Κλείνει από το επόμενο Σάββατο 15 Οκτωβρίου το δημοτικό κολυμβητήριο Νεάπολης Συκεών, λόγω του δυσβάστακτου κόστους του φυσικού αερίου.
Είναι η πρώτη φορά στα 15 χρόνια λειτουργίας του, που το κολυμβητήριο κλείνει τόσο νωρίς, αφού κάθε χρόνο ο Δήμος Νεάπολης Συκεών φρόντιζε να κλείνει τον Ιανουάριο, ίσα ίσα για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και να ξανανοίγει λίγους μήνες μετά, συνήθως τον Μάιο, για τις ανοιξιάτικες βουτιές.
Από 31.000 ευρώ στις 320.000 ευρώ!
Εάν συγκρίνει κανείς τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου πέρυσι με τους φετινούς, θα διαπιστώσει ότι το κόστος εκτοξεύτηκε στα ανώτερα στρώματα της… στρατόσφαιρας. Όπως εξηγεί στο TheOpinion ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης – Συκεών, Δημήτρης Απατσίδης, από 31.000 ευρώ πέρυσι για το φυσικό αέριο, φέτος ο λογαριασμός ανήλθε σε…320.000 ευρώ!
Άλλωστε, όπως λέει ο κ. Απατσίδης, συνολικά για τις δομές που λειτουργούν υπό την ομπρέλα της Κοινωφελούς Επιχείρησης, ενώ πέρυσι ο λογαριασμός ρεύματος για όλο τον χρόνο έφτανε περίπου στις 190.000 ευρώ, φέτος μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2022 η ΚΕΥΝΣ κλήθηκε να πληρώσει 420.000 ευρώ.
“Το κόστος είναι δεκαπλάσιο. Δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρουμε να λειτουργούμε κανονικά, πληρώνοντας τέτοιους λογαριασμούς. Δεν θα πρέπει να κάνουμε τίποτα άλλο”, λέει ο κ. Απατσίδης και προσθέτει: “Θα έπρεπε να κόψουμε όλα τα προγράμματα που ‘’τρέχουμε’’ στον αθλητισμό, όλες τις δράσεις σε πολιτισμό κλπ προκειμένου να κρατάμε ανοιχτή την πισίνα στο δημοτικό μας κολυμβητήριο. Δεν θα πρέπει να κάνουμε τίποτα άλλο, από το να μαζεύουμε χρήματα για να πληρώνουμε λογαριασμούς. Αυτό δεν γίνεται”.
Εξηγεί, άλλωστε, ότι σε αντίθεση με τα νοικοκυριά, δεν προβλέπονται επιδοτήσεις και ενισχύσεις για το ενεργειακό κόστος στις επιχειρήσεις. “Τα έσοδα από το εισιτήριο για τη χρήση της πισίνας, ακόμη και με μηνιαίες κάρτες, δεν φτάνουν ούτε κατά διάνοια για να αντισταθμίσουν το δυσβάσταχτο κόστος”, σχολιάζει.
Στην Τούμπα
Το πολλαπλάσιο κόστος που καλούνται φέτος να “σηκώσουν” όλοι οι δήμοι που λειτουργούν αντίστοιχες δομές πανελλαδικά έχει γίνει ήδη αντικείμενο διαμαρτυριών που έχουν φτάσει στα αρμόδια υπουργεία.
Στα ύψη εκτοξεύτηκαν και οι λογαριασμοί για τη λειτουργία της ολυμπιακών διαστάσεων θερμαινόμενης πισίνας στο Δημοτικό Κολυμβητήριο στην Τούμπα. “Όπως σε κάθε νοικοκυριό, έτσι και στις αντίστοιχες δομές του Δήμου Θεσσαλονίκης το κόστος της ενέργειας πολλαπλασιάστηκε και αυτό μας απασχολεί. Αναζητούμε τους τρόπους, τις κατάλληλες εκείνες κινήσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους”, τόνισε στο TheOpinion ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Ζεϊμπέκης.
Άλλωστε, εντός των επόμενων ημερών στον Δήμο Θεσσαλονίκης, προγραμματίζεται σύσκεψη συνολικά για το ενεργειακό κόστος και τους τρόπους μείωσής του, προκειμένου τα στοιχεία, οι καταναλώσεις και οι λογαριασμοί να τεθούν επί τάπητος και να αποφασιστούν συγκεκριμένες κινήσεις μείωσης του ενεργειακού κόστους.
Στα δημοτικά γυμναστήρια
Εκτός από τα κολυμβητήρια στους δήμους που τα διαθέτουν, το κόστος της ενέργειας αυξάνεται και από τη συνεχή λειτουργία δημοτικών γυμναστηρίων και αιθουσών, κυρίως για τους δήμους με πολλές κοινότητες.
Χαρακτηριστική η περίπτωση του Δήμου Δέλτα, με τον Δήμαρχο Γιάννη Ιωαννίδη να κάνει λόγο για πολλαπλάσιο κόστος ενέργειας στα πέντε κλειστά δημοτικά γυμναστήρια, τα οποία μένουν ανοιχτά από το πρωί έως το βράδυ για προπονήσεις ομάδων, μεμονωμένων πολιτών, ενώ ανοίγουν και τα Σαββατοκύριακα για τουρνουά κλπ. “Πραγματικά το κόστος τουλάχιστον τριπλασιάστηκε”, τονίζει στο TheOpinion.