Δεν έχουν τέλος οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα. Οι πρώτες ύλες για τα εστιατόρια και τα ψητοπωλεία έχουν φτάσει στα ύψη, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τις συσσωρευμένες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, οι επιχειρηματίες να δίνουν καθημερινά μάχη για να κρατήσουν σταθερές τις τιμές.
Αρκετοί καταστηματάρχες δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση ιδιοκτήτη αλυσίδας ψητοπωλείων στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη διακοπή της λειτουργίας της, καθώς, όπως λέει το κόστος έχει ξεφύγει και δεν μπορεί να κρατήσει ανοιχτά τα μαγαζιά του, με τη μικρότερη αύξηση να ξεπερνά το 120% και την οποία θα έπρεπε να μετακυλίσει στους πελάτες του.
«Νιώθω ντροπή απέναντι στον πελάτη να του ζητάω 5 ευρώ για ένα σάντουιτς και από την στιγμή που δεν μπορώ να πουλήσω το προϊόν όπως πρέπει για να είναι βιώσιμη η επιχείρηση πήρα την απόφαση να το κλείσω και να αποχωρήσω, ύστερα από 24 χρόνια στην εστίαση και 5 μαγαζιά στην πλάτη μου. Με πάνω από 60 άτομα προσωπικό συνολικά σε όλα αυτά τα μαγαζιά» σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του και δίνει ενδεικτικά παραδείγματα.
Η πίτα από 0.05€ πήγε στα 0.18€. Οι πατάτες από 0.65€ έφτασαν στο 1.35€ το κιλό. Τα καρβουνα από 0.65€ πήγαν 1.40€. Ενώ το κοτόπουλο ολόκληρο από 1.35€ το κιλό πήγε 2.90€ και το κοτόπουλο για κοντοσούβλι και σουβλάκι από 2.50€ έφτασε στα 4.50€.
«Εντάξει, δεν βγαίνουν τα μαγαζιά σίγουρα, κάποιοι αναγκάζονται να ρίξουν την ποιότητα και μετά αναγκάζεται κι ο κόσμος να στραφεί αλλού, αφού έχει το δικαίωμα της επιλογής» αναφέρει στο TheOpinion κάτοικος της περιοχής.
Και όπως λένε οι επιχειρηματίες της εστίασης, φοβούνται ότι αρκετοί δεν θα αντέξουν σε αυτό το περιβάλλον και θα ακολουθήσουν κι άλλα λουκέτα.
«Αυτά είναι τα αποτελέσματα από την υγειονομική κρίση, την ενεργειακή και την αύξηση των πρώτων υλών, έχουμε δει ότι 700 καταστήματα εστίασης είχαν κλείσει μέσα στην πανδημία και βλέπουμε να συνεχίζεται αυτό το χάλι» δηλώνει στο TheOpinion ο γενικός γραμματέας του σωματείου εστίασης του Νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης και εξηγεί.
«Μετά την αύξηση στο ενεργειακό, με τα γυράδικα να δουλεύουν ως επί το πλείστον με ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, όταν αυτά έχουν 120%-200% αύξηση, δεν μπορεί αυτό να πάει στο σάντουιτς και να κοστίζει 5€ και 5.50€. Αυτές θα έπρεπε να είναι οι τιμές για να μπορέσει ένα κατάστημα να είναι βιώσιμο. Κάτι το οποίο δεν το κάνει, όλοι απορροφούν τις τιμές, με αποτέλεσμα κάποιοι να φτάνουν στο λουκέτο».
Οι καταστηματάρχες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς όπως λένε, οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες είναι καθημερινές. Και πλέον αδυνατούν να τις απορροφήσουν. Έτσι, βλέπουν την τιμή της πίτας με γύρο να φτάνει στα 5€.
«Τα νούμερα δεν βγαίνουν και θα δείτε και στη συνέχεια δυστυχώς θα κλείσουν κι άλλες επιχειρήσεις. Εμείς είμαστε μια οργανωμένη επιχείρηση, αλλά δεν μπορούμε να προλάβουμε το κόστος της ενέργειας, το οποίο έχει τριπλασιαστεί-τετραπλασιαστεί και έχουμε μπαράζ ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες, το οποίο δεν μπορούμε να σταματήσουμε. Και το 5€ θα το δείτε, στον γύρο και σε αυτά. Ήδη είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα ανατίμηση στο κρέας 70 λεπτά και ήδη μας ειδοποιήσανε πάλι ότι θα ξανανέβει, η πατάτα από 0.86€ έχει πάει στο 1.35€» λέει στο TheOpinion o Κώστας Σταυρόπουλος, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στην πλατεία Σκρα.