρεία εφαρμογή καθαρών μεθόδων καλλιέργειας, εκπαίδευση αγροτών, δίκτυα παραγωγών – καταναλωτών.
Τα θέματα που θίξαμε την τετραετία που πέρασα είναι πραγματικά αμέτρητα, για να μην μακρηγορήσω, θα θίξω επιγραμματικά μόνο κάποια από αυτά :
Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες στις αστικές και αγροτικές περιοχές μας και οι τρόποι αντιμετώπισής τους (είναι αδύνατο να ευχόμαστε να βρέχει για να μην έχουμε πυρκαγιές αλλά να μην βρέχει και πολύ για να μην έχουμε πλημμύρες, η πρόληψη και οι υποδομές μας πρέπει να αλλάξουν), ο λανθασμένος σχεδιασμός του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς στην περιοχή «Τσαίρια» του Αγροκτήματος Περαίας, η ανεπάρκεια του Σχεδίου Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (ΣΑΤΑΜΕ) στην περιφέρειά μας, η λειψυδρία στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της ΠΚΜ, ομοίως το πολύ χαμηλό αστικής ανακύκλωσης, το κεντρικό εργοστάσιοεπεξεργασίαςαπορριμμάτων στην Κοζάνη, η προστασία του Σειχ Σου και όλων των περιαστικών δασών στην ΠΚΜ από τις ανθρώπινες επεμβάσεις και το φλοιοφάγο έντομο, η αποφυγή κοπής δέντρων και η στήριξη της πρωτοβουλίας πολιτών στην περιοχή Βαφοπούλου Θεσσαλονίκης, το φυτοπλαγκτόν και τα επιπλέοντα σκουπίδια στο Θερμαϊκό κόλπο, τα πλαστικά στις θάλασσες και ακτές της ΠΚΜ, η ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας Αρετσούς, η κατάργηση και μεταφορά τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας από την Σίνδο, η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ και η ανάσα που μπορεί να προσφέρει αυτή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η Μονάδα Επεξεργασίας Επικίνδυνων Αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Κιλκίς, η άρνηση των ΕΛΠΕ να συμμορφωθεί με τους κανόνες για αποφυγή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η ΜΕΑ Μαυροράχης, οι εξορύξεις πετρελαίου, οι ελλείψεις στις ζωοτροφές, η επιβολή εισιτηρίου στα αξιοθέατα του Ολύμπου, η εκτίναξη του κόστους αγροτικής παραγωγής, η σπατάλη τροφίμων, η αντιμετώπιση της πανδημίας και η στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΣΥ, η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων της Θεσσαλονίκης και των άλλων στην ΠΚΜ, η εκτός σχεδίου δόμηση, οι προτάσεις μας για πράσινες πόλεις στην περιφέρειά μας.
Επισημάναμε τους κοινωνικούς κίνδυνους πάω στους οποίους η διοίκηση της περιφέρειας δεν πήρε θέση ή δεν έκανε δράσεις, από τον ρατσισμό την έμφυλη και οπαδική βία αλλά και τη βία της αστυνομίας και φασιστικών ομάδων κατά φοιτητών, μαθητών και στοχευμένων ομάδων πολιτών, η στήριξη του ThessalonikiPride και των φεστιβάλ πρωτοβουλιών πολιτών και οικολογικών οργανώσεων, γενικά η στήριξη της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και δημιουργίας, των εθελοντικών ομάδων και των διασωστών μεταναστών – προσφύγων και η ένταξη των τελευταίων στην κοινωνική ζωή της χώρας,
Αυτό που θέλουμε να σημειώσουμε είναι ότι δεν μας ενδιαφέρει να «χτυπήσουμε» την όποια Διοίκηση της ΠΚΜ, θέλουμε να στρέψουμε τις δράσεις της προς τα σημαντικά ζητήματα βιωσιμότητας και ποιότητας ζωής των πολιτών, και κυρίως να αναδείξουμε το πόσο σημαντικό είναι οι τελευταίοι να πρωτοπορήσουν, να ενεργοποιηθούν και να πιέσουν την Διοίκηση στην εφαρμογή λύσεων που προστατεύουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή και την οικονομία στην ΠΚΜ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Τα θέματα με τα οποία καταπιαστήκαμε κατά την τετραετία που πέρασε, αποτελούν σίγουρα τη βάση πάνω στην οποία θα συνεχίσουμε και την επόμενη, εφόσον εκλεγούμε στο ΠΣ της ΠΚΜ. Το πρόγραμμά μας είναι ιδιαίτερα ευρύ και, όπως αναφέρθηκε κατά τον απολογισμό μας, εξετάζει τα φαινόμενα και προτείνει λύσεις με βάση τις αρχές της αειφορίας, της βιωσιμότητας και της ποιότητας περιβάλλοντος και της ελεύθερης κοινωνικής ζωής.
