Ο πυκνός καπνός και το μουντό πέπλο που έχουν δημιουργηθεί από τις καταστροφικές φωτιές που καίνε για 5η συνεχόμενη ημέρα περιοχές του Έβρου, έχουν ανησυχήσει τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, δίνοντας τους την αίσθηση ότι η ατμόσφαιρα…βάρυνε.
Από το απόγευμα της Τρίτης, το σκηνικό του ουρανού πάνω από τη Θεσσαλονίκη άλλαξε και το νέφος των καπνών έχει κρύψει τον ήλιο πάνω από την πόλη. Όμως, όπως δείχνουν και οι τελευταίες καταγραφές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των μετρητών αιωρούμενων σωματιδίων, δεν έχει καταγραφεί καμία υπέρβαση μέχρι στιγμής.
«Αυτό το πέπλο δεν περνάει πάνω από τη Θεσσαλονίκη. Είναι ένα νέφος που μας κρύβει τον ήλιο και είναι σίγουρα κάτι παράξενο, αλλά δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό» αναφέρει στο The Opinion ο Κώστας Γιουτίκας, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας.
Το δίκτυο που λειτουργεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελείται από 9 σταθμούς οι οποίοι καταγράφουν την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και τους ρύπους.
Οι σταθμοί βρίσκονται στα εξής σημεία: Αγίας Σοφίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Καλαμαριά, Κορδελιό, Νεοχωρούδα, Πανόραμα, Σταυρούπολη, στο Κτίριο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στη Σίνδο.
Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με την τελευταία καταγραφή:
«Μέχρι τον εγκέφαλο μπορούν να φτάσουν τα αιωρούμενα σωματίδια»
Τα αιωρούμενα σωματίδια από τις πυρκαγιές είναι τόσο μικροσκοπικά, που μπορεί να εισχωρήσουν μέχρι και τον ανθρώπινο εγκέφαλο, όπως δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Νίκος Μιχαλόπουλος.
Ο κ. Μιχαλόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε πως η μάσκα «είναι λύση υποχρεωτική αφού απομακρύνει μεγάλο αριθμό σωματιδίων αλλά δεν παρέχεται πλήρης προστασία».
Επιπλέον, ανέφερε πως οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων έφτασαν τα 100 μικρογραμμάρια όταν το επιτρεπτό όριο είναι στα 20 μικρογραμμάρια και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ειδικά για ευάλωτες ομάδες να μην υπάρχει έκθεση πάνω από τα 10 μικρογραμμάρια.