Άρθρο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα στο περιοδικό του TheOpinion για την 87η ΔΕΘ.
Όταν τον Σεπτέμβριο του 2019 ορκίστηκα δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχα μια πολύ σαφή εικόνα των αναγκών, των προτεραιοτήτων και των δυνατοτήτων της πόλης. Πρώτιστο μέλημά μας ήταν η επένδυση στις υποδομές και η αναπτυξιακή επανεκκίνηση της πόλης – στόχοι που άλλωστε συνδέονται άμεσα. Σήμερα, ολοκληρώνοντας αυτή τη θητεία μπορώ να πω ότι τα έχουμε καταφέρει, γεγονός που αποδεικνύεται με στοιχεία και δεδομένα. Μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, ανεργίας, πτώσης των εισοδημάτων -που μοιραία επέτεινε και την διαχρονική υστέρηση της πόλης σε υποδομές- έπρεπε να αντιστρέψουμε αυτήν την εικόνα.
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ο τουρισμός της πόλης κινείται ανοδικά, οι επενδύσεις στον κλάδο είναι συνεχείς, μεγάλες εταιρείες έχουν επιλέξει, έχουν εγκατασταθεί και έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη, η τοπική αγορά βλέπει καλύτερους τζίρους και η εστίαση – με το προνόμιο της γαστρονομικής πρωτεύουσας της χώρας από την UNESCO – έχει μεγάλα περιθώρια ανόδου. Αυτή η νέα πραγματικότητα είναι εμφανής τόσο με το γυμνό μάτι αλλά αποτυπώνεται και σε επίσημα στοιχεία.
Παράλληλα ο δήμος Θεσσαλονίκης τρέχει το μεγαλύτερο Τεχνικό Πρόγραμμα όλων των εποχών με έργα που ολοκληρώθηκαν, εκτελούνται τώρα ή και σχεδιάζονται για το άμεσο μέλλον. Για να καταστεί δυνατή αυτή η εξέλιξη προηγήθηκε συστηματική δουλειά στην διεκδίκηση και αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, η εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων, οι γρήγοροι – στα μέτρα της ελληνικής διοικητικής διαδικαστικής πραγματικότητας – ρυθμοί μελετών και ελέγχων και μια αδιαπραγμάτευτη και σταθερή πολιτική βούληση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πίσω στο 2019 έχει αξία όμως να θυμηθούμε και τις δυσκολίες. Αντιμετωπίζαμε τότε μια πολύ συγκεκριμένη πρόκληση. Ο σχηματισμός διοικητικού σχήματος μετά τις εκλογές λόγω της απλής αναλογικής δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε δεδομένη εξέλιξη. Λίγους μήνες μετά, η πανδημία έριξε βαριά τη σκιά της σε όλον τον κόσμο και μοιραία επηρέασε και τις υποθέσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης – θυμίζω μάλιστα πως στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα. Μέλημά μας για όλη αυτή την περίοδο ήταν αφενός η προστασία της υγείας των εργαζομένων και αφετέρου η συνέχιση της λειτουργίας του Δήμου χωρίς εκπτώσεις. Το 2021 ο Δήμος δέχτηκε κυβερνοεπίθεση με συστήματα σχεδόν απαρχαιωμένα – που πλέον ανανεώσαμε και αναβαθμίσαμε. Αμέσως μετά ήρθαμε αντιμέτωποι με τον πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, με σημαντικές συνέπειες πέραν την ανθρωπιστικής κρίσης. Η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός είναι παράγοντες που δυσκολεύουν κάθε πρωτοβουλία καθώς επιβαρύνουν και πολλές φορές ανατρέπουν προϋπολογισμούς. Παρόλα αυτά δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών κατά 30% – απόφαση γενναία – για να στηρίξουμε τοπική οικονομία και κοινωνία σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον.