Πολύ συνοπτικά, παρακάτω αναφέρονται οι γενικοί άξονες – κατευθύνσεις της πολιτικής μας για την ΠΚΜ. Ακολουθούν πολύ συγκεκριμένες κοστολογημένες και τεχνικά επεξεργασμένες προτάσεις για άμεση εφαρμογή από τη Διοίκηση της ΠΚΜ κατά την ερχόμενη τετραετία.
Β.1 ΠΡΑΣΙΝΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επενδύσεις σε μια δίκαιη Πράσινη Οικονομία, έρευνα και καινοτομία
Διασφάλιση αξιοπρεπούς ελάχιστου εισοδήματος σε όλους τους πολίτες
Προγράμματα απασχόλησης νέων και ανέργων σε δραστηριότητες που προστατεύουν το περιβάλλον
Ενίσχυση της μικρομεσαίας πράσινης επιχειρηματικότητας
Εγκατάσταση ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων υπηρεσιών υψηλής εξειδίκευσης για την απασχόληση των νέων πτυχιούχων
Ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ιδιαίτερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές
Πράσινη επιχειρηματικότητα σε δάση και βιότοπους, αυστηρή τήρηση όρων
Προώθηση της κυκλικής οικονομίας και της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας
Πράσινες λύσεις Για τη Γεωργία Για την Κτηνοτροφία Για την Αλιεία
Για τις Επιχειρήσεις Για τον Τουρισμό
Β.2 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ της ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Απεξάρτηση από τον άνθρακα
Προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας
Στροφή προς 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά με απόλυτο σεβασμό στη φέρουσα ικανότητα και στη βιοποικιλότητα
Οικονομική στήριξη των εγκαταστάσεων οικιακών φωτοβολταϊκών
Εφαρμογές βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής όπου υπάρχουν οι προϋποθέσεις
Προώθηση της πράσινης γεωργίας, κέντρο εκπαίδευσης, προγράμματα ενίσχυσης
Λειτουργία βιολογικών σταθμών παντού με προτεραιότητα στις περιοχές που καταλήγουν σε υδάτινους φυσικούς αποδέκτες (θάλασσα, ποτάμια, λίμνες)
Μείωση των αποστάσεων μεταφοράς προϊόντων
Απόλυτη προστασία των δασικών εκτάσεων, σειρά σημαντικών μέτρων πρόληψης και υποδομών για την προστασία από δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες
Απόλυτη προστασία των δέντρων μέσα στις πόλεις
Β.3 ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ – ΜΕΤΑΚΙΝΣΕΙΣ – ΣΑΘΜΕΥΣΗ – ΑΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Εκσυγχρονισμός και επέκταση του προαστιακού σιδηρόδρομου
Σιδηροδρομικό δίκτυο και προς τη Χαλκιδική
Ηλεκτροκίνηση στα ΜΜΜ στις πόλεις, αναδιοργάνωση ΜΜΜ στις μεγάλες πόλεις
Γενναία επιδότηση στην αγορά ηλεκτροκίνητων ΙΧ, δημόσια δίκτυα φόρτισης από Φ/Β και άλλες ΑΠΕ
Διαμόρφωση αυτοκινητόδρομων και άλλων δημόσιων χώρων με ενσωματωμένα συστήματα Φ/Β – Σταθμών Φόρτισης
Συνεπιβατισμός, προγράμματα ασφάλειας συνεπιβατών
Φροντίδα και αύξηση των ελεύθερων χώρων πρασίνου, καθαροί δημόσιοι χώροι, αύξηση θέσεων στάθμευσης για ΑΜΕΑ
Γειτονιές χωρίς ΙΧ, αλλά με υποδομές πρόσβασης οχημάτων ανάγκης
Προστασία των περιαστικών δασών σε συνεργασία με κλάδους που συνεργάζονται με το δάσος (μελισσοκόμοι, υλοτόμοι, συλλογείς βοτάνων κλπ)
Κοινωνική κατοικία, επισκευές υπαρχόντων κτηρίων και κατασκευή νέων κατοικιών με προσιτό ενοίκιο
Πολιτιστικά κέντρα διαθέσιμα σε νέους και νέους καλλιτέχνες
Β.4 ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Προστασία της υγείας των πολιτών μέσα από την εξάλειψη της ρύπανσης του αέρα και των νερών και τον εκμηδενισμό των πλαστικών αποβλήτων
