Προ των πυλών βρίσκεται το 43ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 23 ως και τις 26 Νοεμβρίου.
Η κορωνίδα των εκπαιδευτικών εκδηλώσεων
«Εκτός από το να μεταδώσουμε τις νέες γνώσεις στους συναδέλφους, προσπαθούμε να κάνουμε ενημερωτικές δράσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου» ανέφερε ο Δημήτριος Τζιλβές, γαστρεντερολόγος, διευθυντής της Γαστρεντερολογικής κλινικής του «Θεαγενείου» και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, σχετικά με το επερχόμενο συνέδριο.
Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, «παρατηρούμε ότι στις χώρες που υπάρχουν οργανωμένα προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης να μειώνεται το ποσοστό ασθενών» αναφερόμενος στο ποσοστό ανθρώπων που νοσούν πλέον.
Τι επηρεάζει την αύξηση των ασθενών
Στον σύγχρονο τρόπο ζωής αποδίδει την αύξηση των ατόμων που εμφανίζουν καρκίνο του παχέος εντέρου ο Κωνσταντίνος Σουφλέρης, γαστρεντερολόγος, διευθυντής ΕΣΥ του «Θεαγενείου».
«Υπάρχει μια μεγάλη φαρέτρα εξετάσεων. Αυτό που τελευταία προτείνεται είναι η αξιολόγηση του κληρονομικού ιστορικού» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, προτείνεται η έναρξη του προληπτικού ελέγχου να αρχίζει από τα 45 έτη. Στις περιπτώσεις, όμως, που υπάρχει τουλάχιστον ένας συγγενής πρώτου βαθμού με καρκίνο παχέος εντέρου ή δύο και περισσότεροι δεύτερου βαθμού συστήνεται η έναρξη να γίνεται στα 40 έτη.
Δράσεις για το κοινό στην Νέα Παραλία
Με αφορμή το 43ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές δράσεις για το κοινό, από τον Σύλλογο Φίλων Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» «Αλέξανδρος Συμεωνίδης».
Έτσι, επισκέπτες αλλά και κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία για τρεις μέρες να ενημερωθούν για τον καρκίνο του παχέος εντέρου όπως επίσης και να σταματήσουν να ζουν με επιφυλάξεις. Εκτός των άλλων, τρία έργα τέχνης του καλλιτέχνη Γιάννη Κρανιδιώτη, θα δώσουν μια πιο καλλιτεχνική αλλά και ενημερωτική νότα στις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί .
Μια μεγάλη κατασκευή του παχέος εντέρου με όλες τις πιθανές ασθένειες θα βρίσκεται σε σημείο επί της Νέας Παραλίας, με σκοπό οι επισκέπτες να πρέπει να «αλλάξουν» το χρώμα του εντέρου ώστε να «επανέλθει» στην υγιή του μορφή.
«Προσπαθούμε να αναδείξουμε την άμεση αναγκαιότητα για μέτρα και αποφάσεις για την περίθαλψη όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για όσους θέλουν να εξεταστούν προληπτικά» ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» «Αλέξανδρος Συμεωνίδης», Καίτη Κοντοπούλου.