Με έκπληξη πελάτες κάβας στην οδό Πολυτεχνείου άκουσαν τον ξένο επισκέπτη της Θεσσαλονίκης να ζητά κάτι που αρχικά άργησαν να καταλάβουν: «Άι γουόντ ρετσάινα…» έλεγε στον καταστηματάρχη ο μεσόκοπος Ισραηλινός, που προφανώς και δεν είχε συγκρατήσει και πολύ καλά την προφορά της ρετσίνας.
«Ολοένα και περισσότεροι ξένοι επισκέπτες μπαίνουν στην κάβα και ζητούν αντιπροσωπευτικά ποτά για να τα πάρουν στην πατρίδα τους είτε για δική τους χρήση, είτε ακόμη και για να τα προσφέρουν ως δώρο, όπως μάς λένε», εξηγεί στο TheOpinion ο καταστηματάρχης.
Πράγματι. Εκτός από τα μαγαζιά στις παραδοσιακές αγορές στην Άθωνος και στο Καπάνι, όπου πλέον δεν είναι ιδιαίτερα σπάνια η εικόνα τουριστών που βολτάρουν βολιδοσκοπώντας τα τοπικά προϊόντα, φαίνεται πως το ίδιο συμβαίνει και με τις κάβες. Οι ξένοι επισκέπτες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα αντιπροσωπευτικά ποτά της χώρας μας, με αποτέλεσμα οι κάβες να έχουν αποκτήσει – εν μέσω θέρους – μια ακόμη υπολογίσιμη κατηγορία πελατών…
Την παρατήρηση ότι οι τουρίστες τονώνουν και τις κάβες αυτό το διάστημα επιβεβαιώνει και εκπρόσωπος της Ένωσης Διακινητών Εμπόρων Οίνων και Ποτών Μακεδονίας Θράκης, που διευκρινίζει ωστόσο ότι «οι τουρίστες επισκέπτονται σχεδόν αποκλειστικά τις κάβες στην περιοχή του ιστορικού κέντρου, καθώς αυτή είναι κυρίως η περιοχή στην οποία κινούνται».
Ούζο για δώρο
Ποια ποτά έρχονται, όμως, πρώτα στις προτιμήσεις τους; Σύμφωνα με υπαλλήλους από κάβες στην περιοχή του κέντρου της πόλης, οι ξένοι επισκέπτες ζητούν κυρίως ούζο. «Είτε το έχουν πιει, τους αρέσει και θέλουν να πάρουν ένα μπουκάλι για το σπίτι, είτε θεωρούν ότι το ούζο είναι ένα εξαιρετικό δώρο που σίγουρα θυμίζει Ελλάδα και είναι αντιπροσωπευτικό της χώρας μας», λέει νεαρή πωλήτρια.
Το δεύτερο σε ζήτηση ποτό είναι η ρετσίνα, η οποία έχει μεγαλύτερη ζήτηση ακόμη και από διάφορα κρασιά ελληνικών ποικιλιών, τα οποία επίσης είναι μεταξύ των ποτών που ζητούνται, όχι όμως σε τόση μεγάλη ένταση όσο η ρετσίνα.
Και μία έκπληξη!
Αυτό όμως που φαίνεται πως τιμούν ιδιαίτερα οι αλλοδαποί επισκέπτες της Θεσσαλονίκης είναι το Μεταξά. Τι κι αν το κονιάκ προέρχεται από την ομώνυμη γαλλική πόλη; Η φήμη του συγκεκριμένου φαίνεται πως ξεπερνά τα.. γήινα σύνορα και παραμένει σταθερό στις προτιμήσεις των τουριστών που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη.
Στις βαλίτσες της επιστροφής, οι επισκέπτες παίρνουν επίσης μαζί τους τσάι ή χαμομήλι και διάφορα βότανα, καθώς και άλλα είδη αντιπροσωπευτικά της γαστρονομίας της πόλης. Μιλώντας άλλωστε στο TheOpinion η πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας, Αναστασία Γαϊτάνου έχει επισημάνει ότι «οι τουρίστες που έρχονται στην πόλη οργανωμένα από τις παραλίες της Χαλκιδικής έχουν πάντα ελεύθερο χρόνο να κάνουν τις βόλτες τους στο ιστορικό κέντρο. Πολύ μεγάλο είναι φέτος το ενδιαφέρον για τη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης, επομένως σίγουρα στο πακέτο που δουλεύουμε περιλαμβάνεται πάντα μια… στάση για μπουγάτσα, κουλούρι, τσουρέκι, αλλά και βόλτες στις παραδοσιακές αγορές του κέντρου».