Παραγωγή καλής ποιότητας τροφίμων, τοπικών, χωρίς μεταλλαγμένα και φυτοφάρμακα
Στήριξη των Δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ από την ΠΚΜ
Ολοκλήρωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με όλες τις ειδικότητες παραπομπής
Σοβαρός δημόσιος έλεγχος τήρησης των ΑΕΠΟ στις επιχειρήσεις
Επιβράβευση καθαρών μεθόδων παραγωγής και διακίνησης προϊόντων
Καθαροί Δημόσιοι Χώροι
Β.5 ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΙΣΟΝΟΜΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υποστήριξη του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων,
Ενίσχυση της διαφάνειας και καταπολέμηση της διαφθοράς
Ένταξη των άνεργων και αστέγων στην κοινωνική και οικονομική ζωή της περιφέρειας
Ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνική και οικονομική ζωή της περιφέρειας
Διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης σε δημόσια ποιοτική εκπαίδευση, σε πρακτική εξάσκηση δίκαια αμειβόμενη και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για τους νέους
Χώροι αθλητισμού για νέους και όλες τις ηλικίες
Αγώνας για μια φεμινιστική περιφέρεια ενάντια στη έμφυλη βία, με ίσα δικαιώματα για όλους
Στήριξη των πρωτοβουλιών πολιτών, γειτονιές σε δράσεις αλληλεγγύης
Προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του νερού
Αποδοτικές δημόσιες υπηρεσίες προς τους πολίτες
Ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας της ΠΚΜ, υπηρεσία παραπόνων και συνηγόρου του πολίτη με επέκταση αρμοδιοτήτων
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ – ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ
Θα αναφερθούμε τώρα γρήγορα σε τρεις κοστολογημένες προτάσεις που επεξεργάσθηκε η ομάδα της ΟΠΛ και θα εισαχθούν στο ΠΣ προς έγκριση και υλοποίηση μέσα στην επόμενη τετραετία. Επαναλαμβάνω ότι ανεξάρτητα από το ποια παράταξη θα είναι στη Διοίκηση της ΠΚΜ, εμεί θα στηρίξουμε τις προτάσεις αυτές, πάντα με γνώμονα τη μακροπρόθεσμα βελτίωση της ζωής των πολιτών στην ΠΚΜ.
Οι προτάσεις αυτές έχουν να κάνουν με
1. Τα φωτοβολταικά
2. Κοινωνική στέγαση
3. Δίκτυα άρδευσης
Γ.1 ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
Πρόταση
Σε ότι αφορά τον δημόσιο τομέα :
1ον. Το δυναμικό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Φ/Β που μπορούν να εγκατασταθούν στις διαθέσιμες οροφές των δημόσιων κτηρίων στην ΠΚΜ μπορεί να καλύψει το 22% των ηλεκτρικών αναγκών του δημόσιου τομέα της.
2ον. Οι ετήσιες ηλεκτρικές καταναλώσεις του δημόσιου τομέα στην ΠΚΜ είναι ιδιαίτερα υψηλές, διπλάσιες από τις μέσες ευρωπαϊκές και συνολικά ξεπερνάν σε κόστος τα 415 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
3ον. Χρειάζεται κατά προτεραιότητα λήψη άμεσων μέτρων για την μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας στα κτήρια στην ΠΚΜ. Με την υπάρχουσα κατάσταση δεν είναι δυνατόν αυτά να βελτιώσουν την ενεργειακή τους αποδοτικότητα με την χρήση πρόσθετου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
4ον. Με την εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων στις διαθέσιμες οροφές των δημόσι-ων κτηρίων στην ΠΚΜ θα εξοικονομηθούν ετησίως πάνω από 71 εκατομμύρια ευρώ,που μπορούν να διατεθούν σε άλλα έργα δημοσίου συμφέροντος αλλά και για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών, που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.
