Αμφιβολίες, ανησυχίες, προβληματισμοί και αντιδράσεις για τον FlyΟver στην Θεσσαλονίκη. Τι ακούστηκε στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος κάλεσε τους φορείς της Θεσσαλονίκης σε σύσκεψη για να συζητηθούν τα προβλήματα που προκαλεί ο FlyOver.
Στην δήλωση του ο κ. Φάμελλος πριν ξεκινήσει η σύσκεψη έκανε λόγο για ενστάσεις και για τον «τρόπο που επιλέχθηκε το έργο, ένα έργο που όταν το ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν ούτε στις προτεραιότητες του σχεδιασμού Υποδομών αλλά δεν είχε και περιβαλλοντική αδειοδότηση», αλλά και για το γεγονός πως “η κυβέρνηση επέλεξε μια fast track ωρίμανση του έργου με διαδικασία του ΣΔΙΤ χωρίς να λύσει τα σοβαρά προβλήματα της λειτουργίας της πόλης κατά τη διάρκεια της κατασκευής».
«Από την έρευνα που έχουμε κάνει προκύπτει ότι υπάρχει σοβαρό θέμα, δεν υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη για τη διαχείριση των επιπτώσεων από την κατασκευή του έργου. Αυτό σημαίνει ότι η πόλη οδηγείται σε μια περίοδο τεσσάρων χρόνων σε ένα κυκλοφοριακό έμφραγμα με μια προχειρότητα την οποία η κυβέρνηση ονομάζει δυναμικό τρόπο αντιμετώπισης. Βλέποντας και κάνοντας» συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Φάμελλος. «Είναι αδιανόητο ότι το έργο ξεκινάει χωρίς να υπάρχει ο εξωτερικός δακτύλιος, ούτε το Μετρό, ούτε ο ΟΑΣΘ είναι ενισχυμένος. Οδηγούμαστε σε ένα τέλειο αδιέξοδο» πρόσθεσε.
Στο πάνελ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, Ράνια Θρασκιά και Χρήστος Γιαννούλης καθώς και ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς. Εκ μέρους των φορέων το παρών έδωσαν οι νεοκλεγέντες δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου, Θερμαϊκού Θεόδωρος Τζέκος, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο Πάρις Μπίλιας και η Δήμητρα Θωμά από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Ιωάννης Μασούτης από το ΕΒΕΘ, ο Γιάννης Τόσκας απο τον ΟΣΕΘ, συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ, αλλά και κάτοικοι και εκπρόσωποι κατοίκων στα Κωνσταντινουπολίτικα.
«Βλέποντας και κάνοντας – Ποιο είναι το κόστος;»
Ανοίγοντας την συζήτηση στην σύσκεψη ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στο προδιαγεγραμμένο κυκλοφοριακό έμφραγμα της Θεσσαλονίκης και εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις μελέτες του έργου, είτε επιπτώσεων είτε διαχείριση κυκλοφορίας.
«Δεν υπάρχει πιστοποιημένη μελέτη για την διαχείριση των επιπτώσεων. Μας λένε και γκρινιάρηδες», σχολίασε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων. Ζήτησε παράλληλα δημοσιοποίηση του κόστους του έργου ενώ χαρακτήρισε “βλέποντας και κάνοντας” την επιχειρηματολογία του υπουργείου ότι τα προβλήματα είναι δυναμικά και θα επιλυθούν κατά την διάρκεια που εμφανίζονται.
«Θα συμβάλει στην επίλυση του κυκλοφοριακού»
Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Πάρις Μπίλιας και πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ που γνωρίζει πολύ καλά το έργο, τόνισε αρχικά πως θα συμβάλει στην επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Θεσσαλονίκης.
Αναφέρθηκε σε όσα είχε ζήτησε εξ αρχής η περιφέρεια τονίζοντας πως ήταν πρώτη προτεραιότητα η ανάπτυξη ΜΜΜ, Μετρό και μετά ΟΑΣΘ.
«Θα πρέπει να διαχειριστούμε την κατάσταση τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ένα από τα ελλείμματα που έχει η παρούσα σύμβαση είναι η έλλειψη μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων». Έκανε αναφορά στις προτάσεις της περιφέρειας πριν την έναρξη του έργου. Από τις εφαρμογές στα κινητά μέχρι την αστυνόμευση των λεωφορειολωρίδων. «Να μην γίνει το έργο σαν αυτά που ξεκίνησαν αλλά δεν έγιναν ποτέ», κατέληξε.
«Υπάρχει μια κοινωνία που πλήττεται»
«Να σταματήσει να διαιρείται η πόλη όταν ξεκινά ένα έργο και μετά από χρόνια να αναρωτιέται γιατί δεν έγινε τίποτα στην πόλη», σχολίασε αρχικά ο Στέλιος Αγγελούδης συμφωνώντας παράλληλα με τις ενστάσεις που ακούστηκαν.
