Ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καΐτεζίδης μιλά στην εκπομπή «Έπεσε Σύρμα» στον CITY 106,1 FM και στον Δημήτρη Συρμάτση.
Για τα αντιπλημμυρικά έργα και τις εκκλήσεις που κάνει τόνισε πως «Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και κυρίως η πολιτεία, πως είμαστε μέσα στην κλιματική κρίση. Τα φαινόμενα θα είναι συχνά και έντονα. Θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε τις πόλεις μας, γιατί οι υποδομές είναι 70-80 χρόνων. Δε μπορούσαν τότε να προβλέψουν την ένταση των καιρικών φαινομένων που υπάρχουν τώρα.
Με την περιφερειακή τάφρο που είναι η τάφρος της πόλης της Θεσσαλονίκης, η οποία αφορά όλη την ανατολική πλευρά της πόλης, έχουμε ένα τεράστιο και επικίνδυνο πρόβλημα. Έχει να κάνει με τα πρανή της περιφερειακής τάφρου που κατά καιρούς έχουν διολίσθηση, υποχωρούν. Σε πολλά σημεία έχει παρακείμενες εκκλησίες και πολυκατοικίες και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης πολυκατοικιών. Είναι περίπου 7-8 χρόνια που φωνάζω, στέλνω επιστολές στο υπουργείο Υποδομών. Τους έχω επισημάνει τον κίνδυνο της κατάστασης, έχω βγει σε ΜΜΕ, έχω καταγγείλει την περίπτωση. Δεν ιδρώνεις το αυτί κανενός. Σε ό,τι μας αναλογεί, στο τμήμα που συνορεύει με τα όριά μας, έχουμε αποκλείσει τμήμα του δρόμου για να μην παρκάρουν τα αυτοκίνητα και για να μην κατολισθήσει το εν λόγω τμήμα του δρόμου, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Είναι ένα μεγάλο έργο, περίπου των 6,5 εκατομμυρίων. Από τις συνεχείς διαμαρτυρίες μου, με έχουν ενημερώσει ότι υπάρχει μια μελέτη περίπου αυτής της τάξης και είναι θέμα του υπουργείου Υποδομών να τη δημοπρατήσει και να βρεθεί ανάδοχος να την κατασκευάσει. Υπάρχει κίνδυνος για ζωές και περιουσίες».
Για το FlyOver σημείωσε «Εμείς λέμε ναι σε ένα έργο που έχει να κάνει με την αύξηση της χωρητικότητας του περιφερειακού και θα δώσει μία ανάσα στην πόλη. Λέμε όχι στην ασφυξία της πόλης. Όχι μόνο για τον δικό μου δήμο. Η αυτοδιοίκηση δε θα επιτρέψει η πόλη να πέσει σε μια ασφυξία για τέσσερα και πέντε χρόνια, όσο υπολογίζονται πως θα διαρκέσουν τα έργα στην περιφερειακή. Θέλει μεγάλη προσοχή και οργάνωση. Έχω επιφυλάξεις στο κατά πόσο είναι όλα οργανωμένα για να υποδεχθούν ένα τέτοιο έργο. Βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Ό,τι χρειαστεί να κάνουμε για να διασφαλίσουμε την κανονικότητα, την ομαλότητα στην πόλη, αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα το κάνουμε. Νομίζω ότι και η ίδια η πολιτεία ενδιαφέρεται πάνω απ’όλα να μην υποβαθμιστεί η ζωή των κατοικιών, αλλά να αναβαθμιστεί με ένα έργο εθνικής εμβέλειας.
Μπορούμε να πούμε από την αρχή όχι για ένα έργο, το οποίο αφορά σε ένα πρόβλημα της πόλης όπως είναι η διασύνδεση της περιφέρειας με το κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης; Δε νομίζω πως μπορεί να πει κάποιος με μιας όχι. Όμως πρέπει να γίνει πάρα πολύ συντονισμένη προσπάθεια».
