Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Φίλιππος Γκανούλης μιλά στην εκπομπή «Έπεσε Σύρμα» στον CITY 106,1 FM και στον Δημήτρη Συρμάτση.
Για τη μελέτη της παράταξης «Οικολογία-Πράσινη Λύση» τι θα γινόταν αν χτυπούσε ο Daniel τη Θεσσαλονίκη σημείωσε «Δεν είμαστε προστατευμένοι. Απαντήσαμε σε ένα ερώτημα που μας κάνουν πάρα πολλοί. Επειδή η κλιματική κρίση είναι ψηλά στην ατζέντα μας, αποφασίσαμε να τρέξουμε ένα μοντέλο που ουσιαστικά λαμβάνοντας υπόψη τη βροχή που έπεσε κατά τον Daniel στην περιοχή εκείνη. Το ύψος βροχής, δηλαδή, τα 393 mm για δώδεκα ώρες και πήραμε ένα ψηφιακό μοντέλο εδάφους της Θεσσαλονίκης, εισάγαμε τα κτήρια στο ύψος τους και ουσιαστικά εισάγαμε τη βροχή σε αυτό το μοντέλο. Πήραμε απίστευτα πράγματα. Είδαμε πως η κατάσταση στην πόλη θα είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη. Βλέπουμε για παράδειγμα ότι η Εθνικής Αμύνης γίνεται βαθύ ποτάμι 2 μέτρων. Επίσης, σημειακά έχουμε ύψη ροής μέχρι 6 και 8 μέτρα. Η Πλατεία Αριστοτέλους γίνεται κάτι σαν πισίνα. Κομμάτια της ΔΕΘ έχουν πολύ υψηλή στάθμη. Το λιμάνι εξαφανίζεται κάτω από τη θάλασσα. Οπότε καταλαβαίνετε ότι στις νέες συνθήκες βιοκλιματικής κρίσης ένα τέτοιο ακραίο γεγονός, θα δημιουργούσε πολλά ζητήματα στην πόλη μας».
Για το τι δεν έχουμε κάνει ως Περιφέρεια τόνισε «Μπορούμε να μετριάσουμε αυτές τις επιπτώσεις με διάφορα έργα τα οποία μπορούμε να κάνουμε και μέσα και εκτός της πόλης ώστε να σταματήσουμε αυτές τις ροές ώστε να έρθουν με ένταση μέσα στο κατοικημένο περιβάλλον. Ουσιαστικά τι κάναμε; Τσιμεντώναμε τα ρέματα για να τους δώσουμε μία πιο λεία επαφή, ώστε να φεύγει πιο γρήγορα το νερό προς τη θάλασσα, τα καλύπταμε να μην τα βλέπουμε καν και έτσι θεωρούσαμε ότι αντιμετωπίζουμε αυτές τις πλημμυρικές ροές. Όμως αυτές είναι τόσο μεγάλες που αυτές οι παλιές τεχνικές διευθέτησης των ρεμάτων δεν είναι πια επαρκείς. Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να αλλάξει η λογική με την οποία αντιμετωπίζουμε αυτά τα φαινόμενα. Και πως θα αλλάξει; Πρέπει να σταματάτε η αιχμή του νερού στα ανάντι. Δηλαδή με έργα ορεινής υδρονομίας, με μικρά φράγματα ανάσχεσης, ακόμα και με κατάκλιση εκτάσεων τις οποίες θα αποφασίσουμε εμείς με μια ανάλυση ρίσκου ώστε να προλάβουμε να μην έρθει το ποτάμι μέσα στην πόλη και να μας παρασύρει».
«Εμείς ως πράσινος χώρος λέμε ότι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή εδώ και χρόνια θα είναι ένα ζήτημα που θα κοστίσει και θα πρέπει να μπούμε γρήγορα στη λογική. Δυστυχώς βλέπουμε ότι οι κυβερνώντες ούτε έχουν καταλάβει τη ραγδαιότητα του φαινομένου, όπως εκδηλώθηκε ειδικά φέτος και με τις φωτιές και με τις πλημμύρες. Οπότε για να τα λέμε όλα με το όνομα τους δεν κάναμε τίποτα για 20-25-30 χρόνια. Αν ακούσετε τον κο Τζιτζικώστα θα σας πει ότι τα δίκτυα μας, είναι σχεδιασμένα με δεδομένα του 50 και του 60. Και αυτό είναι αλήθεια. Το ζήτημα είναι τι έχουμε κάνει για αυτό το πρόβλημα; Θα πρέπει να σκεφτούμε έξυπνα. Δεν είναι απλές αυτές οι λύσεις. Όμως έχουν εφαρμοστεί στο εξωτερικό, όπου τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής σε κάποιες χώρες είναι ήδη πιο έντονα. Στην Ολλανδία σχεδιάζονται τα έργα με περίοδο επαναφοράς εκατό ετών. Στη Θεσσαλονίκη τα δίκτυα ομβρίων υδάτων, στο κέντρο της πόλης αναμειγνύονται μαζί με τα λύματα των σπιτιών, η χωρητικότητά τους είναι ήδη περιορισμένη. Αυτός είναι ένας παλιός σχεδιασμός που έγινε στη Θεσσαλονίκη που θα πρέπει να αλλάξει. Να γίνει μία σταδιακή αντικατάσταση σε χωριστά δίκτυα. Μπορούμε να μιλάμε για ώρες για προτάσεις. Επιτέλους, θα πρέπει πολύ γρήγορα να στραφούμε σε ένα σχεδιασμό που να λαμβάνει υπόψη του τέτοιες ακραίες καταστάσεις που μπορεί να λέγανε μερικοί επιστήμονες πριν κάποιες ημέρες ότι συμβαίνουν μια φορά τα 16000 χρόνια, όμως σε είκοσι ημέρες είδαμε μια πόλη η οποία είναι 250 χλμ περίπου από εδώ να χτυπιέται δύο φορές με αυτόν τον τρόπο. Οπότε πρέπει να αλλάξει η λογική μας όχι μόνο στα έργα αλλά και στην πολιτική προστασία. Χωρίς να έχουμε και απώλειες ανθρώπινων ζωών και μεγάλες απώλειες στις περιουσίες».
