Για πολλά χρόνια, υπήρχε η φήμη – μεταξύ σοβαρού και αστείου – πως η σιλικόνη στο στήθος μπορεί να λειτουργήσει ως… αερόσακος. Και ενώ πολλοί γελούσαν με αυτό, μία έρευνα από την Αμερική – και συγκεκριμένα από τους γιατρούς της Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής στο Σποκέιν, στην πολιτεία Ουάσινγκτον – ήρθε να επιβεβαιώσει το παραπάνω.
Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, αν η ταχύτητα είναι μικρή, τα εμφυτεύματα στήθους μπορούν να λειτουργήσουν σαν αερόσακος, με αποτέλεσμα οι γυναίκες που έχουν τεχνητό στήθος να έχουν λιγότερες πιθανότητες τραυματισμού (για παράδειγμα, αν υπάρξει μία σύγκρουση στο πάρκινγκ κάποιου σούπερ μάρκετ).
«Τα εμφυτεύματα στήθους λειτουργούν σαν ένας μίνι αερόσακος σε μια σύγκρουση, με χαμηλή ταχύτητα» εξηγεί ο Dr. Helge Jens, που εξειδικεύεται στην πλαστική και αισθητική χειρουργική, στην κλινική Domhof στο Άαχεν. «Τα εμφυτεύματα μπορούν να κατανείμουν καλύτερα την πίεση, στην οποία εκτίθεται το θωρακικό τοίχωμα, σε ένα τροχαίο ατύχημα» κατέληξε.
Οι ερευνητές προσομοίωσαν μια σύγκρουση και χωρίς εμφυτεύματα σιλικόνης, προκειμένου να κάνουν την σύγκριση ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις.
Το ιατρικό τζελ, το οποίο προσομοιάζει το φυσικό στήθος καθώς και ένα εμφύτευμα στήθους, υποβλήθηκαν σε δύναμη σχεδόν 2000 Newton, στη δοκιμή πτώσης.
Το φορτίο αυτό, αντιστοιχεί σε ταχύτητα πρόσκρουσης περίπου 16 χλμ/ώρα, σε ένα αυτοκίνητο, δύναμη που συχνά προκαλεί κατάγματα πλευρών.
Σε δοκιμές με μεγαλύτερες ταχύτητες και πάλι τα εμφυτεύματα σιλικόνης λειτουργούν προστατευτικά, όμως δεν είναι τόσο αποτελεσματικά.
Παρατηρήθηκε επίσης ότι στα περισσότερα ατυχήματα, τα εμφυτεύματα δεν παθαίνουν βλάβη, εκτός αν συγκρουστούν με αιχμηρά αντικείμενα.
Σύμφωνα με τη Γερμανική Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (DGÄPC), περίπου 67.000 γυναίκες υποβάλλουν το στήθος τους σε θεραπεία με σιλικόνη κάθε χρόνο.