Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο -Έρχονται χιόνια και πολλά μποφόρ

    04/02/23, 14:35

    Τα καλύτερα του Τσιτσιπά από το court του ΟΑΚΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

    04/02/23, 14:30

    Πέλλα: Χτύπησαν αστυνομικό για να αποφύγουν τη σύλληψη

    04/02/23, 14:24
    Facebook Twitter Instagram YouTube
    The Opinion
    Facebook Twitter Instagram YouTube
    • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
    • ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • OPINIONS
    • THE SPY
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • MEDIA
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • LIFESTYLE
    The Opinion
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    «Φάκελος Καρατάσιου»: Η δικαίωση των αγώνων – Το διακύβευμα της επόμενης μέρας

    Το TheOpinion ανοίγει τον φάκελο του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου. Από «μαύρη τρύπα» γίνεται «πράσινο πλεονέκτημα» για τη Δυτική Θεσσαλονίκη.
    05/07/22, 7:30Δεν υπάρχουν ΣχόλιαΕυτυχία ΒατάληΕυτυχία Βατάλη
    Facebook Twitter WhatsApp Email

    Το TheOpinion ανοίγει τον φάκελο του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου. Από «μαύρη τρύπα» γίνεται «πράσινο πλεονέκτημα» για τη Δυτική Θεσσαλονίκη.

     

    Την «επόμενη μέρα» του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου μπορούν να δουν πλέον ακόμη πιο καθαρά Δήμος και κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης, μετά την (και επίσημη πλέον) χωροθέτηση του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου σε τμήμα του πρώην στρατοπέδου.

    Πώς θα είναι συνοπτικά αυτή η νέα εικόνα του «Καρατάσιου»; Θα έχει ένα νέο νοσοκομείο που θα εξυπηρετεί όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τερματικό σταθμό του μετρό, αλλά και πράσινο, πολύ πράσινο για την τεράστια αυτή έκταση των 689 στρεμμάτων, που από «μαύρη τρύπα» στο χάρτη της περιοχής μετατρέπεται σε «πράσινο πλεονέκτημα» για το σήμερα αλλά και για το αύριο της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

     

    Πώς φτάσαμε, όμως, ως εδώ;

    Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Εθελοντισμού του Δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης, ένας άνθρωπος που προέρχεται από τις κινήσεις πολιτών που επί δεκαετίες επέμεναν για την απόδοση του χώρου στην τοπική κοινωνία, «ξεναγεί» το TheOpinion στο χτες, το σήμερα αλλά και το αύριο της έκτασης.

    “Ικανοποιημένος;”, τον ρωτάμε και ο ίδιος δεν μπορεί να κρύψει αυτή την ικανοποίηση: “για μένα, το Καρατάσιου είναι η απόδειξη, το παράδειγμα του πώς Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολίτες μπορούν να συνεργάζονται για το καλό του τόπου τους. Ανεξαρτήτως παρατάξεων, ανεξαρτήτως πολιτικών προτιμήσεων”, λέει και μιλά για νίκη τόσο των πολιτών όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. “Το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου αλλά και το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, αποτελούν παραδείγματα που αξίζει να βρουν μιμητές”, λέει.

    “Η κοινωνία των πολιτών, οι ενώσεις, οι σύλλογοι, τα σωματεία διεκδικούσαν όλα αυτά τα χρόνια και επέμεναν με δράσεις και εκδηλώσεις την απόδοση των πρώην στρατοπέδων στην τοπική κοινωνία και ήταν αυτοί που έδειξαν τι θέλουν, τι έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία. Αλλά και ο Δήμος, η τοπική αυτοδιοίκηση, εργάστηκε μεθοδικά, πετυχαίνοντας ένα – ένα όλα όσα απαιτούνται για να μπορέσει με αξιώσεις να διεκδικήσει την περιοχή”, επισημαίνει ο κ. Λαζαρίδης, μιλώντας στο TheOpinion.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η διοίκηση του Δημάρχου Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη εργάστηκε μεθοδικά όλα αυτά τα χρόνια για να γίνουν σωστά και προσεκτικά όλα τα γραφειοκρατικά βήματα που απαιτούνται, ώστε η διεκδίκηση του Δήμου και των πολιτών να μετατραπεί σε συγκεκριμένη πρόταση με αξιώσεις, με μια μελετητική ετοιμότητα, χωρίς κανένα κενό.

