Τα νέα σχέδια για το βιομηχανικό χώρο της ΦΙΞ «ξεριζώνουν» την κοινότητα από την καρδιά της Θεσσαλονίκης.
Φεύγει μετά από 10 χρόνια συνεχούς παρουσίας η κοινότητα ΦΙΞ in art από τον χώρο της ιστορικής ζυθοποιίας όπου στεγαζόταν και καθιερώθηκε.
Με μια συγκινητική ανάρτηση η Εβίτα Σταύρου, υπεύθυνη της πρωτοβουλίας ανακοίνωσε ότι ο πολυχώρος πολιτισμού θα βρίσκεται σε λειτουργία στο κτίριο μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου. «Το ΦΙΞ αλλάζει ιδιοκτησία και οι νέοι ιδιοκτήτες δεν ενδιαφέρονται να κρατήσουν το project μας στο χώρο», αναφέρει στο Facebook.
Η Εβίτα Σταύρου μίλησε στο TheOpinion.gr για αυτή την «επώδυνη αλλαγή» όπως την χαρακτηρίζει που βρίσκει την κοινωνική δράση τους.
Οι δράσεις
Το ΦΙΞ in art τα τελευταία 10 χρόνια αποτέλεσε ένα ξεχωριστό ορόσημο για τη Θεσσαλονίκη με τις δράσεις που διοργάνωσε τόσο καλλιτεχνικές, όσο και πιο κοινωνικές.
Κεντρικοί στόχοι η προώθηση της καλλιτεχνικής έκφρασης, η προσφορά, η μάθηση, η ανταλλαγή των ιδεών και η σύνδεση των ανθρώπων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
«Ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια για ένα εναλλακτικό θεατρικό εργαστήρι και εξελίχθηκε οργανικά με βάση τις αλληλεπιδράσεις που είχαμε, τόσο στο τοπικό οικοσύστημα, όσο και στο διεθνές, στον κοινωνικοπολιτιστικό χώρο που είναι σήμερα. Το ΦΙΞ in art είναι μια διεθνής δημιουργική κοινότητα που υποστηρίζει κάθε μορφή τέχνης και δημιουργίας που στοχεύει παράλληλα και στην κοινωνική αλλαγή», εξηγεί η Εβίτα Σταύρου και προσθέτει ότι τα τελευταία 5 χρόνια έχει αναγνωριστεί επίσημα από ευρωπαϊκούς φορείς για την κοινωνικοπολιτιστική δράση του.
Όπως αναφέρει, το ΦΙΞ in art αποτελεί μέλος σε όλα τα πολιτιστικά δίκτυα της Ευρώπης, όπως το European Creative Hubs, το Trans Europe Halles, το I.E.T.M. και το ENCC.
Εκτός από σειρά καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων το ΦΙΞ in art αυτά τα χρόνια κατάφερε να επιδείξει την σημαντική του παρουσία και στο χώρο του εθελοντισμού μέσω διακρατικών προγραμμάτων και με εκπαιδευτικά εργαστήρια που δεν περιχαρακώνονται σε όρια και ηλικίες, ενώ παράλληλα έθεσε σε λειτουργία το M-eting hub, έναν θεσμό προσφοράς φαγητού σε ανθρώπους κάθε υποβάθρου.
Ο ευρύτερος κύκλος της μη κερδοσκοπικής κοινότητας αποτελείται από ένα δίκτυο συνεργατών 100 ατόμων, ενώ η βασική ομάδα της πρωτοβουλίας από 12 άτομα.
Το δύσκολο στην υπόθεση όπως αναφέρει η Εβίτα Σταύρου ήταν «Πριν από 7-8 μήνες, όταν πρωτομάθαμε ότι θα φεύγαμε. Εκεί κλυδωνίστηκε η ομάδα μας. Αν θα κρατήσουμε τη δομή που είχαμε. Αν δεν είμαστε στο συγκεκριμένο κτίριο, ποιοι είμαστε; Πού θα μεταστεγαστούμε; Έπειτα καταλάβαμε ότι το κτίριο δεν έχει άμεση σχέση με το κοινωνικοπολιτικό αποτύπωμα που θέλουμε να αφήσουμε στην πόλη και την κεντρική Μακεδονία γενικότερα».
Νέα αρχή
Το ΦΙΞ in art δεν θα εξαφανιστεί από τον πολιτιστικό χάρτη της Θεσσαλονίκης. Όπως αποκαλύπτει η υπεύθυνη, έχουν ήδη βρει ένα χρόνια ανεκμετάλλευτο κτίριο στην περιοχή της Επανομής, όπου σκοπεύουν να εγκατασταθούν στο εγγύς μέλλον, ενώ συζητούν σοβαρά την πιθανότητα να βρεθεί ένας χώρος που θα στεγάσει την πολυποίκιλη δράση τους στο κέντρο της πόλης.
«Θα δημιουργήσουμε ένα κοινωνικοπολιτιστικό κέντρο με μηδενικό οικολογικό αντίκτυπο. Πιστεύω ότι σε 5 χρόνια θα μπορούμε να το πετύχουμε αυτό. Παρόλο που θα βρεθούμε σε ένα μικρότερο οικοσύστημα όπως είναι η Επανομή, θα επιδιώξουμε να έχουμε μεγαλύτερο αντίκτυπο με τις δράσεις μας και τα δρώμενα που θα φέρουμε. Μαζί μας θα μεταστεγαστεί και το M-eting hub στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνουμε κοινοτικά γεύματα. Γύρω από ένα τραπέζι να συναντιόμαστε όλοι ισότιμα», επισημαίνει η Εβίτα Σταύρου.
Ωστόσο, καταλήγοντας η ίδια με πικρία αναφέρει ότι κλείνουν ολοένα και περισσότεροι πολιτιστικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη, φέρνοντας και το πρόσφατο παράδειγμα του Μπενσουσάν Χαν, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται οι πολιτισμικές δράσεις στην πόλη.
Τα πλάνα για το οικόπεδο ΦΙΞ
Όσον αφορά την μετέπειτα πορεία του ΦΙΞ, η μεταπώληση του οικοπέδου στην εταιρεία real estate, Dimand και η αλλαγή ιδιοκτησίας θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του χώρου. Όπως εξηγεί στο TheOpinion.gr o Πρόδρομος Νικηφορίδης, αρχιτέκτονας, οι νέοι αγοραστές έχουν τις δικές τους βλέψεις για το οικόπεδο.
Πέρα από το ιστορικό και διατηρητέο βιομηχανικό κτίριο της ζυθοποιίας που ρήμαζε χρόνο με το χρόνο ανεκμετάλλευτο από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες και πλέον θα αναστηλωθεί, σκοπεύουν να δημιουργήσουν επαγγελματικές στέγες, αλλά και να αλλάξουν τη χρήση γης προκειμένου να χτίσουν συγκροτήματα κατοικιών εντός του 30.000 τ.μ. οικοπέδου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο οι διαδικασίες αυτές απαιτούν χρόνο και θεωρεί απίθανο να υπάρξουν κινήσεις εντός του 2023.