Ποια μπαχαρικά έχουν περισσότερα αντιφλεγμονώδη οφέλη από τον κουρκουμά

Βοηθούν στην καταπράυνση του οξειδωτικού στρες.

Ποια μπαχαρικά έχουν περισσότερα αντιφλεγμονώδη οφέλη από τον κουρκουμά
Unsplash

Ωστόσο, οι ερευνητές διατροφής επισημαίνουν ότι πολλά άλλα μπαχαρικά μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν το δυναμικό του κουρκουμά στην καταπολέμηση των φλεγμονών. Τα παρακάτω παραδείγματα, υποστηριζόμενα από επιστημονικά στοιχεία, συνδυάζουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και βιοδραστικές ενώσεις, που λειτουργούν μέσω πολλαπλών κυτταρικών οδών για να προστατεύσουν το σώμα από χρόνιες ασθένειες.

Αυτό το άρθρο διερευνά ποια μπαχαρικά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας και γιατί η προσθήκη τους στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει επιπλέον αντιφλεγμονώδη δύναμη.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ θεωρείται συχνά το “αντίπαλον δέος” του κουρκουμά σε αντιφλεγμονώδη ισχύ. Περιέχει βιοδραστικές ενώσεις, όπως η τζιντζερόλη και η σογκαόλη, οι οποίες αναστέλλουν τις φλεγμονώδεις οδούς, συμπεριλαμβανομένων των COX-2 και NF-κB, των ίδιων ακριβώς τις οποίες στοχεύουν και τα κοινά αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Η τακτική πρόσληψη έχει συνδεθεί με μειωμένο μυϊκό πόνο, χαμηλότερο σάκχαρο στο αίμα και βελτιωμένη πέψη. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας και των κραμπών της εμμήνου ρύσεως, μετριάζοντας την παραγωγή προσταγλανδινών.

Γαρίφαλο

Το γαρίφαλο είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα στην ευγενόλη, μια ένωση που είναι γνωστό ότι μπλοκάρει τα ένζυμα που προκαλούν φλεγμονή. Έρευνες δείχνουν ότι η ευγενόλη μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες και να αναστείλει τις φλεγμονώδεις κυτοκίνες, καθιστώντας το γαρίφαλο ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά μπαχαρικά για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανακούφιση από τον πόνο.

Οι ισχυρές αντιβακτηριακές και αντιικές του επιδράσεις το καθιστούν επίσης πολύτιμο για την στοματική υγεία και τις αναπνευστικές λοιμώξεις, όταν χρησιμοποιείται ως μέρος της διατροφής ή όταν παρασκευάζονται σε τσάι.

Κανέλα

Πέρα από τη ζεστασιά και τη γλυκύτητά της, η κανέλα ασκεί ευρείες αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις σε όλο το καρδιαγγειακό και μεταβολικό σύστημα. Η δραστική ένωση κινναμαλδεΰδη μειώνει δείκτες -όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και ο παράγοντας νέκρωσης όγκων-άλφα (TNF-α)- βελτιώνοντας παράλληλα την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τα λιπιδαιμικά προφίλ.

Η προσθήκη κανέλας σε βρόμη ή τσάι μπορεί όχι μόνο να σταθεροποιήσει το σάκχαρο στο αίμα, αλλά και να βοηθήσει στην μείωση της συστημικής φλεγμονής, η οποία συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιακές παθήσεις.

Σκόρδο

Το σκόρδο οφείλει την αντιφλεγμονώδη ισχύ του στην αλισίνη και στις ενώσεις που περιέχουν θείο, οι οποίες σχηματίζονται όταν συνθλίβεται. Αυτά τα μόρια καταστέλλουν τους προφλεγμονώδεις μεσολαβητές και ενισχύουν τη δράση του μονοξειδίου του αζώτου, υποστηρίζοντας την ευελιξία των αιμοφόρων αγγείων.

Έρευνες συνδέουν την τακτική κατανάλωση σκόρδου με χαμηλότερα επίπεδα CRP, βελτιωμένη ανοσολογική απόκριση και μειωμένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως η αθηροσκλήρωση και το μεταβολικό σύνδρομο.

Μαύρο πιπέρι

Το μαύρο πιπέρι περιέχει πιπερίνη, ένα ισχυρό αλκαλοειδές που ενισχύει την απορρόφηση άλλων αντιφλεγμονωδών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένης της κουρκουμίνης από τον κουρκουμά. Αλλά και μόνη της, η πιπερίνη έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την έκφραση γονιδίων, που εμπλέκονται στη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Όταν χρησιμοποιείται τακτικά, μπορεί να βελτιώσει την πέψη και να υποστηρίξει την άνεση των αρθρώσεων, ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλα πλούσια σε πολυφαινόλες μπαχαρικά.

Κάρδαμο

Το κάρδαμο έχει μια πιο ήπια γεύση αλλά και ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες προφίλ. Τα φυτοχημικά του -ιδιαίτερα η τερπινίνη και η κινεόλη- μειώνουν την παραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών και ελεύθερων ριζών.

Κλινική έρευνα υποδηλώνει ότι το κάρδαμο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και το οξειδωτικό στρες, καθιστώντας το πολύτιμο για την καρδιαγγειακή υγεία. Το απαλό άρωμα και οι πεπτικές του ιδιότητες το καθιστούν επίσης εύκολο να το συμπεριλάβετε καθημερινά σε τσάγια ή smoothies.

Πιπέρι καγιέν

Το πιπέρι καγιέν και άλλες ποικιλίες τσίλι είναι πλούσιες σε καψαϊκίνη, η οποία αλληλεπιδρά με τους αισθητήριους νευρώνες, για να μειώσει την αντίληψη του πόνου και να ρυθμίσει τη φλεγμονή. Η καψαϊκίνη μειώνει τα επίπεδα της ουσίας P, ενός νευροπεπτιδίου, που συνδέεται με τη φλεγμονώδη σηματοδότηση του πόνου.

Όταν χρησιμοποιείται σε μέτριες ποσότητες, το καγιέν μπορεί να διεγείρει τον μεταβολισμό, να υποστηρίξει την αγγειακή λειτουργία και να ανακουφίσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και του μυϊκού πόνου, αν και η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να ερεθίσει άτομα με ευαίσθητο στομάχι.

ΠΗΓΗ: ONMED

Ποιες τροφές περιέχουν περισσότερο ασβέστιο από το γάλα