     

    Το ιστορικό

    Το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου εγκαταλείφθηκε από τα στρατεύματα το 2003. Τον Οκτώβριο του 2005 μετά από σχετικά αιτήματα, η Διεύθυνση Υποδομών του ΓΕΣ αποφάσισε την κατά χρήση παραχώρηση 120 στρεμμάτων στον δήμο Πολίχνης, απόφαση όμως που δεν υλοποιήθηκε ποτέ αφού δεν υπήρξε η απαραίτητη αντίστοιχη απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, λόγω των διαφορών επί του ιδιοκτησιακού. Ωστόσο, ο τότε Δήμος Πολίχνης υλοποίησε έργα διαμορφώνοντας παιδική χαρά και κατασκευάζοντας υπαίθριες υποδομές αθλητισμού και δημοτικό φωτισμό σε όλη την παραχωρούμενη έκταση.

    Το 2016 κατόπιν καταγγελίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αντίστοιχης εισαγγελικής παραγγελίας εξετάστηκαν δικαστικά (στις 8-3-2018) οι κατηγορίες του ΤΕΘΑ εναντίον του Δήμου και των περιοίκων για καταπάτηση, παράνομη κατάληψη και χρήση δημόσιου κτήματος δηλαδή των τμημάτων του πρώην στρατοπέδου.

    Επί αυτών των καταγγελιών το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν τίθεται θέμα καταπάτησης και παράνομων δραστηριοτήτων από την πλευρά του δήμου εφόσον υφίσταται ασάφεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και οι κοινωφελείς δραστηριότητες του δήμου λαμβάνουν χώρα σε εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν και συντηρούνται μέσα από δημόσιες επενδύσεις.

    Τις τελευταίες δεκαετίες, η έκταση διεκδικείται από τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας. Το 2014 στο Εθνικό Κτηματολόγιο, δικαιώθηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά το υπουργείο Οικονομικών το 2017 κατέθεσε ένσταση, η οποία δεν έχει ακόμη εκδικαστεί. “Ωστόσο, ό,τι και να γίνει, η έκταση θα αξιοποιηθεί βάσει του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, δεν μπορεί να γίνει εκεί κάτι άλλο”, τονίζει ο κ. Λαζαρίδης.

     

    «Κλειδί» το Γενικό Πολεοδομικό

    “Η συζήτηση για το Γενικό Πολεοδομικό ξεκίνησε το 2005 και άλλαξαν πέντε διαφορετικές δημοτικές διοικήσεις και έξι διαφορετικές κυβερνήσεις για να φτάσει να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, πριν από λίγους μήνες και αφού είχε προηγηθεί δημόσια διαβούλευση για την αξιοποίηση του χώρου. Σε όλη αυτή τη διαδρομή, ήταν σημαντική η συμβολή της τοπικής κοινωνίας και των κινημάτων. Να σκεφτείτε ότι το 1997, στο 50% της έκτασης προβλεπόταν να ανεγερθούν οικοδομές…”, τονίζει ο κ. Λαζαρίδης.

    Πολεοδομικά, λοιπόν, το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου εντάσσεται στο σχέδιο πόλης ως περιοχή μητροπολιτικού πάρκου με κύρια χρήση γης αυτή του πρασίνου. Εντός του χώρου προβλέπεται επίσης η χωροθέτηση εγκαταστάσεων κοινωνικής υποδομής υπερτοπικής σημασίας. Συγκεκριμένα, προτείνονται χρήσεις αθλητισμού,πολιτισμού, μητροπολιτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και δημόσιας υγείας. Επιπλέον προβλέπεται η χρήση της εξυπηρέτησης σταθμού μέσων μαζικής μεταφοράς.

    Σύμφωνα μάλιστα με το Γενικό Πολεοδομικό, και σύμφωνα με την από το 2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παύλου Μελά, η έκταση του χαρακτηρισμένου πολεοδομικά ως πρασίνου θα πρέπει να υπερβαίνει το 75% της συνολικής έκτασης του μητροπολιτικού πάρκου.

