Το Φεστιβάλ Επταπυργίου ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του για 5η χρονιά, από τις 21 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου, εντός του εμβληματικού μνημείου της Θεσσαλονίκης. Συνολικά θα παρουσιαστούν 6 παραγωγές, σε 12 παραστάσεις, στις οποίες συμμετέχουν 250 καλλιτέχνες.
Κι αν περί το 1890 το Φρούριο του Επταπυργίου χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, τα τελευταία χρόνια -και με σεβασμό απέναντι στην ιστορία- έχει μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά σημεία συνάντησης των Θεσσαλονικιών.
Με μουσικές αποχρώσεις κι εκδηλώσεις για κάθε ηλικία, και φόντο το μνημείο – σύμβολο της συμπρωτεύουσας, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισφραγίζει το καθιερωμένο, πια, καλοκαιρινό ραντεβού του με τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της πόλης.
Μένει να ενστερνιστούμε τη φράση «Ζακέτα να πάρεις» και να ανηφορίσουμε προς το Επταπύργιο, για να ακούσουμε τις ιστορίες που έχει και φέτος να μας διηγηθεί…
Κυρία Μυκωνίου, βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι «πύλες» του Φεστιβάλ Επταπυργίου για το 2023. Και θα ήθελα να μας βάλετε, καταρχάς, στο κλίμα της προετοιμασίας· της όλης σκέψης, δηλαδή, πριν μετουσιωθεί στις έξι αυτές παραγωγές που θα απολαύσουν, μικροί και μεγάλοι, από τις 21 Ιουνίου.
Η προετοιμασία για ένα τέτοιο φεστιβάλ απαιτεί πολλούς μήνες δουλειάς και σχεδιασμού. Υπάρχει ένας βασικός πυρήνας και γύρω από αυτόν στήνεται και όλος ο υπόλοιπος προγραμματισμός μας.
Ο πυρήνας αυτός «υπαγορεύει» να παρουσιάζουμε Όπερα, βραδιές ποίησης και ένα μεγάλο αφιέρωμα σε Θεσσαλονικιό συνθέτη, κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ μας. Κάθε κομμάτι του πυρήνα έχει το δικό του σκεπτικό και αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας που έχουμε αναπτύξει με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, τον Θανάση Κολαλά. Μια φιλοσοφία που λέει ότι, αν κάποιος αποζητά, αποκλειστικά και μόνον, να διασκεδάσει μέσα από το πολιτισμικό «πασατέμπο» των καιρών μας, μάταια θα ανηφορίσει στο Επταπύργιο. Αν αποζητά τον δύσκαμπτο, δυσνόητο λόγο μιας περίκλειστης καλλιτεχνικής ελίτ, δεν θα βρει αυτό που περιμένει. Δεν τα υποτιμούμε όλα αυτά, απλώς δεν μας αφορούν.
Παράγουμε έργο για το ευρύ κοινό, έργο λαϊκό· αλλά λαϊκή για ‘μας είναι μια όπερα του Μότσαρτ. Γνήσια λαϊκοί για ‘μας είναι ο Σολωμός, ο Παπαδιαμάντης και ο Ελύτης, που συνθέτουν την Ελληνικότητά μας και ανήκουν σε όλους μας. Από την άλλη, γνήσια διαμάντια καλλιτεχνικής δημιουργίας μπορούμε να βρούμε σε μερικούς στίχους δημοτικού τραγουδιού, στον καημό ενός ρεμπέτικου, σε ένα σόλο από κλαρίνο. Είναι λεπτός ο «πάγος» πάνω στον οποίο προχωρούμε, αλλά υπόσχεται ενδιαφέρουσες βραδιές κάτω από το φεγγάρι του Επταπυργίου.
Οι βραδιές ποίησης και μουσικής αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτιστικού αυτού θεσμού της Θεσσαλονίκης. Λειτουργεί, ενδεχομένως, και ως μια προσπάθεια, ώστε να ενταχθούν η λογοτεχνία γενικότερα και η ποίηση ειδικότερα περισσότερο στις καθημερινές μας προσλαμβάνουσες;
Οι βραδιές ποίησης και μουσικής έχουν κερδίσει το κοινό μας και χαιρόμαστε γι’ αυτό. Είναι ένα υβριδικό είδος παράστασης, που έχει σκοπό να φέρει το κοινό πιο κοντά στην ποίηση, χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο τη μουσική.
Οι Έλληνες αγαπάμε την ποίηση, όταν μάθουμε να την προσεγγίζουμε. Η ποίηση, όμως, επιζητεί να «συνομιλήσει» και να «επικοινωνήσει» κυρίως με αυτούς που δεν είχαν την ευκαιρία να την προσεγγίσουν. Η ποίηση απευθύνεται σε όλους, ακόμα και σε εκείνους που τη «φοβούνται» ή που την αρνούνται. Οφείλουμε να δώσουμε στο κοινό μας τη δυνατότητα να εντάξει την ποίηση και τη λογοτεχνία στην καθημερινότητά του.
