Ανεβάζουν… στροφές μήνα με τον μήνα οι υπόγειοι κάδοι που τοποθετήθηκαν τον Απρίλιο του ‘21 στην περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, αν και οι υπόγειοι κάδοι για τα μη ανακυκλώσιμα υλικά φαίνεται πως κερδίζουν το στοίχημα, οι υπόγειοι κάδοι για την ανακύκλωση φαίνεται πως συχνά παραμένουν άδειοι, καθώς αρκετές φορές ένα χαρτόκουτο αρκεί για να φρακάρει στο στόμιο του κάδου.
Συνολικα 59 υπόγειοι κάδοι έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης. Από αυτούς, οι 37 προορίζονται αποκλειστικά για μη ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ οι υπόλοιποι 22 είναι οι υπόγειοι κάδοι της λεγόμενης “μπλε γραμμής”, δηλαδή δέχονται σκουπίδια προς ανακύκλωση.
“Από τότε που τοποθετήθηκαν έως σήμερα, οι ποσότητες των απορριμμάτων που συλλέγουμε βαίνουν αυξανόμενες. Ενδεικτικά, τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε συλλέξαμε συνολικά 160.000 τόνους σκουιπιδιών από τους υπόγειους κάδους, ενώ τον Αύγουστο που είναι ένας μήνας καλοκαιρινός, με τον κόσμο να απουσιάζει, συλλέξαμε 143.000 τόνους από τους υπόγειους κάδους”, εξηγεί μιλώντας στο TheOpinion ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Κώστας Ιακώβου.
Μόλις 20.000 τόνοι ανακυκλώσιμων τον μήνα
Κι ενώ κάτοικοι και καταστηματάρχες “αγκάλιασαν”, όπως χαρακτηριστικά λέει ο αντιδήμαρχος, τους υπόγειους κάδους για τα μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα, υπάρχει συχνά πρόβλημα με τους υπόγειους κάδους για την ανακύκλωση.
“Το πρόβλημα δημιουργείται όταν κάποιος πετά ένα χαρτόκουτο, χωρίς να το συμπιέσει και δυστυχώς αυτό συμβαίνει συχνά. Το χαρτόκουτο ‘’κλείνει’’ έτσι το στόμιο του υπόγειου κάδου, με αποτέλεσμα αυτός να φαίνεται γεμάτος αλλά στην πραγματικότητα να είναι άδειος”, εξηγεί ο κ. Ιακώβου.
Αυτό εξηγεί και τις εικόνες που συχνά βλέπουμε με μαύρες σακούλες απορριμμάτων να είναι τοποθετημένες γύρω γύρω από έναν ασημί κάδο, ο οποίος, εάν τον ανοίξεις είναι στην ουσία άδειος! “Συχνά τα βράδια του καλοκαιριού βλέπαμε τα ειδικά απορριμματοφόρα για τα ανακυκλώσιμα των υπόγειων κάδων να σταματούν και στη συνέχεια να φεύγουν χωρίς να παίρνουν τα σκουπίδια. Αν παρατηρήσετε, ο κόσμος πετά ολόκληρες συσκευασίες χωρίς να τις συμπιέσουν, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι να νομίζουμε ότι έχουν γεμίσει και έτσι αφήνουμε τα δικά μας ανακυκλώσιμα απ’ έξω”, εξηγεί στο TheOpinion κάτοικος της οδού Καστριτσίου, στην πλατεία Άθωνος.
Στην περιοχή αυτή, ο υπόγειος κάδος λειτούργησε ευεργετικά για τα συμβατικά σκουπίδια (“ήταν ανυπόφορη η μυρωδιά από τα σκουπίδια όλων αυτών των ουζερί και των εστιατορίων”, λέει η κάτοκος), αλλά δεν “δούλεψε” για τα ανακυκλώσιμα.
