Με μείωση του κέρδους και με… βερεσέ προσπαθούν να επιβιώσουν τα συνοικιακά ταχυφαγεία εν μέσω μπαράζ ανατιμήσεων, τόσο στην ενέργεια, όσο και στις πρώτες ύλες.
Το δημοφιλές σάντουιτς είτε με σουβλάκι είτε με γύρο, δε θα μπορούσε να «ξεφύγει» από την υπάρχουσα κρίση που μαστίζει την κοινωνία γενικότερα.
Το TheOpinion συνομίλησε τόσο με επιχειρηματίες του κλάδου, όσο και με καταναλωτές, καταγράφοντας την κατάσταση της αγοράς.
«Πλέον ο κόσμος τρώει βερεσέ»
Ο ιδιοκτήτης καταστήματος ταχυφαγείου, Γιάννης Παρλαπάνης, δήλωσε, ότι, «αν συνεχιστεί και άλλο η αύξηση των τιμών δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Τον Οκτώβριο προειδοποίησαν πως θα ανέβει η τιμή στα κρέατα αλλά δεν είναι ακόμη επίσημο. Για εμάς το μεγαλύτερο κόστος είναι τα κρέατα. Έτσι και αλλιώς μας ειδοποιούν μόλις μία εβδομάδα πριν για τυχόν αυξήσεις. Για παράδειγμα οι έμποροι κρεάτων μας λένε τη Δευτέρα πως την Παρασκευή θα ανέβουν οι τιμές. Ακούγεται για αύξηση περί των 60 λεπτών του ευρώ το κιλό. Μία τέτοια αύξηση για εμάς θα είναι ισοπεδωτική.»
Σχετικά με την κίνηση του κόσμου και το πόσο αυτή έχει επηρεαστεί από τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες, ο κ. Παρλαπάνης, τόνισε, πως, «η κίνηση έχει ήδη επηρεαστεί πολύ. Κάθε πέρυσι είναι και καλύτερα.»
Μάλιστα, όπως επισήμανε, έχουν επιστρατευτεί πρακτικές περασμένων εποχών, όπως είναι τα βερεσέ μπλοκάκια.
«Παρόλο που δεν ανεβάσαμε τις τιμές εδώ και ένα, περίπου, χρόνο, οι πελάτες εξακολουθούν να μη βγαίνουν. Συνήθως οι συνταξιούχοι, επειδή είμαστε και συνοικιακό μαγαζί, έρχονται από τις 20 κάθε μήνα και τρώνε βερεσέ. Μόλις πάρουν τη σύνταξή τους τρέχουν εδώ για να αποπληρώσουν τα χρωστούμενα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, όπως υπογράμμισε, το εν λόγω ταχυφαγείο αποτελεί μία οικογενειακή επιχείρηση, από την οποία εξαρτώνται οικονομικά συνολικά 14 άτομα, 5 εκ των οποίων μέλη της οικογένειας του.
«Η ενεργειακή κρίση που υπάρχει μας έχει επηρεάσει πολύ. Για το ηλεκτρικό ρεύμα, πριν πληρώναμε 700 – 800 ευρώ το μήνα και τώρα δίνουμε 1700 ευρώ. Αυξημένο κατά ένα χιλιάρικο. Φανταστείτε ότι στις αρχές της κρίσης δίναμε μέχρι και 2200 ευρώ, περίπου, το μήνα», δήλωσε σχετικά με τα παραγωγικά κόστη που επηρεάζουν, πλέον, όλες τις επιχειρήσεις και όλα τα νοικοκυριά.
Όπως σημείωσε, πλέον σκοπός όλων των μικρών επιχειρήσεων είναι η μείωση του ποσοστού κέρδους τους, προκειμένου να μην αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές τους και να διατηρήσουν το προσωπικό που εργάζεται σε αυτές, ακέραιο.
