Μάχη με τον χρόνο για να διασωθεί το αγαπημένο Σπίτι Του Φύλακα της Αλυκής στο Αγγελοχώρι δίνει ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγελοχωρίου και ο πρόεδρός του, Βαγγέλης Μίχος.
Ένα σπίτι που αρχικά χτίστηκε για να στεγάζει τον φύλακα της αλυκής στη λιμνοθάλασσα του Αγγελοχωρίου, στη συνέχεια όμως, μετά την εγκατάλειψή του, «στέγασε» εκατοντάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις και περιβαλλοντικές εξορμήσεις σε ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη των Θεσσαλονικέων.
Το Σπίτι έκλεισε οριστικά τον περασμένο Αύγουστο, πίσω από κόκκινες κορδέλες της Πολεοδομίας του Δήμου Θερμαϊκού, καθώς μετά από έλεγχο και αυτοψία, κρίθηκε επικίνδυνο για κατάρρευση. Μόλις πριν λίγες μέρες, βγήκε επιτέλους από την Πολεδομία του Δήμου έγκριση για εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας, προκειμένου το Σπίτι να διασωθεί από τη φθορά του χρόνου. Ήδη στη στέγη, έχει ανοίξει μια μεγάλη τρύπα, που επισπεύδει τον κίνδυνο κατάρρευσης, ενώ εκτός από εργασίες στη στέγη που πρέπει να γίνουν άμεσα, προβλέπονται και εργασίες για την αντικατάσταση κουφωμάτων.
Το πρόβλημα είναι το πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι εργασίες και κυρίως τα υλικά, αφού ο ιδιοκτήτης του Σπιτιού είναι η εταιρία «Ελληνικές Αλυκές ΑΕ», η οποία πλέον δεν έχει κανένα απόλύτως ενδιαφέρον για να πληρώσει το ποσό που απαιτείται, αφού πλέον δεν υπάρχει λόγος να διατηρεί στη συγκεκριμένη έκταση το Σπίτι, το οποίο, σημειωτέον, παραχωρήθηκε κατά χρήση στον Δήμο έως το 2025.

Το ιστορικό
«Ψυχή» και επικεφαλής της όλης προσπάθειας διάσωσης αυτού του αγαπημένου τοπόσημου για τη Θεσσαλονίκη, είναι ο (από το 2018) πρόεδρος του Συλλόγου Αγγελοχωρίου, Βαγγέλης Μίχος. Ο ίδιος περιγράφει στο TheOpinion ένα ιστορικό του Σπιτιού, αλλά και της προσπάθειας που γίνεται να διασωθεί.
«Το Σπίτι αυτό χτίστηκε από τη δεκαετία του 1950 στην παραλία του Αγγελοχωρίου, σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της, για να στεγάσει τον εκάστοτε φύλακα της αλυκής και την οικογένειά του. Ο τελευταίος φύλακας ήταν ο Πέτρος Βασιλός που παρέμεινε εδώ έως τη δεκαετία του ‘80. Ωστόσο, στη συνέχεια δεν υπήρχε ανάγκη ανθρώπου για να φυλά το αλάτι των αλυκών, καθώς το αλάτι φυλασσόταν πλέον σε ειδικούς χώρους, προστατευμένους. Μέχρι το ‘90, το Σπίτι στέγαζε εργάτες που δούλευαν στις αλυκές, αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε οριστικά έως το καλοκαίρι του 2018», τονίζει ο κ. Μίχος.
Ήταν τότε που μέλη του Συλλόγου ανέλαβαν να καθαρίσουν τόσο το ίδιο το Σπίτι, όσο και τον εξωτερικό χώρο, και αρχίσαν να διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις. «Συνολικά 108 εκδηλώσεις έγιναν εκεί, ενώ όταν σφραγίστηκε, με τη διαδικασία για τα επικίνδυνα κτίσματα, ακυρώθηκαν άλλες περίπου 30 εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί. Ο χώρος παραχωρήθηκε κατά χρήση στον Δήμο Θερμαϊκού έως το 2025 και ο σύλλογος άρχισε να τον χρησιμοποιεί για τις εκδηλώσεις του, ενώ μέσα στο σπίτι φυλάσσαμε καρέκλες, τραπέζια και άλλα υλικά. Η απόφαση να σφραγιστεί ήταν σωστή, πρέπει να γίνουν εργασίες, ούτε εμείς μπαίναμε μέσα, εκτός από μένα που έμπαινα έβγαινα για τα υλικά», προσθέτει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγγελοχωρίου.
«Από τον Αύγουστο που σφραγίστηκε το Σπίτι έως σήμερα, ήταν δύσκολο να πετύχουμε έστω να δοθεί άδεια να γίνουν εργασίες, καθώς ο ιδιοκτήτης του χώρου, η εταιρία Ελληνικές Αλυκές ΑΕ, δεν ενδιαφέρεται να το διατηρήσει. Ο Δήμος στον οποίον έχει παραχωρηθεί η χρήση του Σπιτιού, δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση, αφού δεν είναι ιδιοκτησία του. Αυτό που έκανε ήταν να αναθέσει σε ιδιώτη μηχανικό να αναλάβει τα απαιτούμενα για να εκδοθεί τουλάχιστον η άδεια στην πολεοδομία», εξηγεί.
Αναζητούνται πόροι
Ποιος όμως θα πληρώσει τελικά για υλικά και εργασίες προκειμένου το Σπίτι να διασωθεί; «Αυτό που μένει είναι να αναλάβουμε εμείς, έστω και μέσω χορηγών, το κόστος τουλάχιστον για τα υλικά, γιατί για τις εργασίες κάποιος εθελοντής θα βρεθεί ανάμεσα σε όλους εμάς που το αγαπήσαμε. Το κόστος για τα υλικά φτάνει μαζί με τα κουφώματα τα 8.000 ευρώ. Θα μπορούσε και κάποια εταιρία να μας δώσει τα υλικά επί πιστώσει και εμείς μετά, από τα έσοδα των εκδηλώσεων, να τα αποπληρώνουμε…. Υπάρχουν φορείς, όπως η ΚΕΔΕ, που μάς υποσχέθηκε τα έξοδα για τη στέγη, ελπίζουμε να βοηθήσουν όλοι όσοι αγαπούν το μέρος και έχουν ζήσει εκεί όμορφες στιγμές. Αντίδωρο για όσους μας στηρίξουν, θα είναι μια κασετίνα με διπλό cd με 26 τραγούδια, ένα από κάθε εκδήλωση, που ηχογραφήθηκε το 2021», τονίζει ο κ. Μίχος.
Η προσπάθεια για τη συγκέντρωση του ποσού γίνεται και μέσω της σελίδας στο FB Το Σπίτι Του Φύλακα Της Αλυκής, και σχετικό λογαριασμό σε τράπεζα.