Σε… είδος πολυτελείας τείνει να εξελιχτεί το πιτόγυρο, καθώς οι διαρκείς ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και λειτουργικό κόστος έχουν αναγκάσει τα ψητοπωλεία να ανεβάζουν διαρκώς τις τιμές.
Στη Θεσσαλονίκη σε κάποια γυράδικα του κέντρου πλησιάζει τα 5€ και οι καταναλωτές περιορίζουν τις παραγγελίες τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα βρήκαμε τον γύρο σε πίτα στα 4.50€. Πριν από έναν χρόνο το ίδιο κόστιζε 3.50€, δηλαδή κατέγραψε αύξηση της τάξης του 30%, για αυτό που κάποτε ήταν ένα φθηνό, γρήγορο γεύμα.
«Οικονομικό γεύμα, πλέον το ξεχνάμε… Έγινε είδος πολυτελείας, χαβιάρι», λέει στο TheOpinion γελώντας κάτοικος της Θεσσαλονίκης, για να προσθέσει πως το καλοκαίρι έπαιρνε τον γύρο στα 3.90€. «Πανάκριβα είναι και δεν νομίζω ότι θα σταματήσει, θα ανέβει κι άλλο».
Οι καταστηματάρχες προσπαθούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις, αλλά δεν τα καταφέρνουν πάντα. Και αλλάζουν διαρκώς τις τιμές.
«Είναι σαν χρηματιστήριο, αλλάζουν συνεχώς, είτε είναι από τις αυξήσεις της ενέργειας, είτε από τις αυξήσεις των προμηθευτών. Προσπαθούμε πάρα πολύ να κρατάμε χαμηλά τη μπάλα, απορροφούμε διαρκώς τις περισσότερες αυξήσεις, αλλά αυτό έχει και ένα όριο, ένα ταβάνι», δηλώνει στο TheOpinion ο σουβλατζής, Δημήτρης «Εικοσιδυός» Δημητριάδης.
Και με διάθεση χιούμορ σημειώνει πως, «αυτός που έπαιρνε δύο, πέφτει στο ένα γιατί πρέπει να είμαστε και fit, έρχεται και καλοκαίρι σε 7-8 μήνες».
Αν κάποιος θελήσει να προσθέσει στην παραγγελία του και κάτι για να πιει, το κόστος ανεβαίνει δραματικά, ενώ νέες ανατιμήσεις αναμένεται να φέρει η επιστροφή του ΦΠΑ των αναψυκτικών στο 24% από 13% που είναι ως τώρα.
«Για μας τους φοιτητές είναι μεγάλη η διαφορά άμα πάρουμε και ένα αναψυκτικό, ένα νεράκι, ξεφεύγει το μπάτζετ, δηλαδή είναι… γύρω στα 6€», μας λέει φοιτητής τον οποίο εντοπίσαμε σε τραπέζι ψητοπωλείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Μαζί του και ένας συμφοιτητής του, ο οποίος μας μίλησε για την αλλαγή που επέβαλε η ακρίβεια στις διατροφικές τους συνήθειες. «Παλιότερα βγαίναμε ας πούμε 3-4 φορές την εβδομάδα, τώρα θα βγούμε 1-2 και θα διαλέξουμε το μαγαζί, θα είμαστε επιλεκτικοί, με βασικό κριτήριο και το κομμάτι της τιμής».