Σε ρυθμούς Χριστουγέννων κινείται η αγορά με τους καταναλωτές να προχωρούν σε έρευνα αγοράς προκειμένου να ψωνίζουν για το τραπέζι των εορτών. Το κρέας αποτελεί πρωταγωνιστή του εορταστικού τραπεζιού, προκαλώντας πονοκέφαλο στους καταναλωτές λόγω της τιμής του.
Σύμφωνα με εκπροσώπους των κρεοπωλών, όλα δείχνουν ότι οι τιμές θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ οι όποιες αυξήσεις θα απορροφηθούν από τους ίδιους τους καταστηματάρχες.
Μιλώντας στο TheOpinion.gr, ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπαλαμπανίδης, τόνισε ότι οι μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει κάποια αύξηση σε χοιρινό, γαλοπούλα και κοτόπουλα.
Όσο για το τι προτιμούν οι καταναλωτές για τα τραπέζια της χριστουγεννιάτικης περιόδου, ο κ. Μπαλαμπανίδης επισημαίνει ότι πρωταγωνιστεί το χοιρινό, ενώ το αρνί και το κατσίκι έχει μικρότερη ζήτηση σε σχέση με άλλες χρονιές.
Οι τιμές
Οι φετινές τιμές διαμορφώνονται στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου η τιμή για το χοιρινό κυμαίνεται από 7,00 μέχρι 09,00 ευρώ το κιλό. Στο αρνάκι και το κατσίκι οι τιμές ξεκινάνε από 9,00 ευρώ το κιλό και φτάνουν μέχρι και τα 14 ευρώ και στο κοτόπουλο η τιμή διαμορφώνεται από 3,5 ευρώ έως 7,00.
Στην ερώτηση για το αν οι παραγγελίες έχουν αρχίσει ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης εξήγησε ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό ατόμων έχει ήδη προνοήσει να προμηθευτεί κρέας, κυρίως συνταξιούχοι.
Όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, η πλειοψηφία των πολιτών προτιμά κοτόπουλα και χοιρινό, ενώ η ξενόφερτη γαλοπούλα έχει αρχίσει να φθείρετε, καθώς είναι και πιο ακριβή σε σχέση με τα υπόλοιπα. Ένας ακόμα λόγος, είναι ότι «τα δύο πρώτα κρέατα έχουν μεγαλύτερη ποικιλία για ένα ωραίο και πλούσιο τραπέζι».
Προϊόντα χρηματιστηρίου το αρνί και το κατσίκι
Από την μεριά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, είπε στο TheOpinion.gr, ότι οι τιμές το τελευταίο διάστημα έχουν σταθεροποιηθεί οι τιμές.
«Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε μια άνοδο στις τιμές λόγω της αύξησης στην τιμή της ενέργειας. Φέτος, οι τιμές είναι σταθερές, ειδικά σε κοτόπουλα και χοιρινό. Από την άλλη, υπάρχει μια μικρή αύξηση της τάξης του 5% στα μοσχάρια. Όμως αυτή την αύξηση, είπαμε να την απορροφήσουμε εμείς από το τζίρο μας, για να μην επηρεαστεί ο καταναλωτής», τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με το αμνοερίφια, δηλαδή τα αρνιά και τα κατσίκια, ο ίδιος τα χαρακτηρίζει «προϊόντα χρηματιστηρίου» και αυτό γιατί οι τιμές του εξαρτώνται πάντα από τη ζήτηση και την έλλειψη που υπάρχει.
Υποτονική η αγορά
Κληθείς να σχολιάσει το αν οι καταναλωτές έχουν αρχίσει τις αγορές τους για τις γιορτινές ημέρες, ο ίδιος τόνισε ότι η αγορά είναι ακόμα υποτονική κι αυτό γιατί η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί κατά πολύ. Αναφερόμενος στις παραγγελίες, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, είπε ότι οι καταναλωτές πρέπει να προνοήσουν για την προμήθεια του κρέατος και να μην το αφήσουν τελευταία στιγμή, ενώ επεσήμανε ότι η ζήτηση θα κορυφωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Τέλος, ο Σάββας Κεσίδης ανέφερε ότι «ο άρχοντας του τραπεζιού είναι το χοιρινό σε όλες του τις μορφές (μπριζόλα, τηγανιά κ.ά), τα πουλερικά όπως γαλοπούλα και κοτόπουλα είναι στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων, ενώ ακολουθούν τα αμνοερίφια και το μοσχάρι.
Μηδαμινές αυξήσεις στο Καπάνι – Ελπίζουν οι καταστηματάρχες
Στην κορύφωση της αγοραστικής περιόδου εναποθέτουν οι καταστηματάρχες στο Καπάνι τις ελπίδες τους, καθώς η κίνηση είναι σχεδόν… ανύπαρκτη.
«Ακόμα είναι νωρίς για να προμηθευτούν οι καταναλωτές το κρέας του χριστουγεννιάτικου ή πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού», ανέφερε ο Γιάννης Μπούρας, υπεύθυνος καταστήματος στο Καπάνι. Ο ίδιος πρόσθεσε στη συνέχεια ότι όλα τα κρέατα έχουν μια αύξηση των 0,50 λεπτών του ευρώ, σε αντίθεση με τα σούπερ μάρκετ «στα οποία το κρέας θα το βρούμε έως και 3 ευρώ πιο ακριβό από ότι εδώ».