Με κενά χιλιάδων διδασκόντων, αλλά και προβλήματα στην καθαριότητα και στη φύλαξη πληθώρας συγκροτημάτων, ξεκίνησε και η φετινή σχολική χρονιά.
Το πρώτο κουδούνι έχει χτυπήσει ήδη, όμως, οι ελλείψεις και τα κενά σε διδάσκοντες, που παρατηρούνται τόσο πανελλαδικά, όσο και στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα, με τις ομοσπονδίες των διδασκόντων να πιέζουν, προκειμένου να διευθετηθούν όλα τα «ανοιχτά» ζητήματα.
Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νικηφόρος Κωνσταντίνου, καθώς και η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Α’ Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Τραγάκη, μιλούν στο TheOpinion για τα φλέγοντα ζητήματα που εμποδίζουν το κομμάτι της γόνιμης διδασκαλίας.
Η Δήμητρα Τραγάκη, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Α’ Θεσσαλονίκης, τονίζει από πλευράς της πως ενδεικτικό της επικρατούσας κατάστασης στα σχολεία είναι ότι, «οι προσλήψεις της Α’ φάσης είναι κατά 3.500 λιγότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή φάση πρόσληψης συμβασιούχων αναπληρωτών, ενώ οι μόνιμοι διορισμοί του καλοκαιριού στην ουσία, καλύπτουν οριακά τις συνταξιοδοτήσεις».
Ειδικότερα, για την Π.Ε. Θεσσαλονίκης, όπως επισημαίνει, για τη φετινή χρονιά, έχουν προσληφθεί 1.044 λιγότεροι αναπληρωτές Γενικής Αγωγής και 224 λιγότεροι Ειδικής Αγωγής. Όπως τονίζει, το κενό αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στους μαθητές, αφού προκύπτουν κενά πολλών ωρών διδασκαλίας.
«Για παράδειγμα, για το μάθημα της Πληροφορικής, τόσο στην Α΄ όσο και στη Β΄ Θεσσαλονίκης, δεν προσλήφθηκε ούτε ένας αναπληρωτής. Από τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε ως τώρα από μόλις 10 σχολεία στη Δυτική Θεσσαλονίκη, προέκυψαν κενά Πληροφορικών, τουλάχιστον 51 ωρών (35 ώρες ΕΠΑΛ Χαλάστρας, 6 ώρες ΓΕΛ Σίνδου, 6 ώρες ΓΕΛ Χαλάστρας, 4 ώρες Γυμνάσιο Καλοχωρίου)», υπογράμμισε.
Όπως υπογραμμίζει, ως είθισται, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης κάθε χρόνο εκπονούν στοιχειοθετημένη πρόβλεψη ως προς τις ανάγκες εκπαιδευτικών για την επόμενη χρονιά.
«Με βάση τις προβλέψεις της ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης στο Υπουργείο και κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο, ότι είχε στείλει πρόβλεψη για 70 φιλολόγους και πήρε μόλις 46, για 25 θεολόγους πήρε μόλις 5, για 60 μαθηματικούς πήρε μόλις 30, για 23 φυσικούς πήρε 14, για 35 πληροφορικούς πήρε 0. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες ειδικότητες (ξενόγλωσσους, γυμναστές, χημικούς βιολόγους κλπ). Το Υπουργείο προσέλαβε δηλαδή αναπληρωτές πιο κάτω ακόμη και από την πρόβλεψη των Διευθύνσεων, οι οποίες βγαίνουν, όπως όλοι γνωρίζουμε, με τις γνωστές μεθόδους που ζητά το Υπουργείο», τόνισε.
«Τα κενά είναι ενδεικτικά και δεν είναι όλα ειδικά στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Από τα 22 Σχολεία της Α΄ΕΛΜΕ έχουμε πάρει στοιχεία μόνο από 9, γιατί τα κενά αυτά θα αλλάξουν. Θα γίνουν μεγαλύτερα γιατί είναι καλυμμένα με προσωρινές τοποθετήσεις. Όταν γίνουν οι οριστικές τοποθετήσεις, τότε οι αναπληρωτές ή οι αποσπασμένοι που τοποθετήθηκαν στα δικά μας σχολεία στα χωριά θα μετακινηθούν σε κοντινότερα (πχ Εύοσμο, Κορδελιό, Νεάπολη, κλπ.) που αυτή τη στιγμή τα κενά είναι τεράστια», εξηγεί.
Σύμφωνα με την κυρία Τραγάκη, τα σχολεία της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τόσο με την καθαριότητα, όσο και με τη φύλαξη.
«Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στην καθαριότητα των σχολείων και στο Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και στους στους γύρω Δήμους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Δέλτα όπου προσλήφθηκαν οι μισές καθαρίστριες από ότι τον προηγούμενο χρόνο πού και πάλι ο αριθμός τους δεν ήταν επαρκής. Έτσι έχουμε το φαινόμενο δύο νηπιαγωγεία να μοιράζονται μία καθαρίστρια, το ΓΕΛ Καλοχωρίου να έχει καθαρίστρια μόνο για 3 ώρες και σε άλλα σχολεία, με τεράστιους χώρους όπως στα συστεγαζόμενα, να μην είναι επαρκείς. Συχνό το φαινόμενο και στο Δήμο Θεσσαλονίκης της μετακίνησης καθαριστριών από σχολείο σε σχολείο για να βολέψουν την κατάσταση όπως – όπως. Σοβαρά ζητήματα υπάρχουν και με τη φύλαξη των σχολείων. Κανένα από τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας που ανήκουν στη δύναμη της Α΄ΕλΜΕ στη Δυτική Θεσσαλονίκη δεν έχει σχολικό φύλακα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νικηφόρος Κωνσταντίνου, επισήμανε με τη σειρά του στο TheOpinion πως, «αυτή τη στιγμή έχουμε πανελλαδικά 15.000-17.000 κενές θέσεις διδασκόντων. Αυτές οφείλονται και στα κενά που υπήρχαν ήδη την προηγούμενη χρονιά και σε κενά από προσλήψεις αναπληρωτών που δεν πραγματοποιήθηκαν. Αφορούν τόσο την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όσο και τη δευτεροβάθμια και την ειδική αγωγή.»
Όσον αφορά τη σημερινή κινητοποίηση της ΟΛΜΕ στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ τόνισε πως, «είμαστε αντίθετοι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ακόμη και 6ημερη εργασία για τους εκπαιδευτικούς, δηλαδή και το Σάββατο ή και την Κυριακή χωρίς έξτρα πληρωμή. Αυτό ήδη συμβαίνει κατά περιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα.»
Ερωτηθείς σχετικά με τα επόμενα βήματα της ΟΛΜΕ για την διεκδίκηση της κάλυψης των χιλιάδων κενών θέσεων, ο πρόεδρος υπογράμμισε πως ήδη πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις για τα εν λόγω ζητήματα την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ κατέληξε χαρακτηριστικά «θα πραγματοποιηθούν οι τοπικές συνελεύσεις και θα αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα.»