Ο Σεπτέμβριος βρίσκεται μία ανάσα από το τέλος του, με τον χειμώνα να πλησιάζει και τα νοικοκυριά να αγωνιούν, όπως κάθε χρόνο, για τις δαπάνες της θέρμανσης.
Η ενεργειακή κρίση «τίναξε» στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς κατά το περσινό έτος με τις συνεχόμενες ανατιμήσεις να εξακολουθούν να «σφυροκοπούν» κάθε είδος και αγαθό.
Πετρέλαιο, πέλλετ και καυσόξυλα είναι έτοιμα να ριχτούν στη «μάχη» της θέρμανσης, με τους καταναλωτές να πασχίζουν να ζεσταθούν -και αυτό τον χειμώνα- όσο πιο οικονομικά μπορούν.
Επιχειρηματίες του κλάδου της θέρμανσης, μιλούν στο TheOpinion, αναφορικά με το πόσο βαθιά θα μπει το χέρι στην τσέπη των καταναλωτών, αλλά και τη γενικότερη στάση τους εν μέσω ακρίβειας.
«Χρυσάφι» το πετρέλαιο χωρίς το επίδομα θέρμανσης
«Φέτος η τιμή του λίτρου θα κυμανθεί περίπου στο 1,5 ευρώ, στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά. Βέβαια, πέρυσι υπήρχε επιδότηση από το κράτος, με την οποία ο καταναλωτής προμηθευόταν το λίτρο με τελική τιμή περί το 1,15 ευρώ. Κάτι τέτοιο φέτος δεν ισχύει, αφού η κυβέρνηση έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να μην επιδοτήσει τη θέρμανση. Φυσικά, δε μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμα την ακριβή τιμή του λίτρου, μέχρι και τις 13 Οκτωβρίου, που θα γίνει διαθέσιμο για τους καταναλωτές», ανέφερε αρχικά ο Αναστάσης Παρφαλίδης, ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων στη Θεσσαλονίκη.
Όπως σημείωσε ο κ. Παρφαλίδης, υπάρχει ήδη ζήτηση από τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι επιφυλακτικοί και ρωτούν «για το… που θα κάτσει η μπίλια στην τιμή».
«Είναι επιφυλακτικοί, όπως και με την βενζίνη. Στο πρατήριο που διατηρώ, πέρυσι διέθετα το λίτρο 1,80 ευρώ και αυτή τη στιγμή το διαθέτω στα 2,018 ευρώ. Πολλές φορές απλώς βλέπουν την τιμή του λίτρου, παραπονιούνται και φεύγουν», επισήμανε.
«Στροφή» προς το ξύλο – Φόβοι για αύξηση στο κυβικό λόγω ανατιμήσεων στο κόστος παραγωγής
Από πλευράς του ο Αθανάσιος Νικολούδης, έμπορος καυσόξυλων, αναφέρει πως υπήρχε ζήτηση ήδη από το καλοκαίρι.
Όσον αφορά τη φετινή τιμή του κυβικού των καυσόξυλων, όπως υπογραμμίζει, «πέρυσι η τιμή διαμορφωνόταν στα 125 ευρώ το κυβικό, ενώ φέτος στα 90 ευρώ. Σίγουρα είναι μειωμένη, όμως, ο κόσμος είναι προβληματισμένος. Το 2021 το κυβικό κόστιζε 65 ευρώ. Ευελπιστώ να μην ξεφύγει η κατάσταση και πάλι. Είναι και όλα τα παραγωγικά κόστη που έχουν αυξηθεί, από το πετρέλαιο μέχρι το ρεύμα, οπότε και αυτό συμπαρασύρει την τιμή, στην οποία θα αγοράσει ο πελάτης το κυβικό του ξύλου». Ενώ όπως τονίζει, «υπάρχει μεγάλη στροφή των καταναλωτών προς το ξύλο και ιδίως αυτών που θερμαίνονταν με φυσικό αέριο.»
Μειωμένη η ζήτηση στο πέλλετ
Τέλος, ο Σάββας Μπαλικτσής, ιδιοκτήτης πρατηρίου πετρελαίου, καθώς και έμπορος καυσόξυλων και πέλλετ, υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη μορφή καυσίμου δεν έχει πλέον τη ζήτηση που είχε παλαιότερα.
Όπως επισημαίνει, «πέρυσι η τιμή των 15 κιλών πέλλετ κόστιζε από 7 έως 9 ευρώ και -λόγω των συνεχών ανατιμήσεων- κατέληξε να πωλείται περί τα 550 ευρώ η παλέτα (1 τόνος). Φέτος η τιμή βρίσκεται περί τα 380 ευρώ η παλέτα.»
Σύμφωνα με τον κ. Μπαλικτσή, λόγω του επιδόματος θέρμανσης που δίνονταν και των διευκολύνσεων που υφίσταντο οι καταναλωτές, κατά την περσινή χρονιά, υπήρξε μεγάλη στροφή προς το πετρέλαιο. «Σίγουρα η τιμή του πέλλετ θα αυξηθεί, αναλόγως και με τις αυξήσεις των υπόλοιπων καυσίμων», ενώ συνεχίζοντας τόνισε πως «θα υπάρξουν καταναλωτές που θα προμηθευτούν πέλλετ την τελευταία στιγμή, όμως πιστεύω πως -κατά κύριο λόγο- αυτοί που ήταν να πάρουν, πήραν.»