Η κατανάλωση περισσότερων φλαβονολών, αντιοξειδωτικών που βρίσκονται σε πολλά λαχανικά, φρούτα, τσάι και κρασιά, μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό απώλειας μνήμης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Η γνωστική βαθμολογία των ατόμων στη μελέτη που κατανάλωναν τις περισσότερες φλαβονόλες μειώθηκε κατά 0,4 μονάδες ανά δεκαετία πιο αργά από εκείνους που έτρωγαν τις λιγότερες φλαβονόλες.
Τα αποτελέσματα διατηρήθηκαν ακόμη και μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη μνήμη, όπως η ηλικία, το φύλο και το κάπνισμα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
Οι φλαβονόλες είναι κυτταροπροστατευτικές, που σημαίνει ότι προστατεύουν τα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των νευρώνων, επομένως είναι εύλογο ότι θα μπορούσε να υπάρξει άμεσος αντίκτυπος στη γνωστική λειτουργία, δήλωσε ο Δρ David Katz, ειδικός στην προληπτική ιατρική και διατροφή.
Οι φλαβονόλες, ένας τύπος φλαβονοειδών, έχει αποδειχθεί σε μελέτες σε ζώα και σε ανθρώπους ότι μειώνουν τη φλεγμονή, μια σημαντική αιτία πρόκλησης χρόνιων ασθενειών και είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, «πολύ ασταθή μόρια που σχηματίζονται φυσικά όταν ασκείστε και όταν το σώμα σας μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια», σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας, μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.
Μία από τις πιο κοινές φλαβονόλες, η κερσετίνη, έχει δείξει πολλά υποσχόμενη μείωση της εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων καρκίνων, σύμφωνα με μελέτες. Τα κρεμμύδια περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδα, χαμηλότερα επίπεδα μπορούν να βρεθούν στο μπρόκολο, τα βατόμουρα, το κουνουπίδι, το σγουρό λάχανο, τα πράσα, το σπανάκι και τις φράουλες.
Μια άλλη κοινή φλαβονόλη, η καμπφερόλη, φαίνεται να αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων ενώ διατηρεί και προστατεύει τα φυσιολογικά κύτταρα. Καλές πηγές καμπφερόλης είναι τα κρεμμύδια, τα σπαράγγια και τα μούρα, αλλά οι πιο πλούσιες φυτικές πηγές είναι το σπανάκι, το λάχανο και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καθώς και βότανα όπως το σχοινόπρασο, ο άνηθος και το εστραγκόν.
Ένας τρίτος σημαντικός παράγοντας είναι η μυρικετίνη, η οποία έχει μελετηθεί σε τρωκτικά για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και τη μείωση του tau, μιας πρωτεΐνης που προκαλεί το χαρακτηριστικό σύμπλεγμα του Αλτσχάιμερ. Το σπανάκι και οι φράουλες περιέχουν υψηλά επίπεδα μυρικετίνης, αλλά το μέλι, η μαύρη σταφίδα, τα σταφύλια και άλλα φρούτα, τα μούρα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και το τσάι είναι επίσης καλές πηγές.
Η τελευταία ομάδα φλαβονολών, η ισοραμνετίνη, μπορεί να προστατεύει από καρδιαγγειακές και νευροαγγειακές παθήσεις εκτός από τα αντικαρκινικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη. Καλές πηγές ισοραμνετίνης είναι τα αχλάδια, το ελαιόλαδο, το κρασί και η σάλτσα ντομάτας.