Άρθρο του Προέδρου της ΔΕΘ – HELEXPO, Τάσου Τζήκα, στο περιοδικό του TheOpinion για την 87η ΔΕΘ.
«Μια νέα ΔΕΘ που θα στέκεται με αξιώσεις απέναντι στον διεθνή εκθεσιακό διαγωνισμό και θα αναβαθμίσει τον αναπτυξιακό της ρόλο για την τοπική και την εθνική οικονομία σχεδιάζουμε στον εκθεσιακό φορέα, έχοντας στο πλευρό μας τους φορείς και τον κόσμο της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα όραμα για μας που παίρνει μορφή με το έργο της ανάπλασης, ένα πολυθεματικό αναπτυξιακό πρότζεκτ, καθώς θα κάνει τη Θεσσαλονίκη πιο ανταγωνιστική σε εκθεσιακό, επιχειρηματικό, οικονομικό και τουριστικό επίπεδο.
Με την ανάπλαση, για την οποία εργαστήκαμε συστηματικά ακόμα και στην περίοδο της πανδημίας, ώστε να μην χαθεί χρόνος, καλούμαστε να πετύχουμε έναν τριπλό στόχο: την εκθεσιακή αναβάθμιση της πόλης, την ανάδειξή της ως ενός επιχειρηματικού hub, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα έχουν στη διάθεσή τους έναν χώρο πρασίνου και πολιτισμού στο κέντρο της πόλης, που ξεπερνά το 50% της έκτασης της Έκθεσης.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως θα γίνουμε μάρτυρες μιας από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις στο κέντρο ευρωπαϊκής πόλης, μιας πραγματικής μεταμόρφωσης, που θα χαρίσει στη Θεσσαλονίκη το πλέον σύγχρονο βιοκλιματικό εκθεσιακό κέντρο.
Είναι χαρακτηριστικό πως στις νέες εκθεσιακές εγκαταστάσεις θα επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας κατά 70% σε σχέση με αυτό που συμβαίνει σήμερα και μείωση κατανάλωσης νερού κατά 40% με 50%. Βρεθήκαμε πρόσφατα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων που διοργάνωσε η Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA) στην Κοπεγχάγη, τη σημαντικότερη εκδήλωση για τη βιώσιμη αρχιτεκτονική διεθνώς, για να παρουσιάσουμε το έργο της ανάπλασης.
Αντιληφθήκαμε και εκεί πόσο σημαντικό είναι αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο που έχουμε βάλει στις ράγες. Το έργο επελέγη ως ένα ξεχωριστό case study, καθώς αποτελεί μια πρότυπη αστική ανάπλαση που συνδυάζει την περιβαλλοντική και κοινωνική αειφορία με την οικονομική ανάπτυξη, ενώ είναι ένα παράδειγμα του πώς οι δημόσιες-ιδιωτικές και δημοτικές συνεργασίες μπορούν να οδηγήσουν σε βιώσιμα και ανθεκτικά οικοσυστήματα.
Η ανάπλαση προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων εκθεσιακών περιπτέρων και ενός συνεδριακού κέντρου, ενός business center, ενός ξενοδοχείου και ενός υπόγειου πάρκινγκ δυναμικότητας 1.800 θέσεων, ενώ άνω του 50% της έκτασης θα είναι ανοιχτοί χώροι για τον κόσμο και πράσινο που θα αποδοθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Εδώ και χρόνια αναγνωρίσαμε τον ρόλο που μπορεί να παίξει το εκθεσιακό κέντρο στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, αλλά και στην ανάδειξη της περιοχής μας ως hub ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή. Έχουμε ένα γεωστρατηγικό πλεονέκτημα το οποίο δεν πρέπει να χαθεί και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, πέρα από ένα ξεχωριστό τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη και ένα εμβληματικό έργο, πιστεύω πως θα λειτουργήσει ως αναπτυξιακή θρυαλλίδα για την ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας νέα δεδομένα και καινούριες ευκαιρίες για τον τόπο, αναβαθμίζοντας συγχρόνως την καθημερινή ζωή στην πόλη».