Πρόκειται για ένα μέρος του συνολικού προγράμματος, το οποίο, μάλιστα, η ίδια επιμελείστε. Γιατί επιλέξατε, φέτος, να πραγματοποιήσετε ωδή στην ποίηση του Ελύτη; Τι σηματοδοτεί για εσάς η ποίησή του και αποφασίσατε να την «ξανασυστήσετε» στο κοινό της Θεσσαλονίκης;
Για ‘μένα ο Ελύτης ήταν ένας «έρωτας» από την πρώτη ανάγνωση. Θυμάμαι ήμουν έφηβη, σε μια φάση εσωστρέφειας, όταν πρωτοδιάβασα τον «Ήλιο τον Ηλιάτορα». Ήταν σαν να μου «ξανασυστήθηκε» ο κόσμος. Ήταν η αφετηρία μιας μακριάς, προσωπικής ανάγκης να πάω όλο και πιο βαθιά στο έργο του. Η αφετηρία μιας διαδρομής που ολοκληρώθηκε με την υποστήριξη της διδακτορικής μου διαδρομής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, πολλά χρόνια μετά.
Φέτος, ένιωσα την ανάγκη, μετά τους «Καταραμένους ποιητές», να προσκαλέσω τους Θεσσαλονικείς να δουν τον Ελύτη μέσα από τα δικά μου μάτια. Το «φως» και την Ελληνικότητα, τη φωτεινή πλευρά της ποίησής του.
Στην αφήγηση των κειμένων θα είναι η αγαπημένη Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και στην ερμηνεία των μελοποιημένων ποιημάτων ο Κώστας Μακεδόνας και η Μαρία Κοστράκη.
Αν θα δίνατε έναν ορισμό στην Τέχνη, ποιος θα ήταν αυτός;
Για ‘μένα η τέχνη είναι ένα ανοιχτό παράθυρο, είναι ανάσες, είναι το αντίδοτο της καθημερινότητας. Η τέχνη μπορεί να μας δώσει ένα αίσθημα πνευματικής αναζωογόνησης, να μας ενεργοποιήσει και να μας εμπνεύσει. Η τέχνη μας επιτρέπει να δούμε τον κόσμο μέσα από το πρίσμα του δημιουργού, να ερμηνεύσουμε και να αντιληφθούμε την πραγματικότητα με διαφορετικούς τρόπους.
Ναι, η τέχνη είναι απαραίτητη στη ζωή μας. Μπορεί να φαίνεται μη πρακτική ή περιττή για κάποιους, όμως πρέπει να έχει ένα βαθύτερο συναισθηματικό, δημιουργικό και πνευματικό ρόλο στη ζωή μας.
Ακόμη το Φεστιβάλ δεν έχει εκκινήσει, αλλά…υπάρχει, ίσως, ήδη και κάποιο σκαρίφημα για τη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς;
Ναι, υπάρχει. Του χρόνου θα ανεβάσουμε μια γνωστή αγαπημένη Όπερα, σε πολλές παραστάσεις. Οι λόγοι είναι τρεις.
Ο πρώτος είναι ότι αυτό το συναρπαστικό είδος που συνδυάζει μουσική, τραγούδι και θέατρο λείπει από την πόλη μας. Ο δεύτερος είναι ότι το φρούριο του Επταπυργίου αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό σκηνικό Όπερας. Και ο τρίτος είναι ότι έχουμε την τύχη να έχουμε στην πόλη μας έναν χαρισματικό καλλιτέχνη, τον Θανάση Κολαλά, που έχει σκηνοθετήσει εντυπωσιακά την Cavalleria Rusticana και την Tosca παλαιότερα· δύο Όπερες που συζητιούνται ακόμη και θα συζητιούνται πολλά χρόνια στην πόλη μας. Θα ήταν κρίμα να μην αξιοποιήσουμε το ταλέντο του.
Πληροφορίες
Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023
Από 21 Ιουνίου έως 19 Ιουλίου, στο Φρούριο του Επταπυργίου
Εισιτήρια: viva.gr
Φυσικά σημεία προπώλησης: WIND, Public, Media Markt
(Η προπώληση των εισιτηρίων κάθε παραγωγής ισχύει έως 4 μέρες πριν την πρεμιέρα της και στη συνέχεια ισχύουν οι τιμές της Γενικής Εισόδου. Το μειωμένο εισιτήριο ισχύει πάντα, κατόπιν διαθεσιμότητας.)
Πληροφορίες : https://kepo.gr/, Τηλ.: 2310 602599
Την παραγωγή – διοργάνωση των εκδηλώσεων υπογράφει το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το Φεστιβάλ Επταπυργίου τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023 έχει ο Αθανάσιος Κολαλάς.
Συνοπτικό Πρόγραμμα
Τετάρτη, 21/06: «Σιωπή, ο Βασιλιάς ακούει»
Πέμπτη, 22/06: «Σιωπή, ο Βασιλιάς ακούει»
Παρασκευή, 23/06: «Σιωπή, ο Βασιλιάς ακούει»
Τετάρτη, 28/06: «Οδυσσέας Ελύτης – Με φως Ελληνικό»
Πέμπτη, 29/06: «Οδυσσέας Ελύτης – Με φως Ελληνικό»
Δευτέρα, 03/07: «Απόψε JAZZάρουμε»
Τρίτη, 04/07: «Απόψε JAZZάρουμε»
Παρασκευή, 07/07: «Κώστας Ματσίγκος – Ρεσιτάλ κιθάρας με 8 φωνές»
Τρίτη, 11/07: «Μαρία Φαραντούρη – 60 χρόνια τραγουδάω»
Τετάρτη, 12/07: «Μαρία Φαραντούρη – 60 χρόνια τραγουδάω»
Τρίτη, 18/07: «Δημήτρης Ζερβουδάκης – Αποκλεισμένος στη Σαλονίκη»
Τετάρτη, 19/07: «Δημήτρης Ζερβουδάκης – Αποκλεισμένος στη Σαλονίκη»