Σε όλους μας υπενθυμίζεται η σημασία του να τρώμε τα πράσινά μας… αλλά τι γίνεται με τα κόκκινα μας; Ή τα μωβ; Ή τα μπλε; Μπορεί να είναι δελεαστικό να τρώμε τα ίδια φρούτα και λαχανικά συνεχώς, αλλά η κατανάλωση ποικιλίας διαφορετικών χρωμάτων φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα μπορεί να έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία μας.
Με απλά λόγια, τα φυτά περιέχουν διαφορετικές χρωστικές ή φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία τους δίνουν το χρώμα τους και αυτά τα διαφορετικά χρώματα συνδέονται με ορισμένα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που μπορούν να μας φανούν χρήσιμα.
Τί σημαίνουν λοιπόν τα χρώματα στα λαχανικά και τα φρούτα;
Πράσινο
Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το σπανάκι είναι πλούσια σε χλωροφύλλη, όπως δηλώνει στο Stylist η διατροφολόγος Libby Linford. Η χλωροφύλλη θεωρείται ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να αποτρέψει την κυτταρική βλάβη.
Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που βλάπτουν τα υγιή κύτταρα στο σώμα μας, προκαλώντας φλεγμονή και ασθένειες. Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα και ζαχαρούχα τρόφιμα, το κάπνισμα και η έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες μπορούν να επιταχύνουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών στο σώμα μας. Τα αντιοξειδωτικά, ωστόσο, είναι εξαιρετικά στην καταπολέμηση αυτών των ελεύθερων ριζών για να διατηρούν τα κύτταρα μας υγιή.
Πορτοκαλί και κίτρινο
Τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και οι κολοκύθες περιέχουν το αντιοξειδωτικό βήτα-καροτένιο, το οποίο η Linford εξηγεί ότι «μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της όρασης και στην πρόληψη του εκφυλισμού της όρασης που σχετίζεται με την ηλικία».
Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτίνη μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας, προστατεύοντας το δέρμα μας από τον ήλιο (αν και αυτό δεν πρέπει να είναι υποκατάστατο για την καθημερινή εφαρμογή SPF, φυσικά ). Και μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2016 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κίτρινου φαγητού μπορεί πραγματικά να μας κάνει πιο ευτυχισμένους.
Διαβάστε επίσης: Γιατί να εντάξετε την κολοκύθα στη διατροφή σας
Κόκκινο
Οι ντομάτες και το καρπούζι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.
«Τα κόκκινα τρόφιμα όπως το παντζάρι περιέχουν επίσης μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και επομένως βελτιώνει την κυκλοφορία», εξηγεί η Linford.
Μωβ και μπλε
Μωβ και μπλε φρούτα και λαχανικά όπως τα βατόμουρα και οι μελιτζάνες περιέχουν αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνη και ρεσβερατρόλη.
Η Linford εξηγεί ότι «αυτά τα ισχυρά αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες και να ελαχιστοποιήσουν τη φλεγμονή στο σώμα». Μια μελέτη του 2017 έδειξε ότι η ανθοκυανίνη έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από διάφορες ασθένειες.
Λευκό και καφέ
«Αν και ίσως όχι τόσο όμορφα, τα λευκά λαχανικά όπως το κουνουπίδι, το σκόρδο και τα κρεμμύδια έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία», λέει η Linford.
«Η κουερσετίνη και η αλισίνη είναι φυτικές ενώσεις που βρίσκονται σε λευκά και καφέ λαχανικά και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που υποστηρίζουν τον οργανισμό στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες».
Με βάση τα παραπάνω, η Libby Linford, καταλήγει πως δεν πρέπει μόνο να φροντίζουμε να τρώμε πολλά από ένα χρώμα, αλλά να προσπαθούμε να τρώμε μια καλά ισορροπημένη χρωματική παλέτα κάθε μέρα.