Για την ατμοσφαιρική ρύπανση τόνισε πως «Είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας. Ένα μεγάλο ζήτημα. Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας, όπως στις Σέρρες, τα αιωρούμενα σωματίδια είναι στο όριο που είναι πάρα πολύ υψηλό. Αυτό έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία οι οποίες δεν είναι άμεσα ορατές. Έχει παρατηρηθεί ακόμα και στην ανάπτυξη των παιδιών, το να αναπνέουμε τέτοια σωματίδια δημιουργεί πολλά προβλήματα και αναπτύσσονται και καρκίνοι και νεοπλασματικές νόσοι. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Ως πολιτεία και ως Περιφέρεια δεν έχουμε κάνει τίποτα απολύτως. Η δυσοσμία στα δυτικά που έχει να κάνει και με τα σωματίδια των αυτοκινήτων αλλά και των διαφόρων βιομηχανιών, η διοίκηση της περιφέρειας δεν έχει πάρει κανένα μέτρο»
«Αυτό που κάνει τακτικά είναι να μετράει το φαινόμενο χωρίς να κάνει κάτι για τους πολίτες αυτής της πόλης. Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να ληφθούν στο κέντρο της πόλης να σταματήσουν να κυκλοφορούν οπωσδήποτε τα diesel αυτοκίνητα. Εκπέμπουν πολλά τέτοια μικροσωματίδια. Τα ΜΜΜ θα πρέπει να γίνουν ηλεκτρικά, φιλικά προς το περιβάλλον και πολύ περισσότερα. Αμέσως έδωσα δύο σημαντικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα. Τη διοίκηση της περιφέρειας φαίνεται να μην την απασχολεί αυτό το ζήτημα. Με αυτά τα ΜΜΜ που έχουμε είναι λογικό να έχουμε και αυτήν την κατάσταση στην πόλη που κυκλοφορούν άπειρα αυτοκίνητα στους δρόμους».
Για τις υποδομές τουρισμού επεσήμανε «Φέτος παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη προσέλευση των τελευταίων ετών. Εγώ έμεινα έκπληκτος με το να ακούω τον πρόεδρο των Ξενοδόχων της περιοχής της Νικήτης, που είπε τις προάλλες ότι πρέπει πια να συζητήσουμε πως θα έχουμε λιγότερο τουρισμό στη Χαλκιδική. Αυτό είναι γεγονός γιατί οι υποδομές μας δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν αυτούς τους μεγάλους φόρτους. Δηλαδή για να πας στη Νικήτη σε μια μέρα με πολύ τουρισμό θέλεις τρεις ώρες. Ο βιολογικός καθαρισμός έχει σχεδιαστεί για έναν πληθυσμό περίπου τον μισό που υπάρχει στην περιοχή. Η εστίαση και αυτή δεν μπορεί να ικανοποιήσει πολλές φορές τις ανάγκες αυτής της αυξημένης κίνησης. Οπότε εμείς τι προτείνουμε; Θα πρέπει η διοίκηση να στραφεί στην προώθηση ενός μοντέλου τουρισμού που να μην εστιάζει μόνο στο μοντέλο του τουρισμού παραλίας. Δηλαδή να μην ερχόμαστε στην Πιερία και στη Χαλκιδική μόνο για να κάνουμε μπάνιο σαν τουρίστες. Μπορούμε να το κάνουμε εκμεταλλευόμενοι τον τεράστιο πολιτισμικό πλούτο που έχει η περιφέρεια μας σε συνδυασμό και με το φυσικό κάλλος της. Η περιφέρεια μας σε ότι αφορά επιστημονικές εργασίες σε σχέση με τη βιοποικιλότητα θα καταλάβετε ότι είναι ένας θησαυρός σε ότι αφορά τη βιοποικιλότητα στα Βαλκάνια. Συνδυαστικά αυτό το πακέτο μαζί με το πολιτισμικό μας απόθεμα, όπως τη Βεργίνα, τα αρχαία μας, που υπάρχουν απλωμένα σε όλους τους νομούς, το οποίο θα απευθύνει στον τουρίστα για όλο το χρόνο. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι θα έρθει εδώ ένας τουρίστας ποιοτικός που είναι διατεθειμένος να αφήσει περισσότερα χρήματα. Πρέπει να κάνουμε μια στροφή στο μοντέλο του τουρισμού. Ήδη μας έχουν ξεπεράσει περιφέρειες όπως το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη, όπου ο τουρίστας αφήνει σχεδόν διπλάσια χρήματα από το δικό μας τουρίστα. Νομίζω ότι δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από αυτές τις περιφέρειες και πρέπει γρήγορα να αλλάξουμε την κατεύθυνση του τουρισμού σε κάτι πολύ ποιοτικό που να σέβεται και τον άνθρωπο και το περιβάλλον και τις υποδομές αλλά και να αφήνει πολύ περισσότερο εισόδημα στους επαγγελματίες και την κοινωνία που δέχεται αυτούς τους επισκέπτες».
Ακούστε την συνέντευξη Γκανούλη στον CITY 106,1 και στον Δημήτρη Συρμάτση
__________________________________
“Έπεσε Σύρμα”
Δευτέρα – Παρασκευή 16:00-18:00 στον CITY 106,1 FM
Παρουσιάζει ο Δημήτρης Συρμάτσης