Η πιο σημαντική επιτυχία αυτών των τεσσάρων ετών είναι μία. Καταφέραμε και διαμορφώσαμε μια συγκεκριμένη ατζέντα για την πόλη, εξέλιξη καθόλου αυτονόητη αν κοιτάξει κανείς τις προηγούμενες δεκαετίες των διχασμών και των ματαιώσεων. Όλοι πλέον αναφέρονται σε αυτήν και προχωρούν βάσει αυτής. Μεταφέραμε το εκκρεμές από μια αέναη πολιτικολογία που στην πραγματικότητα είχε μετατραπεί σε ωδή της ακινησίας, στο συγκεκριμένο – κοστολογημένο – χρονολογημένο. Μοιραία δώσαμε βαρύτητα στις υποδομές γιατί στόχος μας ήταν και παραμένει η γεφύρωση του χάσματος με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις – η Θεσσαλονίκη υστερούσε σημαντικά σε αυτόν τον τομέα.
Εξασφαλίσαμε πόρους άνω των 200 εκ ευρώ, τρέχουμε το μεγαλύτερο Τεχνικό Πρόγραμμα όλων των εποχών και υλοποιούμε έργα σε κάθε γειτονιά. Σε περιοχές της πόλης που είχαν να δουν έργα του δήμου πάνω από 15 χρόνια. Παράλληλα έχουμε δρομολογήσει εμβληματικές παρεμβάσεις που αλλάζουν το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης και ενισχύουν τον ευρωπαϊκό, μεσογειακό και μητροπολιτικό της χαρακτήρα.
Προχωρήσαμε στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του δήμου και εξασφαλίσαμε τους πόρους για ένα ακόμη μεγαλύτερο άλμα – την μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε smart City.
Όπου χρειάστηκε, ακόμη και σε ζητήματα πέρα και πάνω από τις στενά καθορισμένες αρμοδιότητές μας, δώσαμε μάχη για το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων της. Μάχη για το Μετρό, για τον ΟΑΣΘ, για την πρόοδο και επιτάχυνση σημαντικών project όπως αυτά του Μουσείου Ολοκαυτώματος, της ανάπλασης της Δ.Ε.Θ, των νέων γηπέδων των ομάδων μας. Σχεδιάσαμε και εφαρμόζουμε πολιτικές για το στεγαστικό ζήτημα ενώ έχουμε φέρει στο επίκεντρο των πολιτικών μας την κλιματική ουδετερότητα, την βιώσιμη αστική κινητικότητα και την κυκλική οικονομία.
Οι στόχοι μας όμως δεν εξαντλούνται σε αυτά. Παράλληλα με το εν εξελίξει σχέδιό μας, δεσμεύομαι προσωπικά πως θα βελτιώσουμε συγκεκριμένους τομείς. Η σημαντική οικονομική ανάπτυξη προκαλεί νέες επιβαρύνσεις. Κυκλοφοριακό και διαχείριση απορριμμάτων δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις και σε αυτά τα δύο πεδία δίνουμε πλέον προτεραιότητα. Κατασκευές – ανακαινίσεις – ξενοδοχεία – εστίαση και αυξημένη κινητικότητα στην μετά την πανδημία εποχή απαιτούν γρηγορότερους ρυθμούς ανταπόκρισης και επένδυση σε υποδομές. Αυτόν τον δρόμο ακολουθούμε είτε αυτό λέγεται ενίσχυση στόλου είτε τοποθέτηση υπόγειων κάδων.
Για τη Θεσσαλονίκη του 2030 τίποτε δεν είναι και δεν μπορεί να είναι αρκετό.
Θέλουμε μια πόλη πιο πράσινη, πιο καθαρή, πιο φιλική προς τον πεζό. Μια πόλη με έντονη οικονομική δραστηριότητα αλλά βελτιωμένες μετακινήσεις, μια πόλη πιο έξυπνη, ενταγμένη παράλληλα σε όλους τους παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς χάρτες, με πλεονεκτήματα στον υπαρκτό ανταγωνισμό των πόλεων. Η Θεσσαλονίκη του 2030 μπορεί και πρέπει να είναι ένα ευρωπαϊκό μητροπολιτικό αστικό κέντρο, ένας δεύτερος εθνικός πόλος ανάπτυξης, ορόσημο για τη Μακεδονία, τη βόρεια Ελλάδα αλλά και τη Νοτιανατολική Ευρώπη. Εμείς έχουμε το σχέδιο, έχουμε τη θέληση και θα το κάνουμε. Για εμάς πάνω από όλα είναι η Θεσσαλονίκη.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ THEOPINION ΓΙΑ ΤΗΝ 87Η ΔΕΘ