Η αγάπη της Σταυρούλας και της Καλλιρόης Χατζηασεμίδου για την μπίρα αποτελεί ένα οικογενειακό φαινόμενο, μιας και οι δυο τους ήρθαν κοντά με το νερό, τη μαγιά, τη βύνη και τον λυκίσκο, μέσω του Αυγούστου – του πατέρα και μέντορά τους.
Οι δύο αδελφές, μαζί με τον κ. Αύγουστο, που διατηρεί το ομώνυμο μαγαζί στην ανατολική Θεσσαλονίκη, συνεργάζονται με το Ηλιακό Μικροζυθοποιείο Ξάνθης, που είναι πάντα ανοιχτό σε νέες δοκιμές.
Έτσι από το 2021 μέχρι και σήμερα έχουν δημιουργήσει τέσσερις μπίρες, με πολλή αγάπη και μεράκι, παρότι η Καλλιρόη είναι μόλις 25 ετών και η Σταυρούλα 26.
Τα απαραίτητα συστατικά
Την πρώτη τους μπίρα, την έφτιαξαν το 2021. Πρόκειται για μία μπίρα τύπου lager, που όπως λέει στο The Opinion η Σταυρούλα, δεν έχει καμία σχέση με τις υπόλοιπες lager μπίρες που κυκλοφορούν. «Αυτός άλλωστε, ήταν ο σκοπός του πατέρα μας, που μας έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσουμε και φυσικά, ήταν και ο δικός μας σκοπός.
Και για να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλαμε, αυξήσαμε την περιεκτικότητα στο αλκοόλ και πετύχαμε ένα διαφορετικό χρώμα, ένα ιδιαίτερο άρωμα και θέλαμε να σερβίρουμε μία μπίρα με μία ξεχωριστή φρεσκάδα, για να πείσουμε τους λάτρεις του συγκεκριμένου ποτού ότι πρόκειται για ένα διαφορετικό προϊόν».
Τα τέσσερα στοιχεία που αναφέραμε, ήταν και εκείνα που πάντοτε επεσήμανε ο πατέρας τους, προκειμένου να δημιουργηθεί η συνταγή που θα έφτιαχνε τη μοναδική αυτή μπίρα.
Τα πρώτα ερεθίσματα και οι αρχικές απόπειρες
Η Καλλιρόη και η Σταυρούλα, δημιούργησαν την πρώτη τους μπίρα με συστατικά και εργαλεία που είχαν στο σπίτι τους και φυσικά, με την καθοδήγηση ειδικών.
«Ξεκινήσαμε να παρακολουθούμε σεμινάρια, για τα οποία είχαμε ήδη μία ‘’μυρωδιά’’, αφού στο παρελθόν τα είχε παρακολουθήσει και ο πατέρας μας. Έτσι, άνθρωποι που θεωρούνται ειδήμονες στον χώρο της μπίρας, μας έμαθαν μέσω των σεμιναρίων ‘’οικιακής ζυθοποίησης’’ πώς να δημιουργήσουμε τη δική μας μπίρα, μέσα στο σπίτι μας, με τον πιο απλό τρόπο και χωρίς πολλά εξειδικευμένα μέσα», εξηγεί η Σταυρούλα.
Και μπορεί ο… πειραματισμός στο σπίτι να μην είναι και το ευκολότερο «σπορ», αλλά η Σταυρούλα, θεωρεί πως είναι «ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσεις τις δοκιμές».
Ωστόσο, η πρώτη πραγματική επαφή με τη δημιουργία της μπίρας, ήρθε στο πρακτικό κομμάτι των σεμιναρίων.
«Εκεί καταλάβαμε τι σημαίνει ‘’φτιάχνω’’ μπίρα», περιγράφει η Σταυρούλα, που γνωστοποιεί ότι για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο ποτό, εκτός από την απαραίτητη συνταγή, χρειάζονται μέχρι και… μαθηματικοί τύποι.
«Αλέσαμε, μετρήσαμε, ζυγίσαμε, δοκιμάσαμε… Μετά τα κάναμε όλα από την αρχή και έτσι, τελικά μάθαμε!», παραδέχεται ακόμη.
«Δεν υπάρχει παρθενογένεση στην τέχνη της μπίρας»
Πατέρας και κόρες, θέλουν να δημιουργούν προϊόντα μοναδικά, ξεχωριστά και ντόπια. Αυτό σημαίνει ότι οι μπίρες που σερβίρουν είναι… πειραματικές.
Έτσι και, σε αντίθεση με τις περισσότερες «μαύρες» μπύρες, των οποίων το κύριο συστατικό είναι ο καφές είδους espresso, μία από τις ετικέτες μπίρας της εταιρίας έχει φτιαχτεί με ελληνικό καφέ Ξάνθης.
Άλλωστε, η Σταυρούλα επιβεβαιώνει «δεν υπάρχει παρθενογένεση στην τέχνη της μπίρας». Και στο πλαίσιο αυτό, οι ιδέες που βρίσκονται ακόμα στα… σκαριά, από την ίδια και την αδελφή της, είναι πολλές.
«Υπάρχει κόσμος που προτιμά τις πιο… ιδιαίτερες μπίρες. Και υπάρχουν και οι μικροί ζυθοποιοί, που κάνουν τις δικές τους δοκιμές. Αυτό μας βοηθά, αφού δεν αισθανόμαστε ότι περπατάμε μόνες μας μέσα στα… αγκάθια. Μπορούμε και θέλουμε να κάνουμε πολλά πράγματα και η ενθάρρυνση των νέων ιδεών από διαφορετικές πλευρές, μας εμπνέει».
Η Σταυρούλα και η Καλλιρόη, στοχεύον στο εξής: Οι λάτρεις της μπίρας να αγαπήσουν τις craft μπίρες, αλλά και την ελληνική ζυθοποιία.
«Δεν θέλουμε να ξενίζει το ελληνικό προϊόν. Θέλουμε ο κόσμος να στραφεί προς αυτό».
Το μήνυμά των κοριτσιών, λοιπόν, αλλά και του κ. Αυγούστου, είναι, «ο κόσμος να ‘’αγκαλιάσει’’ τις εκατοντάδες ετικέτες που φτιάχνονται στη χώρα μας».