Η κατανάλωση μαύρου, πράσινου ή oolong τσαγιού μπορεί να έχει περισσότερα οφέλη απ΄όσα νομίζουμε, καθώς θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η κατανάλωση τουλάχιστον τεσσάρων φλιτζανιών οποιουδήποτε από αυτά τα τσάγια την ημέρα έχει συνδεθεί με 17% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε μια μέση περίοδο 10 ετών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το περασμένο Σάββατο.
Η έρευνα, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό, θα παρουσιαστεί στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη στη Στοκχόλμη αυτή την εβδομάδα.
Η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού και του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 έχει μελετηθεί στο παρελθόν, αλλά τα αποτελέσματα ήταν ασυνεπή, δήλωσε η Xiaying Li, η πρώτη συγγραφέας της έρευνας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Γουχάν στην Κίνα.
«Η μελέτη μας έδειξε ότι η συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού και του διαβήτη τύπου 2 εξαρτιόταν από την ποσότητα του τσαγιού που καταναλώθηκε. Μόνο η επαρκής κατανάλωση τσαγιού μπορεί να δείξει κλινικά αποτελέσματα», δήλωσε η Li. «Με βάση τα ευρήματά μας, θα συμβούλευα το κοινό να καταναλώνει περισσότερο τσάι στην καθημερινή του ζωή, εάν του επιτρέπεται».
Οι συγγραφείς της περίληψης μελέτησαν αρχικά 5.199 ενήλικες χωρίς ιστορικό διαβήτη τύπου 2 που είχαν συμμετάσχει στην Έρευνα Υγείας και Διατροφής της Κίνας (CHNS). Το CHNS είναι μια μελέτη που εξετάζει τα οικονομικά, τα κοινωνιολογικά ζητήματα και την υγεία των κατοίκων από εννέα κινεζικές επαρχίες. Επιλέχθηκαν το 1997 και παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2009. Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες σχετικά με παράγοντες τρόπου ζωής, όπως συνήθειες φαγητού και ποτού, άσκηση, κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ.
Αρχικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι πίνουν τσάι και όσοι δεν πίνουν, είχαν παρόμοιο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.
Όμως, όταν οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν εάν η ποσότητα που καταναλώνεται μεταξύ αυτών που έπιναν, έκανε τη διαφορά, πραγματοποιώντας μια συστηματική μελέτη σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ενήλικες από οκτώ χώρες. Όσα περισσότερα φλιτζάνια πράσινο, oolong ή μάυρο τσάι έπιναν καθημερινά, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Οι συγγραφείς προειδοποίησαν ότι η έρευνά τους δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αλλά ότι πιθανότατα συμβάλλει σε αυτό, σύμφωνα με το CNN.