Οι αυξήσεις σε μια σειρά από προϊόντα συνεχίζονται επιβαρύνοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Στην αλυσίδα των ανατιμήσεων αναμένεται να μπει και το κρασί.
Παράγοντες του κλάδου, αναφέρουν στο TheOpinion, ότι αυξήσεις θα παρατηρηθούν σε συγκεκριμένες ετικέτες οίνων. Οι εν λόγω αυξήσεις, όπως διαβεβαιώνουν οι επαγγελματίες, δε θα ξεπεράσουν το 7% και αναμένεται να εφαρμοστούν από το νέο έτος.
Επίσης, παρόλο που υπήρξε σημαντική αύξηση τόσο στο κόστος καλλιέργειας και εμφιάλωσης, περίπου, στο 30 – 35%, όσο και του εργατικού κόστους, δεν επήλθαν οι ανάλογες αυξήσεις στα ίδια τα κρασιά, διότι τις «απορρόφησαν» οι ίδιοι οι παραγωγοί.
Στο TheOpinion μίλησε ο Νίκος Ζαχαρής, υπεύθυνος πωλήσεων και μάρκετινγκ στην οινοποιία ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά των κρασιών.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρή, «οι αυξήσεις στα κρασιά παρατηρούνται πάντα σταδιακά και σε πολύ συγκεκριμένες φιάλες. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες οι οποίοι θα καθορίσουν την τιμή ενός κρασιού, όπως είναι η σπανιότητά του, η ποικιλία του αμπελιού και του σταφυλιού κλπ.».
Για τις ενδεχόμενες μικρές αυξήσεις που μπορεί να γίνουν στα κρασιά του φετινού τρύγου που μόλις ολοκληρώθηκε, τόνισε πως αυτό γίνεται «προκειμένου να μη γίνει και το κρασί ένα ακριβό είδος. Ακόμη είναι υπό συζήτηση και αν εφαρμοστούν, αυτό θα γίνει από τη νέα χρονιά, μετά την 1η Ιανουαρίου. Οι παραγωγοί έχουν απορροφήσει τις αυξήσεις, της τελευταίας τριετίας, στο κόστος παραγωγής του σταφυλιού, γιατί επιθυμούν να είναι ανταγωνιστικοί στην αγορά. Όσες αυξήσεις επήλθαν, έγιναν μόνο για να κάνουν βιώσιμα τα οινοποιεία τους».
Στη συνέχεια, επισήμανε πως η αύξηση είναι ορατή ανάλογα με την ποιότητα του κάθε οίνου, με την ετικέτα του, καθώς και με την τιμή πώλησής του στο λιανεμπόριο. «Δεν είναι το ίδιο, μία αύξηση της τάξεως του 7% σε ένα κρασί που πωλείται στα 10 ευρώ, με ένα άλλο που διατίθεται στην αγορά στα 20 – 25 ευρώ», πρόσθεσε.
Έλλειψη εργατικών χεριών
Ο κ. Ζαχαρής ανέφερε και το πρόβλημα της ανεπάρκειας των εργατικών χεριών για τη συγκομιδή και την εμφιάλωση.
Όπως είπε, «πλέον, δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εργατικά χέρια. Παλαιότερα έδινε κάποιος μεροκάματο 30 ευρώ και τώρα δίνει 50. Αυτό συμβαίνει γιατί και σε κάποιες περιοχές γίνεται ταυτόχρονη συγκομιδή, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερπροσφορά».
Τέλος, δήλωσε ότι η παραγωγή, στα οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας, τηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Όπως εξήγησε, αυτό συνέβη διότι οι οινοποιοί στο συγκεκριμένο τμήμα της χώρας προστάτευσαν τις επιχειρήσεις και τους αμπελώνες τους, κατά της διάρκεια της άνοιξης, από πιθανές ασθένειες που θα μπορούσαν να βλάψουν τις καλλιέργειες.
«Το αντίθετο συνέβη στη Νότια Ελλάδα, όπου αναμένονται μεγαλύτερες αυξήσεις, όπως για παράδειγμα στη Σαντορίνη λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην περιοχή. Επίσης, οι περισσότεροι αμπελουργοί στην περιοχή μας επενδύουν πολύ σε υποδομές, το οποίο τους δίνει μία σταθερή ποιότητα και όχι κάποιο φόβο για το μέλλον. Ο μόνος φόβος τους είναι το πόσο θα επηρεαστεί η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Εξάλλου το κρασί δεν είναι και το πρώτο προϊόν που θα αγοράσει κανείς, οπότε η γενικότερη ακρίβεια που επικρατεί δεν το επηρεάζει και τόσο πολύ», σημείωσε καταληκτικά.