Αλλαγές στο ασφαλιστικό τοπίο των ακινήτων στην Ελλάδα αναμένεται να φέρει η εφαρμογή της εξαγγελίας Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ, ότι πρέπει να ανοίξει ο διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών.
Σήμερα εκτιμάται ότι μόλις λίγο παραπάνω από 1 εκατομμύριο κατοικίες από τις συνολικά 6,5 εκατ. είναι ασφαλισμένες κι αυτό κυρίως λόγω του ότι η ασφάλιση κατοικίας είναι υποχρεωτική εφόσον πάρει κανείς δάνειο για αγορά.
Τι σημαίνει για την τσέπη μας η υποχρεωτική ααφάλιση των ακινήτων, όταν εφαρμοστεί η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη;
Όπως επισημαίνουν ασφαλιστές που μίλησαν στο TheOpinion, οι τιμές σήμερα εξαρτώνται από τις παροχές που περιλαμβάνει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, από την ίδια την κατοικία (σε ποια περιοχή, έτος κατασκευής κλπ).
«Σήμερα μια ασφάλεια κατοικίας κοστίζει κάτω από 150 ευρώ τον χρόνο για ένα σπίτι 60 τ.μ. με βασικές παροχές στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, όπως προστασία για ασφάλεια και σεισμό. Οι αύξηση των αντικειμενικών αξιών αύξησε και το κόστος των ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Η τιμή φυσικά ανεβαίνει αν πρόκειται για υπερλούξ κατοικία, αν πρόκειται για μονοκατοικία κλπ», τονίζει στο TheOpinion ο ασφαλιστής Βασίλης Χατζής.
Η μέση τιμή κυμαίνεται φυσικά και ανάλογα με την εταιρία αλλά και το έτος κατασκευής ή ανακατασκευής. Ενδεικτικά, για ένα σπίτι 80 τ.μ. (για κατασκευή του 2000) διαμορφώνεται στα 145 ευρώ τον χρόνο, για 130 τ.μ. μπορεί να φτάσει στα 260 ευρώ τον χρόνο αν είναι κατασκευής του 2000 ή 300 ευρώ αν χρονολογείται από το 1975. Η βασική παροχή αφορά τη φωτιά και ακολουθούν πρόσθετες καλύψεις (συνήθως για σεισμό). Υπάρχει στη συνέχεια και πρόσθετες καλύψεις όπως για ζημιές από πλημμύρα, καταιγίδα κλπ.
«Πίσω» σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη
Η Ελλάδα παραμένει πίσω στο ποσοστό της ασφάλισης ακινήτων σε σύγκριση με το ποσοστό της υπόλοιπης Ευρώπης. Ωστόσο, το σκηνικό αναμένεται να αλλάξει λόγω της αύξησης της συχνότητας των φυσικών καταστροφών και μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού που «έριξε στο τραπέζι» το θέμα, λέγοντας ότι πρέπει να ανοίξει ο σχετικός διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων και στη χώρα μας. Σε περιοχές της Περιφέρειας το ποσοστό είναι ακόμη χαμηλότερο.
Στην ασφαλιστική αγορά ακινήτων δόθηκε ήδη κάποια ώθηση από την επικείμενη (από αρχές του 2024) μείωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ εάν ασφαλίσει κανείς το σπίτι του.
Πού θα φτάσουν οι τιμές
Όταν υλοποιηθεί η πρόταση του πρωθυπουργού, για υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων, η αύξηση της ζήτησης αναμένεται να ρίξει τις τιμές, όπως εκτιμούν οι ασφαλιστές. «Μέχρι να γίνει μια συμφωνία μεταξύ των ασφαλιστικών εταιριών για να μην ξεφτιλιστούν τελείως οι τιμές», σχολιάζει ασφαλίστρια με μεγάλο χαρτοφυλάκιο στη Θεσσαλονίκη.
Οι τράπεζες
Μερίδιο στην ασφαλιστική αγορά ακινήτων έχουν οι τράπεζες, με τις δικές τους ασφαλιστικές εταιρίες. Η πρακτική είναι να παρουσιάζουν ως υποχρεωτικό στον πελάτη – συνήθως δανειολήπτη – το δικό τους ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ενώ ο πελάτης θα μπορούσε να επιλέξει τον δικό του ασφαλιστή, με μια έκπτωση 10 με 15% όπως λένε οι ιδιώτες ασφαλιστές.
«Αναμένουμε να δούμε αν και πώς θα γίνει εφαρμογή αυτής της πρότασης. Προς το παρόν μιλάμε για ευχολόγια και όχι για κάτι συγκεκριμένο. Οι τράπεζες μπορεί να εμπλακούν με τις δικές τους ασφαλιστικές, ωστόσο, αναγκαστικά θα ακολουθήσουν τις τιμές της αγοράς»