Καλό φαγητό και υπέροχα κρασιά θα μπορεί ο επισκέπτης να γευτεί στα μέρη του δήμου Παιονίας, υπόσχεται η δημοτική αρχή που κάνει ανοίγματα σε τουριστικά ρεύματα.
Παστουρμαδοπιτάκια με τυριά τυροκομείων της περιοχής, μανιτάρια, καρύδια, κάστανα και κυδώνια από το Πάικο, ξινός τραχανάς, αγριογούρουνο, λουκάνικα από μαύρο χοίρο, πατάτες από τα Μεγάλα Λιβάδια μέχρι και τοπικά Chutney από την Γουμένισσα, περιείχε μεταξύ άλλου το μενού στο ταξίδι γευσιγνωσίας αλλά και προβολής του τόπου που κάλεσε ο δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης και η Επιτροπή Τουρισμού.
Περισσότερα από 20 ζεστά και κρύα πιάτα, παρασκευασμένα από την σεφ Έφη Παπαδοπούλου και αποκλειστικά με πρώτες ύλες από τη γη του Δήμου Παιονίας, ταξίδεψαν γευστικά τους καλεσμένους, συνοδεία των 9 ετικετών από κρασιά της Γουμένισσας, του Πολυκάστρου και της ευρύτερης περιοχής του Κιλκίς.
Τουριστική προβολή και ανάδειξη
«Ο δήμος μας έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα τα τελευταία τρία χρόνια στην τουριστική προβολή και ανάδειξη» ανέφερε ο δήμαρχος ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Δραγανίδης επεσήμανε ότι ο τόπος τους έκτος από την φύση, τα αρχαία και τα θρησκευτικά μνημεία, διαθέτει και πληθώρα οινοποιείων, επισκέψιμα στο κοινό.
«Σκοπός μας είναι να δείξουμε τις γαστρονομικές μας δυνατότητες της περιοχής, που ζει στην σκιά άλλων τουριστικών προορισμών. Προσπαθούμε να κινήσουμε ένα τουριστικό ρεύμα και επισκεψιμότητα στην περιοχή μας» συμπλήρωσε.
Τα φημισμένα κρασιά
Για τη μεγάλη δυναμική που παρουσιάζει η περιοχή στην οινοποιία, μίλησε η Άννα Σακαλάκη, οινοποιός.
Όπως ανέφερε στο Δήμο δραστηριοποιούνται περίπου 10 οινοποιεία που παράγουν εμφιαλωμένα κρασιά, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονα η τάση ενασχόλησης των νέων με τον κλάδο της αμπελουργίας.
Ο τόπος της Γουμένισσας, του Πολυκάστρου και του Κιλκίς έχουν το κατάλληλο κλίμα για την καλλιέργεια και την ανάπτυξη των αμπελώνων, ενώ οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο Δήμου υπολογίζονται κοντά στα 4.000 στρέμματα, με τον αριθμό αυτόν να αυξάνεται συνέχεια, όπως σημείωσε η κ. Σακαλάκη.
«Περίπου το 90% των νέων της περιοχής ασχολούνται με τα αμπέλια και την παραγωγή κρασιού. Είναι νέα παιδιά, όπως εγώ που συνεχίζουμε με μια νέα οπτική τις οικογενειακές επιχειρήσεις».
Παράλληλα, δήλωσε ότι πλέον οι επιχειρήσεις τους αρχίζουν να γίνονται πιο εξωστρεφείς με κάποια από τα οινοποιεία, εκτός από την εγχώρια αγορά, να έχουν ξεκινήσει να εξάγουν τις ετικέτες των κρασιών τους και σε άλλες χώρες, όπως η Αμερική, η Γαλλία, η Ιταλία, μέχρι και η Κίνα.