Για την κάλυψη του κόστους εγκατάστασης Φ/Β μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια από το ΕΣΠΑ ή από το Ταμείο Ανάκαμψης
5ον. Σε κάθε περίπτωση και με τις τρέχουσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, η οικονομική απόσβεση των εγκαταστάσεων Φ/Β στις οροφές των δημόσιων κτηρίων με συμβάσεις NetMetering ή VirtualNetMetering θα αποσβεστεί σε λιγότερο από 5 έτη.
Βεβαίως, επαναλαμβάνεται ότι ένα τέτοιο εκτενές πρόγραμμα χρειάζεται συνερ-γασίες, συμμετοχή των πολιτών και κυρίως τα απαραίτητα έργα εκσυγχρονισμού του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Γ.2 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΕΓΑΣΗ
Πρόταση
Για το συγκεκριμένο πρόβλημα που διογκώνεται καθημερινά, είναι απολύτως αναγκαίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να κατασκευάσει κτήρια – συγκροτήματα κατοικιών με βιώσιμο – ρεαλιστικό τρόπο, δηλαδή με υλικά δόμησης που δεν επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον και με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και φυσικών πόρων (πράσινα κτήρια). Αυτά τα κτήρια στη συνέχεια θα διατεθούν προς ενοικίαση προς στοχευμένες κατηγορίες πολιτών (πχ νέους, νέα ζευγάρια και χαμηλόμισθους εργαζόμενους) με εμφανώς χαμηλό ενοίκιο, πχ με το 60% του μέσου εμπορικού ενοικίου. Έναντι αυτής της ευνοϊκής ρύθμισης, οι ένοικοι θα έχουν την ευθύνη και υποχρέωση να φροντίζουν και να συντηρούν τα κτήρια και τους κοινόχρηστους χώρους, ώστε το κόστος συντήρησης να είναι το μικρότερο δυνατό για τον δημόσιο κάτοχο αυτών.
Αναφερόμαστε σε νέα κτήρια που θα διαθέτουν υψηλή αισθητική και ποικίλους αρχιτεκτονικούς σχεδιασμούς. Μπορούν να κατασκευαστούν περιφερειακά της Θεσσαλονίκης ή άλλων κορεσμένων πόλεων της ΚΜ, και με τέτοιο τρόπο, ώστε να παρέχουν θερμική άνεση, ευχάριστο περιβάλλον, σύγχρονες υποδομές και άνετη συγκοινωνιακή σύνδεση με το κέντρο της πόλης. Ο σχεδιασμός τους θα είναι τέτοιος που να ευνοεί τη συνεργασία των ενοίκων, τη συλλογικότητα, τη γενικευμένη εμπιστοσύνη προς τους γείτονες, την αλληλοβοήθεια, τη συμμετοχή σε κοινωνικές πρωτοβουλίες, την ανάπτυξη καλλιτεχνικών δράσεων και τον περιβαλλοντικό προβληματισμό. Είναι αναγκαία η κατανόηση του κοινόχρηστου χώρου ως γέφυρα ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο χώρο και τη συμμετοχή των ενοίκων στη διαμόρφωση και συντήρηση του τελευταίου.
