Αν έχετε βαρεθεί το μοσχάρι ή το χοιρινό ως κυρίως γεύμα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αλλά και το κοτόπουλο σας φαίνεται «απλό», η λύση είναι: μια τέλεια ψητή γαλοπούλα!
Πώς να ψήσετε μια γαλοπούλα
Προετοιμάστε τη γαλοπούλα: Αφαιρέστε το λαιμό και τα εντόσθια της γαλοπούλας. Στεγνώστε τη γαλοπούλα με χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια τοποθετήστε την (με το στήθος προς τα πάνω) σε μια σχάρα σε ένα ταψί.
Γεμίζουμε και αλατοπιπερώνουμε τη γαλοπούλα: Γεμίζουμε την κοιλιά με γέμιση. Τρίψτε το δέρμα με βούτυρο και μετά αλατοπιπερώστε. Ρίξτε δύο φλιτζάνια ζωμό στο ταψί και απλώστε χαλαρά στη γαλοπούλα αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε τη γαλοπούλα: Ψήνουμε το πουλερικό, προσθέτοντας ζωμό κάθε 30 λεπτά για περίπου δυόμιση ώρες. Προσθέστε περισσότερο ζωμό καθώς εξατμίζονται τα υγρά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο έως ότου ένα θερμόμετρο κρέατος που εισάγεται στο παχύτερο μέρος του μηρού δείχνει 73,8C.
Έξυπνα tips
- Πόση ώρα να μαγειρέψετε τη γαλοπούλα; 13 λεπτά για κάθε κιλό γαλοπούλας αν ψήνεται άδεια και 15 λεπτά ανά κιλό αν είναι γεμιστή.
- Το πουλερικό πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και όχι κατεψυγμένη.
- Γυρνώντας τη γαλοπούλα έχουμε ομοιόμορφο ψήσιμο! Άρα έχετε στο νου σας ότι δεν είναι απαραίτητη μόνο η προσθήκη ζωμού, αλλά και το γύρισμα μέσα στο ταψί.
- Η γαλοπούλα που έχει ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το ψήσιμο είναι πιο ζουμερή.
- Ένας εύκολος τρόπος για υπολογίσετε πόσο κρέας θα χρειαστείτε είναι ο εξής: 500γρ. γαλοπούλα ανά άτομο, οπότε για 4 άτομα θα χρειαστείτε μία γαλοπούλα 2 κιλών, για 8 άτομα, μία των 4 κιλών κ.ο.κ.
- Τo μαρινάρισμα με άλμη κάνει την γαλοπούλα πιο τρυφερή, νόστιμη και ζουμερή.
- Η γαλοπούλα θα πρέπει να τελειώσει ακριβώς την ώρα που περιμένετε τους καλεσμένους σας. Αν είναι έτοιμη από πιο νωρίς, θα στεγνώσει.
Πως θα σας φαινόταν όμως αν όλα αυτά τα είχε φροντίσει κάποιος άλλος για εσάς;
Ναι ναι, καλά διαβάσατε! Αν η διαδικασία σας φαίνεται μαρτύριο, δε χρειάζεται άγχος και πίεση. Η πιο ωραία εποχή του χρόνου άλλωστε είναι για να την περνάτε όμορφα με αγαπημένα σας πρόσωπα.
Ποιος θα φροντίσει για εμάς; Το Blé Taste Gallery στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, με το πιο λαχταριστό, εορταστικό μενού, με «πρωταγωνίστρια» φυσικά τη γαλοπούλα!
Το αγαπημένο μας κατάστημα είναι έτοιμο να επιμεληθεί για ακόμη μια χρονιά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας, με γαλοπούλα Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής ψημένη στον ξυλόφουρνο.
Μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου μπορείτε να περάσετε από το κατάστημα, να επικοινωνήσετε τηλεφωνικώς στο 2310220008 ή να στείλετε στο welcome@bletastegallery.com και να παραγγείλετε το πιο γευστικό μενού. Η παραλαβή των εδεσμάτων από το κατάστημα θα γίνει στις 24 & 25 Δεκεμβρίου κατόπιν συνεννόησης.
Το μενού, περιλαμβάνει επίσης παραδοσιακή γιορτινή γέμιση γαλοπούλας μέσα σε γλυκοκολοκύθα, πατάτες και γλυκοπατάτες ορκραντέν, ψητά λαχανικά στον ξυλόφουρνο, σάλτσα gravy και σάλτσα με φρούτα του δάσους, χριστουγεννιάτικη σαλάτα με sauce ροδιού, τριλογία ζυμωτών μακράς ωρίμανσης (σίκαλης με καρύδι, σύμμικτο με βερύκοκο, δαμάσκηνα και φουντούκια και βιολογικού δίκοκκου σιταριού ολικής άλεσης) και για γλυκό μια μοναδική μαρεγκάτα με κάστανο.
Η γαλοπούλα ψήνεται και παραδίνεται σε καινούργια γάστρα με έξτρα αντίτιμο των 20€ το οποίο επιστρέφεται με την επιστροφή της γάστρας ως τις 31/1/24.