H υποψήφια δήμαρχος Δέλτα, Λίνα Χατζηκυριάκου μιλά στην εκπομπή «Έπεσε Σύρμα» στον CITY 106,1 FM και στον Δημήτρη Συρμάτση.
Για την επίσκεψη στη Βραχιά έκανε λόγο για το πιο μικρό διαμέρισμα του νομού και το πιο παραμελημένο. «Δεν έχει πόσιμο νερό. μΕίναι τρεις κοινότητες, της πρώην δημοτικής ενότητας Αξιού, τα Κύμινα, τα Μάλγαρα και η Βραχιά, που δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο της ΕΥΑΘ και έχουν δικές τους γεωτρήσεις, όμως, το νερό είναι ακατάλληλο για να το πιούν ή να μαγειρέψουν με αυτό. Μάλιστα στα Κύμινα και στα Μάλγαρα έχει και αρσενικό. Δηλαδή είναι πολύ επικίνδυνο και για την υγεία τους»
«Εδώ και δεκαετίες υπήρχε μία αδράνεια ως προς αυτό το ζήτημα. Εμείς και μέσω των βουλευτών του ΚΚΕ έχουμε κάνει πολλές ερωτήσεις στη Βουλή. Η απάντηση ήταν ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι εύκολο να γίνει το έργο που απαιτείται προκειμένου να συνδεθούν απευθείας με το δίκτυο της ΕΥΑΘ οι συγκεκριμένες κοινότητες. Γιατί παρεμβάλλεται ο ποταμός Αξιός και αυτό δυσκολεύει την κατάσταση. Εμείς λέμε ότι εδώ πρέπει να υπάρξει μία διεκδίκηση. Να βρεθούν και τα χρήματα που απαιτούνται όσο και αν είναι αυτά. Είναι απαράδεκτο στο 21ο αιώνα να υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό στη χώρα μας» σημείωσε.
Για τα εργαστήρια καύσης αποβλήτων επεσήμανε «Είχε ξεκινήσει μία τέτοια συζήτηση και για το δήμο μας. Προς το παρόν έχει σταματήσει. Εμείς είμαστε αντίθετοι γιατί πρόκειται για δραστηριότητες που επιβαρύνουν επικίνδυνα την υγεία μας και το περιβάλλον μας. Δεν θα έπρεπε να είναι τέτοιες μονάδες δίπλα σε κατοικίες. Σε μία περιοχή όπως η δική μας που είναι ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε και η περιβόητη μελέτη του ΑΠΘ για τα ΕΛΠΕ σε σχέση με τη δυσοσμία και με το γεγονός ότι αυτά δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται προκειμένου να μην υπάρχουν αυτές οι δυσμενείς συνέπειες στο περιβάλλον από την δραστηριότητα τους. Ακόμα και σήμερα δεν έχουν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Άρα δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ότι τέτοιου είδους μονάδες θα τους επιβληθεί από τις υπηρεσίες να τηρούν και μέτρα προστασίας που να διασφαλίζουν την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Σαφέστατα είμαστε και αντίθετοι για τη μονάδα καύσης γεωργικών αποβλήτων η οποία πήρε την άδεια από την περιφέρεια για να προχωρήσει. Κάναμε κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα για να μην προχωρήσει κάτι τέτοιο. Εμείς είμαστε σε συνεχή δραστηριοποίηση ώστε να μην προχωρήσει αυτή η εξέλιξη, να μείνει στα χαρτιά. Είναι και από τις βασικές μας θέσεις να είμαστε αντίθετοι σε τέτοιες κινήσεις για τον δήμο μας και θα το παλέψουμε μαζί με τους κατοίκους της περιοχής μαζί με όλες μας τις δυνάμεις»
Για την πλωτή εξέδρα LNG σχολίασε «Είμαστε αντίθετοι. Τοποθετηθήκαμε και δημόσια για το συγκεκριμένο ζήτημα. Εδώ είναι πολλαπλές οι επιπτώσεις. Πέρα από το θέμα του περιβάλλοντος είναι και το ζήτημα του κινδύνου για κάποιο μεγάλης έκτασης ατύχημα, με σοβαρότατες συνέπειες είναι και το ζήτημα των επιπτώσεων που θα έχει το υδάτινο περιβάλλον στο Θερμαϊκό Κόλπο, που δραστηριοποιούνται πολλοί ιχθυοκαλλιεργητές. Οπότε είναι μία εξέλιξη που είμαστε αντίθετοι».
Για την κατάσταση των σχολείων του δήμου υποστήριξε «Η διοίκηση Ιωαννίδη αυτήν την τετραετία έκλεισε δύο δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αναγκάζει από δύο κοινότητες, τη Χαλάστρα και το Ανατολικό, τους γονείς είτε να βρουν μία στέγη σε κάποιο ιδιωτικό είτε να τα στέλνουν στους δημοτικούς παιδικούς των υπολοίπων κοινοτήτων με ότι επιβάρυνση μπορεί να έχει αυτό για μία οικογένεια. Από εκεί και πέρα έχουμε σχολεία που δεν έχουν γίνει μελέτες στατικής επάρκειας. Σχολεία που στεγάζονται σε κτήρια δεκαετιών χωρίς να έχουν γίνει προσεισμικοί έλεγχοι. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ίδια την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων. Επιπλέον είναι και τα ζητήματα των συντηρήσεων που και εδώ υπάρχει τεράστια παραμέληση. Έχουμε κτήρια με καταστροφές που δεν επιδιορθώνονται, με χαλασμένες τουαλέτες, με αίθουσες που δεν επαρκούν. Στα Διαβατά έχουμε και σχολείο με ημιυπόγειες αίθουσες που δεν αερίζονται και σωστά και η κατάσταση είναι δύσκολη. Οπότε για εμάς είναι από τις πρώτες προτεραιότητες το θέμα της σχολικής στέγης. Της διεκδίκησης χρηματοδότησης ώστε να γίνουν νέα σχολικά κτήρια, να γίνουν επεκτάσεις καινούριων αιθουσών έτσι όπως πρέπει. Και φυσικά τα ζητήματα πυρασφάλειας. Να γίνουν όλες οι μελέτες που είναι απαραίτητες σε σχέση με την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων»/
Ακούστε την συνέντευξη Χατζηκυριάκου στον CITY 106,1 και στον Δημήτρη Συρμάτση
__________________________________
“Έπεσε Σύρμα”
Δευτέρα – Παρασκευή 16:00-18:00 στον CITY 106,1 FM
Παρουσιάζει ο Δημήτρης Συρμάτσης