«Προηγουμένως έβγαζα προσφορές για γεύματα, όπως για παράδειγμα αντί για 35 ευρώ, να βγαίνουν στα 29 ευρώ. Προσπαθούμε με αυτούς τους τρόπους να δελεάσουμε τον κόσμο. Εμείς θέλουμε να έχουμε ρευστότητα, προκειμένου την επόμενη ημέρα να είμαστε σε θέση να αγοράσουμε τα υλικά μας», ανέφερε ο κ. Παρλαπάνης και πρόσθεσε για όσα περιμένει από την πολιτεία, πως, «από το κράτος περιμένουμε να μειώσει την τιμή του ρεύματος και γενικά να κάνει κάτι για την ενέργεια. Δε μας βοηθάει το κράτος. Θέλει να μας σβήσει από το χάρτη, εμάς τις μικρές επιχειρήσεις. Θέλει να υπάρχουν μόνο οι μεγάλες αλυσίδες επιχειρήσεων.»
«3,80 – 4,20 ευρώ το σάντουιτς κατά μέσο όρο»
Ο Μιχάλης Επιτροπίδης, γενικός γραμματέας ένωσης εστιατόρων ψητοπωλών και καφέ μπαρ Θεσσαλονίκης, ανέφερε πως, «στις πρώτες ύλες υπάρχουν, πλέον, μεγάλες αυξήσεις, όχι στα ίδια τα προϊόντα. Αύξηση σε όλα τα τυλιχτά σάντουιτς -όπως σουβλάκι και γύρος- αλλά και στο τραπέζι των καταστημάτων εστίασης, έχει να συμβεί από το Σεπτέμβριο του 2022. Ένα χρόνο, δηλαδή, οι τιμές είναι ίδιες.»
Για τις αυξήσεις τόσο στις πρώτες ύλες όσο και στην ενέργεια, σημείωσε, πως, «στις πρώτες ύλες είχαμε μία αύξηση της τάξης του 30%, τον τελευταίο καιρό και στην ενέργεια, όπως και στο λάδι. Συγκεκριμένα, είχαμε διπλασιασμό της τιμής και της φέτας και του ελαιόλαδου. Ενώ όσον αφορά την ενέργεια -και το φυσικό και το ηλεκτρικό αέριο- τριπλασιάστηκε από πέρυσι το κόστος και ακόμα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα.»
Τέλος, δήλωσε, πως, «εμείς κρατάμε σταθερές τις τιμές μας και πιστεύουμε ότι θα περάσει ο καιρός και θα το απορροφήσουμε αυτό το κόστος. Δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί αυτό, αλλά για το προσεχές μέλλον δεν το βλέπω καθόλου», ενώ για τη διαμόρφωση της τιμής του δημοφιλούς σάντουιτς, τόνισε, πως, «ο μέσος όρος για το σάντουιτς είναι στα 3,80 – 4,20 ευρώ, αλλά η κάθε επιχείρηση καθορίζει τη δική της τιμή.»
Όπως μας λένε καταναλωτές, πλέον, το σουβλάκι και ο γύρος έχουν γίνει είδος πολυτελείας, όταν πριν από μερικά χρόνια αποτελούσαν την πιο «γρήγορη» και ανέξοδη επιλογή φαγητού.
«Παίρνω μία φορά το εικοσαήμερο»
Η κυρία Ελένη, η οποία περίμενε να παραλάβει την παραγγελία της και να γυρίσει στο σπίτι της, ανέφερε, «η κατάσταση είναι τραγική. Θυμάμαι ότι παλιότερα θεωρούσαμε και πρέπει να είναι το σάντουιτς μία φθηνή, πρόχειρη λύση. Και όχι να φτάνουμε να πληρώνουμε γι’ αυτό όσο θα πληρώναμε για μία μερίδα φαγητό. Προφανώς καταλαβαίνω ότι το κόστος για όλες τις επιχειρήσεις έχει ανέβει αλλά δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος ο οποίος πληρώνεται με τον κατώτατο μισθό, να ζήσει, όχι να επιβιώσει σε αυτή τη χώρα. Πλέον παίρνω μία φορά το εικοσαήμερο και αν.»