Πόσο συχνά έχει μια πόλη την ευκαιρία να αλλάξει την εικόνα της σε μια ευρεία έκταση 165 στρεμμάτων και μάλιστα στην «καρδιά» της, στο ιστορικό της κέντρο;
Η Θεσσαλονίκη θα έχει αυτή την ευκαιρία, μέσω της πολυαναμενόμενης ανάπλασης της έκτασης της ΔΕΘ και τη δημιουργία του Thessaloniki ConfExPark.
Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2024 με αρχές του 2025 και να παραδοθεί στην πλήρη του μορφή το 2029, με τις εργασίες να γίνονται παράλληλα με την εκθεσιακή δραστηριότητα της ΔΕΘ – HELEXPO.
Ο προϋπολογισμός του αναμένεται να αγγίξει τα 280 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος από το αρχικό ποσό των 120 εκατομμυρίων λόγων των διεθνών συνθηκών που επέβαλαν άνοδο του κόστους στον κλάδο των κατασκευών.
Τι προβλέπεται
Εκτός από το συνεδριακό, επιχειρηματικό κι εκθεσιακό κέντρο, η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο με δυναμικότητα 150 κλινών, και η δημιουργία πάρκου – ανοιχτών χώρων που θα προσφερθεί στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Ιστορικές κατασκευές όπως ο πύργος του ΟΤΕ, η αψίδα στη νότια πύλη της ΔΕΘ, αλλά και το εμβληματικό Παλαί Ντε Σπορ θα παραμείνουν ως έχουν, ενώ τα νέα κτήρια, ύψους έως 27 μέτρων, θα κατασκευαστούν βάσει των αρχών της περιβαλλοντικής αειφορίας.
Κατά την παρουσίαση του σχεδίου της ανάπλασης στο παγκόσμιο συνέδριο αρχιτεκτόνων τον Ιούλιο στην Κοπεγχάγη, τονίστηκε ότι οι οροφές του νέου συνεδριακού θα είναι εξοπλισμένες με τέτοιον τρόπο, ώστε να λειτουργούν ως τεχνητά «σύννεφα αειφορίας», αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών συλλεκτών και συλλέγοντας το νερό για να καλυφθούν οι ανάγκες του πάρκου, ενώ άλλες στρατηγικές ενεργειακής αποτελεσματικότητας εφαρμόζονται για τη θέρμανση και την ψύξη του. Η κατανάλωση του νερού μειώνεται κατά 40%-50% και της ενέργειας κατά 70%. Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση, χρησιμοποιούνται βιώσιμα, περιβαλλοντικά φιλικά και τοπικής προέλευσης υλικά, ώστε όταν το έργο ολοκληρωθεί, να συμβάλλει σε μια πιο ανθεκτική υποδομή.
Μέσω ΣΔΙΤ
Η ανάπλαση της ΔΕΘ είναι ένα έργο εμβληματικό για τη Θεσσαλονίκη, τους πολίτες, την οικονομία και την ίδια την εταιρία. Θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Η αρχιτεκτονική προμελέτη είναι έτοιμη και αναμένεται επικαιροποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου.
Στόχος, πάντως, παραμένει το πρώτο -και μεγαλύτερο- περίπτερο, το «1» δίπλα στο Παλέ ντε Σπορ, να εγκαινιαστεί το 2026, στα 100α γενέθλια της Διεθνούς Έκθεσης.
Η ανάπλαση της μεγάλης αυτής έκτασης δεν θα αλλάξει μόνο την εικόνα της ΔΕΘ, αλλά σίγουρα θα αλλάξει την εικόνα και όλης της Θεσσαλονίκης, αφού θα αποτελέσει ένα εμβληματικό έργο στην «καρδιά» της πόλης.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ THEOPINION ΓΙΑ ΤΗΝ 87Η ΔΕΘ