     

    Τι θα γίνει στην περιοχή

    “Τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να αποτυπωθεί και ο σχεδιασμός επί χάρτου. Το πού θα τοποθετηθεί το Ογκολογικό, οι συνοδές του χρήσεις, όπως το πάρκινγκ, ο χώρος για έναν τερματικό σταθμό του μετρό, όπως έχει προβλεφθεί. Κι έτσι θα μείνει χώρος των 550 στρεμμάτων για πάρκο”, περιγράφει ο αντιδήμαρχος.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ήδη κατατεθειμένη πρόταση για την αξιοποίηση του χώρου των λοιπών 550 στρεμματών. “Από αυτή την έκταση, ένα μεγάλο κόμματι θα μετατραπεί σε Δημοτικούς Λαχανόκηπους, ένας χώρος θα αφιερωθεί στον μαζικό αθλητισμό, άλλωστε υπάρχουν ήδη εκεί τρία γήπεδα, όπου γυμνάζονται καθημερινά 500 παιδιά. Επίσης, υπάρχει εντός της έκτασης και μια  παραρεμάτια περιοχή, στο ρέμα Ξηροποτάμου που συνδέει το “Καρατάσιου” με τους βυζαντινούς νερόμυλους. Εκεί θα γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή, παράλληλα φυσικά με τα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής”, εξηγεί ο κ. Λαζαρίδης.

     

    Οι Ενώσεις Πολιτών

    Με χαμόγελα υποδέχτηκαν την απόφαση οι καλλιεργητές τμήματος της περιοχής που εδώ και χρόνια έχουν στήσει τον δικό τους λαχανόκηπο, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι μαθητές των σχολείων της περιοχής, οι αθλητικές ενώσεις που ήδη αθλούνται στον χώρο.

    Χαμόγελα και για την Πόπη Πολυματίδου, πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης, ενός συλλόγου που όλα αυτά τα χρόνια δεν έλειψε από το “Καρατάσιου”, είτε με διάφορες εκδηλώσεις, είτε με καθημερινές δράσεις. “Είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία και κατάκτηση της τοπικής κονωνίας. Πρόκειται για μία έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων που εδώ και 15 χρόνια δεν την εγκαταλείψαμε ποτέ. Αντίθετα, δείχναμε καθημερινά και με επιμονή το τι θέλαμε να γίνει”, λέει στο TheOpinion η κα Πολυματίδου.

    “Διάφοροι σύλλογοι και ενώσεις, πολιτιστικοί, αθλητικοί, αλλά και σχολεία με μαθητές και καθηγητές, παιδιά με τους γονείς που μαζεύονται για πικ νικ και ποδήλατο, άνθρωποι που καλλιεργούν τμήμα της έκτασης, όλοι εμείς το φροντίζουμε, εμείς το καθαρίζουμε, εμείς το συντηρούμε. Μετά το “Παύλου Μελά”, τα καταφέραμε και στο “Καρατάσιου”. Με επιμονή μπορούμε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε, διαμορφώνουμε εμείς τον τόπο που ζούμε εμείς και τα παιδιά μας”, προσθέτει.

     

    ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΘΕΜΑ THEOPINION
    Facebook Twitter WhatsApp Email
    Share. Facebook Twitter WhatsApp Email
    Προηγούμενο άρθροΣυνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στην Τούμπα
    Επόμενο άρθρο Συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητών στο ΑΠΘ σήμερα

    ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Έτσι έγινε η ληστεία με μαχαίρι σε πρακτορείο ΟΠΑΠ – Το μοιραίο λάθος του δράστη

    04/02/23, 12:26

    Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Παλαιστίνιων κατά των επιθέσεων του Ισραήλ (ΦΩΤΟ+VIDEO)

    03/02/23, 20:13

    “Βραχνάς” το αέριο για τους Θεσσαλονικείς – Με τι τρόπους ζεσταίνονται τα σπίτια;

    03/02/23, 17:54
    άλογα,

    Ιπποδρόμιο το κέντρο της Θεσσαλονίκης – Εικόνες μιας άλλης εποχής (ΦΩΤΟ+VIDEO)

    03/02/23, 11:46
    ΕΥΑΘ,

    «Άνοιξε η γη» στην Εγνατία λόγω βλάβης αγωγού της ΕΥΑΘ (ΦΩΤΟ+VIDEO)

    03/02/23, 9:24
    Αμαλίν,

    «Amalin»: Εκεί που η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη συναντιούνται με την ρομανί κουζίνα

    03/02/23, 8:45
    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ Cancel Reply

    The Opinion
    Facebook Twitter Instagram YouTube
    • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣH
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    © 2023 The Opinion. Powered by .