Ζοφερά είναι τα αποτελέσματα έκθεσης αναφορικά με την εργασιακή απασχόληση των ατόμων με αναπηρία.
Αποκαρδιωτικά είναι τα αποτελέσματα του 14ου δελτίου στατιστικής πληροφόρησης του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της Ε.Σ.Α.μεΑ.
Όπως διαπιστώνεται από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, το ποσοστό των ΑμεΑ 20-64 ετών που μετέχουν στον ενεργό πληθυσμό (εργατικό δυναμικό) είναι 23,7%, και των απασχολούμενων ατόμων με σοβαρή αναπηρία 20-64 ετών μόλις 18,4%.
Με βάση την έρευνα του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας, ο πληθυσμός των ατόμων με αναπηρία εκτιμάται στο 10% του πληθυσμού. Αυτός υπολογίζεται σε 1.054.735 ανθρώπους.
Όπως διαπιστώθηκε, το ποσοστό των ατόμων με αναπηρία 20-64 ετών που μετέχουν στον ενεργό πληθυσμό (εργατικό δυναμικό) βρίσκεται στο ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό του 23,7%. Μάλιστα, το ποσοστό των απασχολούμενων ατόμων με σοβαρή αναπηρία 20-64 ετών ανέρχεται μόλις στο 18,4% (41. 909 άτομα), με το χάσμα απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία, σε σύγκριση με τον πληθυσμό χωρίς αναπηρία, να υπολογίζεται στις 50 μονάδες.
Σχεδόν μηδενικό το ποσοστό ΑμεΑ που βρήκαν δουλειά από αγγελία
Το μέγεθος των διακρίσεων γίνεται αντιληπτό ακόμη και στον τρόπο εύρεσης της εκάστοτε εργασίας.
Για τα άτομα με αναπηρία που εργάζονται, η ανάλυση των στοιχείων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η εύρεση εργασίας σε αυτή την κατηγορία πολιτών επαφίεται σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος.
Πιο αναλυτικά, το 57% των απασχολούμενων ατόμων με αναπηρία, βρήκαν εργασία μέσω φίλων, συγγενών ή γνωστών, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 38% των ατόμων χωρίς αναπηρία. Αντιστοίχως, ιδιαίτερα χαμηλό είναι το ποσοστό των ατόμων με αναπηρία που βρήκε εργασία μέσω της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) καθώς και όσων απευθύνθηκαν σε εργοδότες.
Το ποσοστό των ατόμων με αναπηρία που αναφέρει την απάντηση σε αγγελία ως επιτυχή τρόπο εύρεσης εργασίας είναι σχεδόν μηδενικό.
Οικονομικά ανενεργός πληθυσμός, αλλά ταυτόχρονα και εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας
Διαφωτιστικά είναι και τα αποτελέσματα στην ηλικιακή ομάδα των νέων έως 44 ετών, αφού ο δείκτης συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό στους νέους και ενήλικες έως 44 ετών είναι μόλις 16%.
Εν συγκρίσει με την αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα χωρίς αναπηρία, η διαφορά της απασχόλησης στα ΑμεΑ υπολογίζεται άνω των 40 ποσοστιαίων μονάδων.
Ειδικότερα, ο δείκτης απασχόλησης των νέων και ενηλίκων ως 44 ετών ανέρχεται μόλις στο 12,5%, όταν στην ίδια ηλικιακή ομάδα, τα άτομα χωρίς αναπηρία είναι ενταγμένα στην απασχόληση σε ποσοστό 58%.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό εύρημα για τους νέους και τα άτομα σε πρώιμη ενηλικίωση είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα τους, όχι μόνο αποτελούν οικονομικά ανενεργό πληθυσμό αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας, είτε τυπικής είτε μη τυπικής.
Πιο αναλυτικά το 82% των ανενεργών ατόμων με αναπηρία και ηλικία 15-44 ετών, δεν παρακολουθεί κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, είτε εντός είτε εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος.
Το «θεμελιώδες» δικαίωμα της πρόσβασης στην εργασία, βρίσκει περισσότερους από 1.000.000 ανθρώπους αποκλεισμένους από εκείνη και κατά συνέπεια από μία αξιοπρεπή διαβίωση.
Προϋπόθεση για την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής καταπολέμησης του φαινομένου αποτελεί η ουσιαστική διερεύνηση των εμποδίων και των αναγκών που έχουν τα άτομα με αναπηρία σε επίπεδο προσαρμογών και υποστήριξης στην εργασία, αλλά και απόκτησης νέων δεξιοτήτων, προκειμένου να αυξηθούν οι προοπτικές απασχόλησής τους και να ενθαρρυνθούν ως προς την ενεργό αναζήτηση εργασίας.
Προτεραιότητα της Πολιτείας θα πρέπει να είναι η λήψη θετικών μέτρων ενίσχυσης της απασχόλησης, η προώθηση της προσβασιμότητας στην εργασία, καθώς και η εφαρμογή εναλλακτικών μορφών εργασίας (π.χ. υποστηριζόμενη απασχόληση) που θα επιτρέψουν στα άτομα με σοβαρές αναπηρίες, τα οποία χρήζουν πρόσθετης υποστήριξης, να ασκήσουν το θεμελιώδες δικαίωμα στην εργασία.