“Τα περιστατικά αυτά δεν είναι μεμονωμένα, δυστυχώς”, συμφωνεί και ο κ. Ιακώβου, που για άλλη μια φορά κάνει έκκληση ώστε κάτοικοι και επαγγελματίες να συμπιέζουν τα χαρτοκιβώτια πριν τα πετάξουν στον υπόγειο κάδο. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι από τους 160.000 τόνους σκουπιδιών που μαζεύτηκαν από υπόγειους κάδους τον Σεπτέμβριο, μόλις οι 20.000 τόνοι αντιστοιχούν σε ανακυκλώσιμα.
“Τις προάλλες, με ενημέρωσαν οι συνεργάτες μου στην υπηρεσία Καθαριότητας ότι κάποιος είχε πετάξει ένα ολόκληρο κουτί από aircondition, που έκλεισε το στόμιο του υπόγειου κάδου της ‘μπλε γραμμής’ ενώ στην ουσία αυτός ήταν άδειος! Ας υπάρχειμια καλύτερη συμπεριφορά. Είναι κρίμα να ακυρώνουμε ένα τόσο ευεργετικό σύστημα, όπως ο υπόγειος κάδος, μόνο και μόνο γιατί δεν μπαίνουμε στον κόπο να συμπιέσουμε όσο μπορούμε ένα χαρτόκουτο”, τονίζει ο κ. Ιακώβου.
Ένας αντί για τρεις υπέργειους
Οι βυθιζόμενοι κάδοι τοποθετούνται πλέον σε όλους τους δήμους όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα, μέσω χρηματοδότησης από το “Πράσινο Ταμείο”. Συνήθως τοποθετούνται σε μέρη όπου υπάρχουν καταστήματα και πυκνότητα κατοικιών, επομένως και μεγάλη συγκέντρωση απορριμμάτων.
Ένας από αυτούς, άλλωστε, αντιστοιχεί σε τρεις υπέργειους κάδους εάν συγκριθεί η χωρητικότητά τους. “Ένας υπόγειος κάδος χωρά τρία κυβικά μέτρα σκουπιδιών, δηλαδή περίπου 3.000 λίτρα, όταν ο συμβατικός κάδος παίρνει περίπου ένα κυβικό μέτρο ή 1.000 λίτρα απορριμμάτων. Η διαφορά είναι εμφανής και τα οφέλη πολλαπλά”, προσθέτει ο αντιδήμαρχος.
“Με την τοποθέτηση των συστημάτων αυτών, όχι μόνο βελτιώνεται η εικόνα της πόλης, αισθητικά αλλά και από άποψη υγιεινής, αλλά παράλληλα απελευθερώνεται δημόσιος χώρος για τη διέλευση των πολιτών ή για θέσεις στάθμευσης”, τονίζει ο κ. Ιακώβου.
Το άδειασμα των κάδων γίνεται από τρία ειδικά απορριμματοφόρα, που διαθέτει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ γίνεται αποκλειστικά τις βραδινές ώρες (μετά τις 11 το βράδυ), για να υπάρχει η μικρότερη δυνατή όχληση στην κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς απαιτείται περισσότερος χρόνος από αυτόν που απαιτείται για τους συμβατικούς κάδους. Επίσης, με τη νυχτερινή αποκομιδή αποφεύγεται ο κίνδυνος οποιουδήποτε ατυχήματος, καθώς το απορριμματοφόρο διαθέτει ειδικό σύστημα – γερανό με γάντζους.
Μάλιστα, στη σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, υπάρχει πρόβλεψη ώστε οι υπόγειοι κάδοι να πλένονται τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, για να αποφεύγεται η δυσοσμία. “Έρχεται ειδικό συνεργείο από την Αθήνα για να γίνεται αυτή η δουλειά με ειδικό σύστημα καθαρισμού”, εξηγεί ο αντιδήμαρχος.
“Έρχονται” άλλοι 350
Στον σχεδιασμό του Δήμου εντάσσεται η τοποθέτηση άλλων 350 υπόγειων κάδων σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες. Η χωροθέτηση γίνεται μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, που ξεκινούν από το αν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα να τοποθετηθούν σε κάποιο σημείο υπόγειοι κάδοι, ενώ τον λόγο έχουν και τα συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες Καθαριότητας του Δήμου.