«Είπαμε από την αρχή ότι αυτό το έργο πρέπει να ξεκινήσει όταν παραδοθεί το μετρό. Στοιχειώδης ΟΑΣΘ ως προϋπόθεση για να αποκαταστήσουν την φερεγγυότητα ενός έργου που έχει ξεκινήσει», συμπλήρωσε. Ενημέρωσε ότι έχει συστήσει μια επιτροπή για το κυκλοφοριακό, λέγοντας πως «έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο που να θέσουμε υπόψιν των φορέων, Υπάρχει μια κοινωνία που πλήττεται. Άρα το να μείνουμε σε μια στείρα καταγραφή των προβλημάτων ενώ η πόλη πλήττεται δεν είναι φυσιολογικό».
Οι ενστάσεις των φορέων
Για τρεις αλήθειες έκανε λόγο ο Γιάννης Τόσκας από τον ΟΣΕΘ. «Δεν μας είχε γίνει γνωστή κανενός είδους μελέτη για την κατασκευή του έργου Δεν διαθέτουμε το κυκλοφοριακό μοντέλο ανάπτυξης της πόλης. Το περιμένουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς . Ίσως είμαστε ο μόνος φορέας που έχει δημιουργήσει κάτι θετικό και είναι οι νέες πέντε γραμμές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τις δέκα λωρίδες κυκλοφορίας στα δέκα μέτρα από τα σπίτια των κατοίκων στα Κωνσταντινουπολίτικα έκανε λόγο ο δικηγόρος των κατοίκων παραθέτοντας μια σειρά αντιδράσεων που έχουν ξεκινήσει με νομική διεκδίκηση. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Ιωάννης Μασούτης είχε πει ότι η άποψη του είναι πως το έργο θα έπρεπε να ξεκινήσει όχι μόνο όταν λειτουργήσει το μετρό αλλά να έχουν περάσει και δύο τρείς μήνες.
«Είχα κάνει πρόταση ο ΟΑΣΘ να δούμε πως θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά. Είναι θέμα μηνών να λειτουργήσει το μετρό. Το πολύ 1-1,5 έτους ακόμα. Να δούμε τι μπορούμε να προτείνουμε για να κάνουμε και όχι να μην κάνουμε», σχολίασε μεταξύ άλλων για το έργο.
Ο πρόεδρος των αστυνομικών Θεσσαλονίκης αποδόμησε τις ανακοινώσεις περί αστυνόμευσης της πόλης και της ενίσχυσης με 100 τροχονόμους.
«Μόνο ο περιφερειακός θα χρειαζόταν 136 από το πρωί μέχρι το βράδυ. Πείτε ότι ένα ΙΧ παίρνει φωτιά. Γίνεται τροχαίο . Πότε και πώς θα πάει η πυροσβεστική και πότε και πώς θα πάει το ΕΚΑΒ.; Στις συσκέψεις ακούστηκε ότι θα πεθαίνει κόσμος μέσα στα ασθενοφόρα, όσο μακάβριο κι αν ακούγεται. Πήραν προσωπικό από τα ΑΤ των δήμων της πόλης, από τις ελλιπέστατες υπηρεσίες. 2000 ευρώ το μήνα ο κάθε αστυνομικός από άλλες πόλεις. Κοστίζει 200.000 ευρώ κάθε μήνα. Πάμε να λύσουμε ένα μόνιμο πρόβλημα με πασαλείμματα. Οι αστυνομικοί που μετακινήθηκαν χάνουν στο μισθό τους από 150-300 ευρώ το μήνα. Έχουμε γεμίσει όλα τα οχήματα με ροζ χαρτάκια. Έχουμε δώσει υποδομές στους Θεσσαλονικείς; Ο ποδηλατόδρομος στη Νίκης δημιουργεί πρόβλημα. Η δημοτική αστυνομία πρέπει να συνδράμει και να βάλει πλάτη. Οι εργασίες να γίνονται όλο το 24ωρο ώστε να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Τα χειρότερα έρχονται».
Ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης στάθηκε μεταξύ πολλών άλλων στο ότι δεν έγινε διαβούλευση χαρακτηρίζοντας ελλιπέστατη την μελέτη ενώ επέμεινε για τον εξωτερικό δακτύλιο.
«Ποιος αποφάσισε ότι ο flyover ήταν αυτό που έλειπε; Με τα μισά λεφτά θα είχαμε λύσει το πρόβλημα της πόλης στις αστικές συγκοινωνίες. Κάθε φορά πέφτουμε στην παγίδα είστε υπέρ ή κατά; θα πάμε μπροστά ή πίσω; θα είστε γκρινιάρηδες;» σχολίασε μεταξύ άλλων από την πλευρά της η Χρύσα Αραπογλου, νέα δήμαρχος Καλαμαριάς.