Ακόμη αναγκαία είναι η θέσπιση ενός «Παρατηρητηρίου για τα Θέματα Κατοικίας» σε συνεργασία με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης. Αυτό μπορεί, μεταξύ άλλων, να παρακολουθεί το φαινόμενο έλλειψης ή περίσσειας κτηρίων κατοικίας και θα συντονίζει τους φορείς, ώστε έγκαιρα να διαπιστώνονται οι τάσεις και να διαμορφώνεται η αντίστοιχη πολιτική στέγασης. Το ίδιο Παρατηρητήριο θα μπορεί να λειτουργεί ως ουδέτερος ενεργειακός σύμβουλος των ενδιαφερόμενων πολιτών παρέχοντας οδηγίες για καθαρά υλικά δόμησης και πρόσφορες ενεργειακές τεχνικές σε κτήρια. Επιπρόσθετος στόχος θα είναι να αξιοποιηθεί το κτιριακό απόθεμα των αδιάθετων δημόσιων, δημοτικών και περιφερειακών κτηρίων και διαμερισμάτων με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης νέων με χαμηλό εισόδημα. Παράλληλα είναι αναγκαίο δημιουργηθούν προγράμματα ενίσχυσης των ιδιοκτητών που κατέχουν μεν διαμερίσματα, αλλά δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν λόγω έλλειψης χρημάτων για την επισκευή και συντήρησή τους με την υποχρέωση, μετά την ανακαίνιση, να τα ενοικιάζουν σε τιμές χαμηλότερες αυτής της αγοράς.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα πρέπει τέλος να ασκήσει πίεση ώστε να θεσπιστεί έλεγχος στην αγορά των μισθώσεων με καθορισμό ανώτατων τιμών στα νέα μισθωτήρια (rentcap),με όριο στην αύξηση των τιμών κατά την ανανέωση συμβολαίων που λήγουν καθώς και έλεγχο στην ετήσια ανατίμηση στα ενεργά μισθωτήρια.
Η διοίκηση της περιφέρειας θα πρέπει να δεσμευτεί για την κατασκευή πράσινων κοινωνικών κατοικιών ή την ανακαίνιση υφιστάμενων κτιρίων με την δαπάνη 6,0 εκ Ευρώ Ετησίως που αντιστοιχεί στην ολοκληρωμένη κατασκευή 70 διαμερισμάτων το έτος που θα απευθύνονται κατά προτεραιότητα σε νέους με εισοδηματικά κριτήρια.
Γ.3 ΔΙΚΤΥΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ
Εισαγωγή
Με την Κλιματική Κρίση, που ανατρέπει τα δεδομένα και θέτει εκτός λειτουργίας πολλές ανθρώπινες υποδομές, μέχρι το 2025 ο μισός πληθυσμός της γης θα ζει σε περιοχές με προβληματική πρόσβαση στο νερό.
Στην Ελλάδα, η πρόσβαση σε ποιοτικό πόσιμο νερό και νερό άρδευσης είναι σε γενικές γραμμές καλή. Αλλά, η σπατάλη νερού στον πρωτογενή τομέα είναι απερίγραπτη.
Ειδικά στην ΠΚΜ, που διαθέτει μετά τη Θεσσαλία τις μεγαλύτερες και περισσότερο αρδευόμενες πεδιάδες της χώρας, η ορθολογικότερη διαχείριση του νερού είναι επείγουσα και εντελώς απαραίτητη.
Σημαντικότατες ποσότητες χρήσιμου νερού κατευθύνεται στις αρδεύσεις των καλλιεργειών της ΚΜ. Η πάγια τακτική είναι να διοχετεύεται νερό ποταμών και χειμάρρων σε μια κύρια κοίτη και στη συνέχεια να φθάνει μέχρι τους αρδευόμενους αγρούς μέσα από ένα ακτινοειδές σύστημα κύριων και δευτερευόντων δημόσιων ανοιχτών τσιμενταυλάκων.
Αυτό το σύστημα έχει πολλά μειονεκτήματα :
• οι απώλειες νερού λόγω εξάτμισης στα ανοιχτά κανάλια ξεπερνάει το 25%,
• η άρδευση με κατάκλιση παρουσιάζει απώλειες πάνω από 50%,
• υπάρχει μεγάλη κατανάλωση ενέργειας και
• οι υποδομές υπόκεινται σε καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που όλο και πληθαίνουν.
Στις οργανωμένες γεωργικές περιοχές της Ευρώπης και της Αμερικής, αυτό το σύστημα θεωρείται παρωχημένο και η άρδευση γίνεται πλέον διαφορετικά.
