O Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα του Thessaloniki Summit 2023 μίλησε για τη έναρξη της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη, το Μετρό, το FlyOver, αλλά και για τον ΟΑΣΘ.
Τη 15η Δεκεμβρίου θα επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή από την Αθήνα προς τα βόρεια σύνορα της χώρας για τις επιβατικές μεταφορές, ενώ, πέντε ημέρες νωρίτερα θα λειτουργήσουν ξανά οι εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές, όπως γνωστοποίησε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
«Η Κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα την περάτωση των εμβληματικών και μικρότερων – ανά την επικράτεια – δημοσίων έργων και ενεργοποιεί όλες τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης και τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς», δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και περιέγραψε τις επτά χρηματοδοτικές πηγές που αξιοποιεί το Υπουργείο, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, για την αναβάθμιση των υποδομών και των μεταφορών στη χώρα μας ως εξής:
- Οι πόροι, από το εθνικό και συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, της νέας προγραμματικής περιόδου.
- Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσα από την υφιστάμενη κατανομή πόρων και την ανακατανομή ποσών.
- Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αποκατάσταση ζημιών που υπέστησαν οι πληγείσες περιοχές των Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
- Η δανειοδότηση – με καλούς όρους – από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
- Η χρηματοδότηση των έργων μέσα από ένα πιο υγιές και σταθερό – σήμερα – τραπεζικό σύστημα.
- Η αξιοποίηση πόρων μέσα από τον υφιστάμενο και τον μελλοντικό Μηχανισμό υπό τον τίτλο «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility).
- Και φυσικά, η άντληση πόρων από τον ίδιο τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μέσα από την αξιοποίηση δημοσιονομικού χώρου, που σταθερά δημιουργείται τα τελευταία χρόνια.
«Μέσα από αυτά, τις επτά χρηματοδοτικές πηγές, έχουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα, πολιτεία και ιδιωτικός τομέας, να αναβαθμίσουμε σημαντικά τον τομέα υποδομών και μεταφορών στη χώρα μας», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.
Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, επανέλαβε ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, δεδομένου ιδίως ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε επιτάχυνση των διαδικασιών έπειτα από αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού ενώ για τις επεκτάσεις του έργου προς τις δυτικές συνοικίες είπε ότι «με τον πρωθυπουργό το συζητήσαμε αρκετά διεξοδικά κι αυτό θα είναι το επόμενο μεγάλο έργο για τη Θεσσαλονίκη».
Όσον αφορά το έργο του FlyOver, σημείωσε ότι το έργο θα αποπληρωθεί με πληρωμές διαθεσιμότητας, κάτι που εξασφαλίζει την έγκαιρη ολοκλήρωση του. Κι όσον αφορά την ταλαιπωρία των κατοίκων της πόλης, σημείωσε ότι η ανησυχία είναι εύλογη, αλλά «θαύματα δεν γίνονται». Πρόσθεσε πως, προκειμένου η ταλαιπωρία να περιοριστεί, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει εβδομαδιαία παρουσία στη Θεσσαλονίκη, ήδη από τη δεύτερη εβδομάδα της ανάληψης των καθηκόντων της.
Σε σχέση με τον ΟΑΣΘ υπενθύμισε ότι πρόκειται για έναν οργανισμό που βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης ήδη από το 2017, στα δρομολόγια του οποίου προστέθηκαν ήδη 20 οδηγοί με εσωτερικές μετακινήσεις, ενώ προκηρύχθηκαν άλλες 150 θέσεις με οκτάμηνες συμβάσεις, για τις οποίες όμως εξέφρασε τον προβληματισμό του ως προς το αν θα καλυφθούν (αφού όπως είπε, όταν τα ΚΤΕΛ εκκίνησαν αντίστοιχη διαδικασία, δεν μπόρεσαν να βρουν οδηγούς).
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τον κ. Σταϊκούρα, η επένδυση στην κατασκευή έργων υποδομής δημιουργεί πάγιο εθνικό κεφάλαιο, με πολλαπλάσια απόδοση στην οικονομική ανάπτυξη. Αποδεδειγμένα, εξήγησε, η συνεισφορά των υποδομών στη δημιουργία εθνικού εισοδήματος έχει ανέλθει σωρευτικά στα 180 δισ. ευρώ από το 2000 ως σήμερα, ενώ για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται στις κατασκευές 1,7 ευρώ προκύπτει για τη συνολική οικοδομική δραστηριότητα.