Μέχρι πριν λίγο καιρό όσοι διέρχονταν από την Βασιλέως Ηρακλείου, ακριβώς δίπλα από το ξενοδοχείο Monasty, τη νέα εντυπωσιακή προσθήκη στις ξενοδοχειακές μονάδες της Θεσσαλονίκης, έπρεπε να κατέβουν από το πεζοδρόμιο λόγω επικινδυνότητας.
Το διπλανό ακριβώς κτήριο, ένα διατηρητέο κτίσμα στον αριθμό 43 της Βασιλέως Ηρακλείου, ήταν σε κατάσταση εγκατάλειψης, με αποτέλεσμα η πτώση σοβάδων να είναι ιδιαίτερα συχνή και οι αρμόδιοι να αναγκαστούν να απαγορεύσουν τη διέλευση στο πεζοδρόμιο από κάτω, βάζοντας κόκκινες απαγορευτικές κορδέλες.
Ωστόσο, εδώ και λίγες μέρες, τοποθετήθηκαν σκαλωσιές και συνεργεία έχουν πιάσει ήδη δουλειά για την αναστήλωση του κτηρίου, αυτής της κομψής παλιάς πολυκατοικίας περασμένων δεκαετιών με συμμετρικές γραμμές.
Τι θα γίνει στο κτήριο
Η αξιοποίηση του κτηρίου σημαίνει ταυτόχρονα και τη διάσωση ενός ακόμη κτίσματος από αυτά που αξίζει να διασωθούν, αφού έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα.
Όπως έχει γίνει γνωστό, το κτήριο που είναι ιδιοκτησίας της Μηχανικής Περιβάλλοντος ΑΕ, θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία πολυτελών κατοικιών, εκ των οποίων κάποιες, αν όχι όλες, θα διατεθούν για βραχυχρόνια μίσθωση, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.
Πρόκειται για ένα κτήριο που εκτείνεται σε περισσότερα από 1000 τ.μ. το οποίο έχει κριθεί διατηρητέο και ως εκ τούτου είναι υποχρεωτικό να διατηρηθεί το εξωτερικό του κέλυφος. Η επανάχρησή του αποτελεί και το εισιτήριο για τη διατήρηση και διάσωσή του, κάτι που δεν συμβαίνει πάντα με το σύνολο των διατηρητέων κτηρίων στην Θεσσαλονίκη.
Εκτιμάται ότι περίπου 1.500 είναι τα διατηρητέα στη Θεσσαλονίκη, με τα περισσότερα αυτά να εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή της Άνω Πόλης αλλά και διάσπαρτα στο ιστορικό της κέντρο.
Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και η αξιοποίηση αυτού του παλαιού μοναδικού κτηριακού πλούτου της πόλης για τη στέγαση και λειτουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων – χαρακτηριστικό παράδειγμα το Όλυμπος Νάουσα – έχει συμβάλλει καθοριστικά στη διάσωσή τους, ενώ αρκετά είναι αυτά που διασώθηκαν όταν επελέγησαν από επιχειρηματίες του κλάδου της διασκέδασης για να στεγάσουν καφέ, μπαρ κι εστιατόρια.