Στη Γαλλία ο Κουτσούμπας – Θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις κατά του συνταξιοδοτικού

    23/03/23, 8:20

    Ηλιούπολη: Συνθήματα οργής κατά του προπονητή που ασελγούσε σε αθλήτριες (VIDEO)

    23/03/23, 8:09

    Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στα Ιωάννινα

    23/03/23, 7:55
    Facebook Twitter Instagram YouTube
    The Opinion
    Facebook Twitter Instagram YouTube
    • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
    • ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • OPINIONS
    • THE SPY
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • MEDIA
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • LIFESTYLE
    The Opinion
    OPINIONS

    Αυτή η αύξηση του κατώτατου μισθού να είναι ρεαλιστική

    Άρθρο στο TheOpinion του Χάρη Κυπριανίδη, προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. 
    26/01/23, 8:00Δεν υπάρχουν ΣχόλιαΔημήτρης ΣυρμάτσηςΔημήτρης Συρμάτσης
    Facebook Twitter WhatsApp Email

    Άρθρο στο TheOpinion του Χάρη Κυπριανίδη, προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. 

     

     

    «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία ο πληθωρισμός μειώνεται», ακούμε τελευταία να διατυμπανίζουν τα κυβερνητικά στελέχη σε μια προσπάθεια να πείσουν ότι οι ασκούμενες πολιτικές: επιδόματα, κρατική επιδότηση ενέργειας, «καλάθι του νοικοκυριού», market pass, fuel pass κ.α. έχουν αποτέλεσμα. Η μόνη ωστόσο που είναι ευχαριστημένη είναι η κυβέρνηση.

    Γιατί οι πολίτες καθημερινά όταν βγαίνουν από το σούπερ μάρκετ, απορούν. Απορούν με τις τιμές των προϊόντων που κάθε βδομάδα που περνά είναι υψηλότερες, απορούν με τις τιμές που μπορεί να παραμένουν ίδιες αλλά… μειώνονται οι συσκευασίες και το προϊόν που αγοράζουν, απορούν που κάθε βδομάδα με τα ίδια χρήματα αγοράζουν όλο και λιγότερα.

    Μπορεί ο πληθωρισμός να μειώνεται στην… θεωρία (άλλωστε είναι αποτέλεσμα πολλών μεταβλητών που λαμβάνονται υπόψη), στην πράξη όλα… αυξάνονται.

    Το μόνο που μένει σταθερό και πλέον δεν φτάνει για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας και τις υποχρεώσεις μας, οι μισθωτοί τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα είναι ο μισθός μας. Πριν τελειώσει ο μήνας ο μισθός έχει εξανεμιστεί, ακόμα κι αν έχουμε περιορίσει τις ανάγκες μας στις απολύτως απαραίτητες, ακόμα κι αν έχουμε κόψει από παντού (διακοπές, ψυχαγωγία, διασκέδαση, ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών), δεν μας επιτρέπεται να έχουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

    Ένα χρόνο πριν, που συζητούσαμε για την αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου 2022 διεκδικούσαμε τα 809 ευρώ ως κατώτατο μισθό με παράλληλη απελευθέρωση των ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Τότε, δεν εισακουστήκαμε. Η κυβέρνηση θεώρησε μεγάλη επιτυχία εκείνη την αύξηση. Τέτοια επιτυχία, που ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ανακοινώσει… νέα αύξηση του κατώτατου μισθού μόλις τέσσερις μήνες μετά, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Λογικό, αφού οι εργαζόμενοι δεν είδαν τα ελάχιστα χρήματα αυτά να μένουν στο πορτοφόλι τους. Αντιθέτως, πριν καλά καλά δοθούν εξανεμίστηκαν λόγω της ακρίβειας.

    Σήμερα, ξεκίνησε η συζήτηση για την (νέα) αυτή αύξηση, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις του αρμόδιου υπουργείου και κατ’ επέκταση της ίδιας της κυβέρνησης. Το μόνο που γνωρίζουμε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι ότι πρόθεση της κυβέρνησης ο νέος κατώτατος μισθός να τεθεί σε ισχύ από 1ης Απριλίου 2023.

    Πάγια θέση των Συνδικάτων είναι η εργασία σε αξιοπρεπείς συνθήκες, ασφαλείς χώρους με αξιοπρεπείς απολαβές. Ακούμε από τα υπουργικά χείλη πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι «γενναία και ρεαλιστική». Εμείς προτείνουμε πλέον ως κατώτατο μισθό τα 851 ευρώ. Η προηγούμενη πρότασή μας εξαιτίας της ακρίβειας και των κρίσεων, δεν μπορεί πλέον να καλύψει τις ανάγκες μας. Η πρότασή μας συνάδει με τις ευρωπαϊκές οδηγίες: ο κατώτατος μισθός να ανέρχεται στο 60% του διάμεσου μισθού. Οι αυξήσεις αυτές, πάλι όπως ορίζεται από ευρωπαϊκή οδηγία, θα πρέπει να καλύπτουν το 80% των συμβάσεων των εργαζομένων, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιτευχθούν κλαδικές και συλλογικές συμβάσεις

    Την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων οι εργαζόμενοι της χώρας ήταν ο εύκολος στόχος. Οι λάθος πολιτικές που ακολουθήθηκαν και ασκήθηκαν με πίεση της τρόικα είχαν ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί η ανεργία, να χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, εκατομμύρια Έλληνες να βρεθούν στα όρια της φτώχειας, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι και νέες να εγκαταλείψουν τη χώρα για ένα καλύτερο μέλλον εκτός συνόρων.

    Ακολούθησαν η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και τώρα η ακρίβεια. Δώδεκα χρόνια κρίσεων. Δώδεκα χρόνια ο εύκολος στόχος ήταν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.

    Το μείγμα της πολιτικής που ακολουθείται πρέπει να αλλάξει, πριν να είναι πολύ αργά. Ήρθε η ώρα, να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων.

    ΕΚΘ ΘΕΜΑ THEOPINION
    Facebook Twitter WhatsApp Email
    Share. Facebook Twitter WhatsApp Email
    Προηγούμενο άρθροΚακοκαιρία: Προβλήματα και πλημμύρες στη Ζάκυνθο (VIDEO)
    Επόμενο άρθρο Πληρώνονται οι συντάξεις Φεβρουαρίου – Αύξηση 7,75% σε 1,7 εκατομμύρια δικαιούχους (VIDEO)

    ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Το εντυπωσιακό ουράνιο τόξο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

    22/03/23, 21:21

    Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζό στον δρόμο του Λαγκαδά

    22/03/23, 20:35

    Μετά την κατάσκοπο, έρχεται η Μύκονος

    22/03/23, 19:01

    Η Θεσσαλονίκη αποκτά Γραφείο Συνηγόρου του Πολίτη – Τι ειπώθηκε στα εγκαίνια (ΦΩΤΟ-VIDEO)

    22/03/23, 13:32
    Βορίδης,

    Βορίδης από Θεσσαλονίκη: Το υπουργείο Εσωτερικών είναι πάντα έτοιμο για εκλογές (VIDEO)

    22/03/23, 13:21
    Καραμανλής,

    Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και τα Τέμπη

    22/03/23, 11:42
    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ Cancel Reply

    The Opinion
    Facebook Twitter Instagram YouTube
    • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣH
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    © 2023 The Opinion. Powered by .