Για το παραλιακό μέτωπο της Πυλαίας ανέφερε «Η ανάπτυξη είναι τόσο κοντά όσο και μακριά. Είναι όσο το θέλει το ελληνικό κράτος, το οποίο αντί να συμβουλεύει προκειμένου να τρέχουν τα πράγματα, γίνεται τροχοπέδη. Αισθάνομαι δικαιωμένος γιατί εγώ ξεκίνησα αυτό το κομμάτι. Εγώ ήμουν δήμαρχος της πόλης που ξεκινήσαμε με τους συνεργάτες μου, κάναμε τις μελέτες για την ένταξη στο σχέδιο της περιοχής για να αποκτήσει χρήση γης η περιοχή. Υπήρχε μία άναρχη ανάπτυξή της. Με πάρα πολύ κόπο καταφέραμε το 2017 να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ το γενικό πολεοδομικό σχέδιο που περιλαμβάνει χρήσεις γης για την περιοχή. Νοικοκυρεύεται εκεί η περιοχή μας. Στο ίδιο ΦΕΚ προβλέπεται και η απομάκρυνση των ναυτηγοεπισκευαστικών μονάδων με την ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής. Επίσης, παλέψαμε να βγάλουμε και την πράξη εφαρμογής με μία γενναία χρηματοδότηση 650.000 ευρώ από τον Απόστολο Τζιτζικώστα και την ΠΚΜ. Τώρα την ολοκληρώνουμε με την ανάρτηση των χαρτών και τις ενστάσεις που ενδεχομένως να κάνουν οι ιδιοκτήτες. Παράλληλα με προσπάθειες δικές μας χωροθετήθηκε η μαρίνα σκαφών στο νοτιότερο άκρο της Πυλαίας, στην άκρη της πολεοδομικής κοινότητας και έχει ήδη ΦΕΚ το οποίο προβλέπει μαρίνα χωροθέτησης, 470 σκαφών περίπου, τα οποία τα 20 περίπου είναι μεγαγιότ. Μια μαρίνα δηλαδή με πραγματικά σύγχρονες υποδομές. Όλο το θέμα βρίσκεται στην πολιτεία. Ή θα πρέπει να προχωρήσει με ένα δημόσιο διαγωνισμό, να προκαλέσει το ενδιαφέρον επενδυτών ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τη μαρίνα και να έχουμε μία σύμβαση παραχώρησης για 50 χρόνια για παράδειγμα ή αν θέλει να εμμένει σε στερεότυπα που μας οδηγούν δεκαετίες πίσω. Δηλαδή το έργο να το κάνει ο δήμος ή το κράτος που από μόνο του είναι αυτοκαταστροφικό. Εάν η πολιτεία έχει καινούργιο, σύγχρονο πλαίσιο που θα επιτρέπει το πρώτο που είπα, εμείς είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε την πρώτη στιγμή. Όταν η πολιτεία θέλει να το κάνει κρατικό έργο πραγματικά θα έχουμε προβλήματα και στη χρηματοδότηση και στον τρόπο αξιοποίησης της περαιτέρω, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι επενδυτής σε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Το πιο απλό είναι ότι αν δε θέλουν να κοιτάξουν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, ας κοιτάξουν το μικρό θαύμα στην Κύπρο, στη Λεμεσό, όπου με αυτόν τον τρόπο αξιοποιήθηκε η μαρίνα της και είναι ένα παράδειγμα στη Μεσόγειο καλή πρακτικής που πραγματικά έδωσε προστιθέμενη αξία και ανάπτυξη στην περιοχή».
Τέλος για το παιδιατρικό νοσοκομείο σημείωσε «Εκεί έχουμε πραγματικά πολύ καλές, εξαιρετικές ειδήσεις. Αισθάνομαι και δικαιωμένος. Αφού πέρασε από κάποιες αναταραχές το πράγμα, το παιδιατρικό νοσοκομείο κατασκευάζεται οριστικά στο Φίλυρο. Μέχρι το τέλους του έτους θα ξεκινήσουν και οι εργασίες. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει και άνοδος κλιμακίου του Σταύρος Νιάρχος στο Φίλυρο για να ενημερώσουν τους κατοίκους για το ακριβές χρονοδιάγραμμα του έργου. Είναι ένα νοσοκομείο από τα καλύτερα του κόσμου. Σύμφωνα με τη μελέτη του υπουργείου Υποδομών, είναι ένας δρόμος 13 εκατομμυρίων ευρώ που ξεκινά να κατασκευάζεται. Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, υπάρχει ο ανάδοχος, το επόμενο τρίμηνο θα ξεκινήσει να κατασκευάζει το έργο. Υπάρχει βέβαια το αίτημα των τριών δημάρχων, εμένα, του Σίμου Δανιηλίδη και του Δημήτρη Δεμουρτζίδη για τη μελέτη ενός δρόμου που θα συνδέει απευθείας τον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης με το Φίλυρο, παρακάμπτοντας το Ρετζίκι. Εκείνο που κάνουμε είναι να συνεχίζουμε να τον πιέζουμε, να γίνει η μελέτη, να δούμε τις τεχνικές δυνατότητες ενός τέτοιου δρόμου. Πάντως το νοσοκομείο είναι τέτοιο που δεν θα έχει όμοιό του σίγουρα η πατρίδα μας. Υπεύθυνα μπορώ να πω ότι θα αλλάξει η μοίρα του Φιλύρου αλλά και της βόρειας Ελλάδας που θα αποκτήσει ένα παιδιατρικό νοσοκομείο που το ζητούσε εδώ και 30 χρόνια».
Ακούστε την συνέντευξη Καϊτεζίδη στον CITY 106,1 και στον Δημήτρη Συρμάτση
__________________________________
“Έπεσε Σύρμα”
Δευτέρα – Παρασκευή 16:00-18:00 στον CITY 106,1 FM
Παρουσιάζει ο Δημήτρης Συρμάτσης