Πρόταση
Εμείς προτείνουμε ένα σύστημα προσαρμοσμένο στις περιβαλλοντικές, τεχνολογικές και οικονομικές συνθήκες που έχουν επικρατήσει ως εξής :
• Η ΠΚΜ χωρίζεται αρδευτικά σε «λεκάνες άρδευσης» ανάλογα με τη γεωμορφολοία της και την ύπαρξη ή όχι τεχνητού αρδευτικού συστήματος (ξερικά χωράφια – αρδευόμενα), επιδιώκοντας η κύρια υδρολογική παροχή είναι υπερυψωμένη έναντι των αγρών άρδευσης. Στα σημεία αυτά δημιουργούνται, εφόσον το επιτρέπει το υψόμετρο, χωμάτινα φράγματα και δεξαμενές νερού με την άνω επιφάνειά τους καλυμμένη από Φ/Β πάνελ. Από τα σημεία αυτό εκκινούν ακτινωτά οι κύριες κοίτες άρδευσης ως μεγάλοι τσιμενταύλακες ή ως κοίτες με φυσικά υλικά στα πρανή και η άνω επιφάνεια αυτών καλύπτεται από σιδηροκατασκευή με Φ/Β πάνελ. Στη συνέχεια, οι κύριοι αγωγοί διανομής του νερού γίνεται υπόγεια με αγωγούς πίεσης και έτσι το νερό φτάνει συνεχώς και υπό πίεση μέχρι και το τελευταίο χωράφι, όπου για την άρδευση δεν χρειάζεται αντλία. Σε σχεδιασμένα σημεία του δικτύου αναφύονται πυροσβεστικά υδροστόμια (πυροστόμια).
• Στα χωράφια επιδιώκουμε η άρδευση να γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας που δεν ευνοείται η εξάτμιση και αποφεύγονται οι μυκητιάσεις. Προάγουμε τις βιολογικές καλλιέργειες και αποτρέπουμε τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
• Εγκαθίστανται box αυτοματισμού, όπου ο έλεγχος και ο χειρισμός των αυτόματων βανών και αντλιών θα γίνεται από απόσταση και με διαφανή – οργανωμένα πρωτόκολλα.
Τι πετυχαίνουμε με τον τρόπο αυτό :
α) Οι τοπικές χωμάτινες δεξαμενές και οι φυσικές κοίτες εμπλουτίζουν συνεχώς τον υδροφόρο ορίζοντα.
β) Λόγω της κλιματικής κρίσης, η βροχή στην ΠΚΜ είναι συνήθως καταρρακτώδης, ακόμη και το χειμώνα και στη συνέχεια παρουσιάζονται μεγάλα διαστήματα ξηρασίας. Με τις τοπικές δεξαμενές συγκεντρώνεται το βρόχινο νερό που αλλιώς θα απέρρεε απευθείας στα ποτάμια και τη θάλασσα.
γ) Αποφεύγονται πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφή αστικών και γεωργικών υποδομών, γλυτώνουμε ανθρώπινες ζωές.
δ) Μειώνεται πολύ η απώλεια νερού λόγω εξάτμισης
ε) Αποφεύγεται η μόλυνση των υπόγειων υδροφορέων
στ) Δημιουργείται εκτεταμένο πυροσβεστικό δίκτυο
ζ) Έχουμε σταθερότητα παροχής άρδευσης προς τους αγρότες
η) Μειώνεται πολύ το κόστος ενέργειας (χιλιάδες MWhηλεκτρικού ρεύματος και εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου) για τις καλλιέργειες, ήτοι για τις αρδεύσεις φυτρώματος, αρχικής ανάπτυξης και ωρίμανσης. Έτσι ενισχύεται το αγροτικό εισόδημα.
θ) Μειώνουμε το οικολογικό αποτύπωμα, συμβάλλουμε στην αποτροπή παραγωγής αερίων θερμοκηπίου και αναιρούμε παράγοντες που εντείνουν την κλιματική κρίση.
Ι) Υλοποιούμε ένα άκρως χρήσιμο έργο που θα πληροί όλες τους κανόνες και προδιαγραφές βιώσιμης ανάπτυξης, αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος και συμβατό με τα πρωτόκολλα της «γεωργίας ακριβείας».
Βεβαίως, θα απαιτηθούν επενδύσεις, κυρίως δημόσιες. Η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων, αλλά και από το πρόγραμμα αποκατάστασης των Ευρωπαϊκών οικονομιών από τη κρίση του κορονοϊού.
Η διοίκηση της περιφέρειας θα πρέπει να δεσμευτεί για την ελάχιστη αντικατάσταση ανοιχτών δικτύων με σύγχρονα υπόγεια με την δαπάνη 12,0 εκ Ευρώ Ετησίως που αντιστοιχεί στην άρδευση 9.000,0 στρεμμάτων.