Ο Μικρός Βορράς «αγγίζει» με ευαισθησία το θέμα της έμφυλης βίας μέσα στο σχολικό περιβάλλον και παρουσιάζει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, από σήμερα Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Αμαλία, τη συμμετοχική παράσταση #Support_Hara.
Η ιστορία της Χαράς είναι ιστορία όλων μας. Μία μαθήτρια βιώνει την πιο βάναυση μορφή έμφυλης βίας από εκείνον που ερωτεύτηκε. Φοβάται να μιλήσει για όσα της έχουν συμβεί. Επιπλέον, η βίαιη στιγμή καταγράφεται από ένα κινητό τηλέφωνο και δημοσιοποιείται. Η Χαρά νιώθει τεράστια συναισθηματική πίεση, πόνο αλλά και ενοχές. Και, όπως συμβαίνει συχνά και στη ζωή, δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό πλαίσιο υποστήριξης. Τότε, βιώνει το μεγάλο αδιέξοδο. Μόνη λύση, η φυγή. Εδώ ακριβώς ξεκινάει το Θέατρο Forum.
«Το Θέατρο Forum είναι ένα ανοιχτό ερώτημα. Για να υπάρχει το ερώτημα, δεν υπάρχει απάντηση. Οπότε, θέτουμε ανοιχτά στο κοινό έναν δικό μας προβληματισμό, ως ομάδα, πάνω σε ένα θέμα που μας αφορά. Δεν καταθέτουμε μία άποψη. Η παράσταση περιλαμβάνει αυτό που έχουμε αντιληφθεί, αυτό που έχουμε δει και νιώσει σε σχέση με το θέμα. Είναι σχεδόν αυτοβιογραφική», επισημαίνει η θεατροπαιδαγωγός και εμπνεύστρια του θεατρικού #Suppοrt_Hara, Χριστίνα Κρίθαρη.
Και συμπληρώνει: «Είναι ένα ανοιχτό ερώτημα προς διαβούλευση, όχι τόσο πολύ με λόγια, αλλά με πράξεις. Ο θεατής, στο δεύτερο μέρος, καλείται να ανέβει στη σκηνή και να δράσει. Είναι ένας δρων θεατής που έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει μία άλλη στρατηγική, η οποία μετά θα αναλυθεί και, μέσω της συλλογικής σοφίας, μπορεί ο καθένας να πάρει εργαλεία και να τα χρησιμοποιήσει στην προσωπική του ζωή ή στη συλλογική του προσφορά».
#Support_Hara
Η ηθοποιός Ασπασία Δήμου ενσαρκώνει τον ρόλο της Χαράς. Η ίδια παραδέχεται ότι παρότι, δυστυχώς, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο τέτοιες συμπεριφορές, αρχίζει και μεγαλώνει το φορτίο όταν αντιλαμβάνεται κανείς τη βαρύτητα του θέματος.
«Ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι, πρώτη φορά ερωτεύεται και μπαίνει τόσο γρήγορα και τόσο βαθιά σε κάτι που δεν χρειάζεται να συμβεί. Πώς προλαμβάνεις κάτι τέτοιο; Και πώς το διαχειρίζεσαι;
Τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε δει τέτοια έξαρση γυναικοκτονιών, σεξουαλικών παρενοχλήσεων, revenge porn… Ήταν και για εμάς ανάγκη να μιλήσουμε για όλα αυτά που διαδραματίζονται καθημερινά. Δεν γίνεται να τα προσπεράσουμε! Ας αλλάξουμε τη νοοτροπία του τύπου “Άστο, δεν είναι δουλειά σου” ή “Δεν σε αφορά”!», αναφέρει χαρακτηριστικά στο TheOpinion.
Μέσα από το #Support_Hara θίγονται, κατά βάση, δύο προβληματισμοί που αφορούν στην έμφυλη βία.
«Το ένα κομμάτι πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να γίνουμε πιο ευαίσθητοι στο τι σημαίνει συναίνεση και πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε πότε παραβιάζονται τα όριά μας. Και το άλλο είναι ότι ακόμα κι αν τραυματιστούμε, πώς μπορούν οι άνθρωποι που μας αγαπούν και μας περιβάλλουν, να μας υποστηρίξουν. Οι έμφυλες διακρίσεις είναι τόσο βαθιά ριζωμένες και τα στερεότυπα που έχουμε εκφράζονται τόσο συχνά στην καθημερινότητά μας με τα απλά του τύπου “Τι φοράς;”, “Με ποιους γυρνάς;”, “Που πας;”, “Πώς χορεύεις;”, “Πώς κοιτάς;”, που είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να αποδομηθούν. Το καλό είναι ότι έχει ανοίξει κουβέντα. Και το βλέπω στα νέα παιδιά», δηλώνει στο TheOpinion η θεατροπαιδαγωγός, Χριστίνα Κρίθαρη.
Πληροφορίες
#Support_Hara
Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71 , Θεσσαλονίκη)
Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Από το Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, και κάθε Σάββατο έως τις 17 Δεκεμβρίου, στις 17.00
Για νέους/ες, έφηβους/ες από 14 ετών και εκπαιδευτικούς
Ταυτότητα Παράστασης
Σύλληψη ιδέας – Εμψύχωση: Χριστίνα Κρίθαρη
Κείμενο: Μικρός Βορράς
Μουσική: Μάριος Αποστολακούλης
Σκηνικά αντικείμενα – ενδυματολογία: Ιωάννα Παγιατάκη
Κινησιολογική επιμέλεια: Τάσος Παπαδόπουλος
Μακιγιάζ – hair styling: Στέφανος Μπαμπούλης
Φωτογραφίες και video: Ζαφείρης Σαλμανλής
Παίζουν & Εμψυχώνουν: Ασπασία Δήμου, Αλέξης Κότσυφας, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Τάσος Ράτζος
Με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην εκπαίδευση
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Λουκία Αργυριάδου
Υπεύθυνη Νεανικής Σκηνής: Αλεξάνδρα Κασιούμη