Κάπου εκεί στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, τρεις άνθρωποι καλλιεργούν τη γη με πολύ μεράκι. Περίπου 3,5 στρέμματα, με δύο θερμοκήπια και μια εξωτερική έκταση, είναι η καθημερινότητά τους. Στοχος τους να γεμίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κοφινάκια με φρέσκα, βιολογικά λαχανικά, της εποχής, βγαλμένα από το μποστάνι τους.
Αυτά τα… βιοκοφινάκια, όπως τα λένε αυτοί, είναι ο δικός τους τρόπος να στηριχτούν στις δυνάμεις τους, στις δυνάμεις στις οποίες πίστεψαν λίγο πιο αργά από άλλους, αλλά αυτό τελικά δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία.
Ο Δημήτρης, ο Νίκος και ο Αστέρης είναι πρώην εξαρτημένοι, απόφοιτοι του προγράμματος εναλλακτικής θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων “Αργώ” που λειτουργεί υπό την “ομπρέλα” του Ψυχιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Από το 2018 είναι εργαζόμενοι στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης ΑΡΓΩ που έχει στηθεί με εταίρους το Ψυχιατρικό νοσοκομείο, τους Συλλόγους Φίλων Αργώ και Ψυχιατρείου και τον Σύλλογο Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία Θεσσαλονίκης.
Καλλιεργούν τη γη που τους έχει παραχωρηθεί εντός του Ψυχιατρικού νοσοκομείου, στη Σταυρούπολη, σε ένα έδαφος “που ποτέ δεν έχει μολυνθεί με φυτοφάρμακα και ξένες ουσίες”, όπως λέει με περηφάνεια μιλώντας στο TheOpinion ο Δημήτρης, ένας από τους τρεις εργαζόμενους σήμερα στο “Βιοκοφινάκι”.
Παράδοση στην πόρτα
Ένα βιοκοφινάκι που φτάνει στην πόρτα όποιου το παραγγείλει, χωρίς επιπλέον χρέωση. “Αυτόν τον καιρό γεμίζουμε τα κοφινάκια μας με πατάτες, ντομάτες και ντοματίνια, αγγουράκια, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκυθάκια, βερίκοκα. Όλα τους βιολογικά, χωρίς ίχνος φυτοφαρμάκου και όλα φρέσκα”, λέει ο Δημήτρης και συνεχίζει: “διαθέτουμε επίσης κατά παραγγελία πράσινες πιπεριές, γλυκιές ή καυτερές σε βάζο με τρία ευρώ, μέλι , αλλά και χειροποίητα πισσία”.
“Στη δική μας δουλειά”, λέει, “η ζήτηση καθορίζει φυσικά την παραγωγή αλλά και η παραγωγή, τη διάθεση. Με άλλα λόγια, εάν δεν φτάσουν τα λαχανικά της εποχής που παράγουμε, τότε απλά δεν διαθέτουμε άλλα βιοκοφινάκια”.
Το τελάρο με τα φρέσκα προϊόντα παραδίδεται μία φορά την εβδομάδα και το κόστος του είναι ανάλογο του βάρους του. Ξεκινά από 4 με 5 κιλά και κόστος που φτάνει μόλις στα δέκα ευρώ, τιμή εξαιρετική για βιολογικά προϊόντα και φτάνει έως τα 20 ευρώ για 8 με 9 κιλά προϊόντων.
Το “Βιοκοφινάκι” είναι μια δράση της ΚΟΙΝΣΕΠ που “μετρά” προς το παρόν τρεις εργαζόμενους και πολλούς εθελοντές -αφανείς ήρωες, που με το δικό τους τρόπο και από διάφορες θέσεις βοηθούν στο όλο εγχείρημα. Στην καλύτερή τους περίοδο διανέμουν περίπου 100 με 120 βιοκοφινάκια την εβδομάδα, ενώ αυτή την περίοδο που τα οικονομικά όλων περνούν εκ νέου από κρίση, φτάνουν στα 40 με 45 τελάρα την εβδομάδα.
“Δεν είναι η καλύτερη περίοδος από άποψη παραγγελιών. Δεν παραπονιόμαστε, όμως. Επιμένουμε. Πάμε βήμα – βήμα. Επόμενος στόχος μας είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ακόμη μια θέση εργασίας, να στηριχθεί ένας ακόμη άνθρωπος”, λέει ο Δημήτρης, που κουβέντα δεν λέει για περισσότερο κέρδος, τρόπους ανάπτυξης της επιχείρησης και άλλα τέτοια που ακούς σε διαφορετικού τύπου βιοκαλλιέργειες.
“Πώς λειτουργεί η επιχείρηση; Έχει κάποιος από σας τον ρόλο του αφεντικού;”, ρωτάμε από περιέργεια και ο Δημήτρης γελάει: “Αρκεί να σας πω ότι από τους πρώτους που έκαναν διανομή προϊόντων σε πελάτες ήταν ο… διευθυντής μας”!
Στόχος ακόμη μία θέση εργασίας
Πρόκειται για τον επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος ΑΡΓΩ και πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της ΚΟΙΝΣΕΠ, Στέλιο Γκιουζέπα, έναν άνθρωπο που πριν προχωρήσει την ιδέα στην πράξη, φρόντισε να μελετήσει άλλα αντίστοιχα παραδείγματα που εφαρμόζονται ήδη στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Γερμανία.
“Η εργασιακή απασχόληση των απεξαρτημένων είναι ένα από τα βασικά θέματα που απασχολεί όλα τα προγράμματα απεξάρτησης. Έρευνες έχουν δείξει ότι το να γίνει κάποιος αυτόνομος και ανεξάρτητος οικονομικά, να μην εξαρτάται από το επίδομα της Πρόνοιας ή το χαρτζιλίκι των γονέων, είναι εξαιρετικά σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της απεξάρτησης. Όταν ξεκινήσαμε, λοιπόν, στην Ελλάδα της κρίσης, η ανεργία στον γενικό πληθυσμό έφτανε στο 27%, στους νέους στο 50%, σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες ακόμη περισσότερο… Στόχος μας να δημιουργήσουμε κι άλλες θέσεις εργασίας, για τους πρώην εξαρτημένους”, λέει ο κ. Γκιουζέπας, μιλώντας στο TheOpinion.
“Οι εργαζόμενοι αγαπούν τη γη, αγαπούν αυτό που παράγουν. Και είναι σημαντικό ότι ασχολούνται με κάτι που είναι καθαρό από ουσίες και βοηθητικά φάρμακα και αυτό έχει τη δική του σημασία”, τονίζει ο κ. Γκιουζέπας.
Γιατί να προτιμήσουν οι καταναλωτές της Θεσσαλονίκης το “Βιοκοφινάκι”; “Τρία είναι τα πλεονεκτήματά του: πρώτον ότι δεν διαπραγματευόμαστε την ποιότητα, τη φρεσκάδα και τους βιολογικούς τρόπους παραγωγής. Δευτέρον, ότι οι εργαζόμενοι κάνουν παράδοση στην πόρτα του καταναλωτή και τρίτον και σημαντικότερο, ότι βοηθούν έτσι έναν πρώην εξαρτημένο να σταθεί στα πόδια του”, λέει ο κ. Γκιουζέπας.
Όποιος θέλει, μπορεί να παραγγείλει το δικό του βιοκοφινάκι στο 6980 571038 ή να επικοινωνήσει με τη σελίδα ΒΙΟκοφινάκι στο Facebook.