Μπορεί να έχουμε ξεχάσει το πότε ακριβώς έκλεισε, ωστόσο κανείς από όσους είχαμε την τύχη να καθίσουμε στα τραπέζια του, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το γεμιστό μπιφτέκι του, τις πατάτες κομπλέ και – εννοείται – το θρυλικό φιλέ μινιόν του!
O λόγος για το Tiffany’s, το πιο δημοφιλές εστιατόριο στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης, που… τάισε γενιές και γενιές Θεσσαλονικέων, αλλά και επισκεπτών και το οποίο «επιστρέφει» εκεί ακριβώς που λειτουργούσε, στον αριθμό 3 στον πεζόδρομο της Ικτίνου.
Το θρυλικό εστιατόριο, που έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2013 μετά από περίπου 40 χρόνια λειτουργίας, ξανανοίγει στις 9 Μαίου, με πρωτοβουλία του γνωστού επιχειρηματία της εστίασης, Νίκου Νυφούδη και της ομάδας του.
Στόχος, το αγαπημένο στέκι, που μέχρι σήμερα αναβίωνε μόνο σε αναμνήσεις που μοιράζονταν οι θαμώνες του σε διάφορες αναρτήσεις, να γίνει και πάλι talk of the town.
Η αναβίωση ενός αστικού μύθου
Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, το Tiffany’s επιστρέφει. Το πού, πώς, πότε και κυρίως το αν θα «επιστρέψουν» το φιλέ μινιόν, η μπριζόλα Μαδέρα αλλά και τα συκωτάκια με σάλτσα μανιτάρια απαντά στο TheOpinion ο Νίκος Νυφούδης ένας εκ των επιχειρηματιών που συμμετέχει στο εγχείρημα.
«Είμαι ενθουσιασμένος. Ήθελα όταν θα έρθω στο κέντρο της Θεσσαλονίκης να έρθω με μια επιχειρηματική κίνηση που θα αναβίωνε ένα από αυτά τα παλιά εστιατόρια, που στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν πολλά», λέει ο Νίκος Νυφούδης.
«Βέβαια, όταν αναβιώνεις έναν αστικό μύθο, κινδυνεύεις να συγκριθείς με αυτό που η ανάμνηση και η νοσταλγία φέρνουν στο μυαλό μας και που ανεβάζουν πολύ τον πήχυ. Η ανακαίνιση έχει πολύ ενδιαφέρον, είναι πολύ μοντέρνα. Και έχει ενδιαφέρον να πω ότι αφού καναμε τα σχέδια του μαγαζιού, διαπίστωσα, αναζητώντας παλιές φωτογραφίες από το εσωτερικό του Tiffany’s, ότι συμπτωματικά πολλά στοιχεία μοιάζουν με την παλιά εικόνα του. Είναι ένας χώρος καινούριος, αλλά όσοι τον θυμούνται, θα βρουν πολλά στοιχεία κοινά με το παλιό εστιατόριο».
Η επαναλειτουργία του εστιατορίου θα ξαναζωντανέψει, άλλωστε, τον πεζόδρομο της Ικτίνου, ο οποίος είναι σήμερα… ανενεργός στο τμήμα του προς την Τσιμισκή.
Με executive chef τον Ασημάκη Χανιώτη
Όπως μάς λέει ο κ. Νυφούδης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην κουζίνα, όπως άλλωστε και στα άλλα εστιατόριά του.
«Ο Ασημάκης Χανιώτης, ο σεφ που έχει κερδίσει αστέρι Michelin στο Λονδίνο, θα είναι executive chef σε αυτόν τον ιστορικό χώρο. Ωστόσο, το μενού δεν θα είναι μόνο για λίγους και δεν θα είναι μεγάλο, καθώς θέλουμε να είναι όλα φρέσκα. Το Tiffany’s θα ανοίγει από τις 8 το πρωί για καφέ και brunch και θα συνεχίζουμε. Το φαγητό θα έχει βάση το κρέας, ενώ φέρνουμε μια ψησταριά με σούβλες από την Αγγλία, που θα είναι ένα νέο στοιχείο στην καρδιά της πόλης. Ένας σεφ με αστέρι Michelin θα σερβίρει σούβλες…», τονίζει ο κ. Νυφούδης και προσθέτει ότι έμφαση θα δοθεί και στον οινικό χαρακτήρα του μαγαζιού, με ελληνικές και ξένες ταμπέλες κρασιών.
Όσο για το υπόγειο του καταστήματος, υπάρχει η σκέψη αργότερα να χρησιμοποιηθεί ως χώρος εκδηλώσεων.
Σίγουρα όμως αυτό που θα περιλαμβάνει το μενού είναι οι πατάτες κομπλέ και το γεμιστό μπιφτέκι. «Συζητάμε αν θα επαναφέρουμε και το φιλέ μινιόν», αποκαλύπτει ο κ. Νυφούδης.
Από τις 9 Μαίου το Tiffany’s x 1905 (το δημοφιλές εστιατόριο του κ. Νυφούδη στο Λονδίνο) επανέρχεται και αναμένεται να γίνει και πάλι όχι μόνο «στέκι» για φίλους και γνωστούς, αλλά και να επανέλθει δυναμικά στη ρουτίνα των οικογενειών για τα τραπέζια της Κυριακής.
«Δεν είναι το παλιό Tiffany’s»
Ωστόσο, με δήλωσή της μία εκ των παλιών ιδιοκτητών του Tiffany’s, Χριστίνα Σαφούρη διευκρινίζει τα εξής απευθυνόμενη στους θαμώνες του δημοφιλούς εστιατορίου:
«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Tiffany’s Restaurant, που ξεκίνησε στην Ικτίνου, στον αριθμό 3 το 1970 και λειτούργησε αδιάλειπτα μέχρι το 2013 στο σημείο αυτό, δεν έχει καμία σχέση με οποιοδήποτε νέο εγχείρημα επιχειρείται στον ίδιο χώρο, με παρεμφερή επωνυμία. Σας ευχαριστούμε που ήσασταν μαζί μας αυτά τα 43 χρόνια!!!!
Με σεβασμό κι εκτίμηση
Όλοι οι συνεργάτες του Tiffany’s».