Από σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Θεσσαλονίκη

    31/05/23, 7:27

    ΕΝΦΙΑ: Λήγει σήμερα η προθεσμία για την πρώτη δόση

    31/05/23, 7:17
    εργασίες ,

    Θεσσαλονίκη: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην οδό Ανακρέοντος

    31/05/23, 7:08
    Facebook Twitter Instagram YouTube
    The Opinion
    Facebook Twitter Instagram YouTube
    • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
    • ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • OPINIONS
    • THE SPY
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • MEDIA
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • LIFESTYLE
    The Opinion
    ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

    Αυτό το τρισδιάστατο τσιζκέικ… τρώγεται

    Η τεχνολογία εκτύπωσης φαγητών υπάρχει για περισσότερα από 15 χρόνια.
    21/03/23, 18:49Δεν υπάρχουν Σχόλιαtheopiniontheopinion
    Cheesecake,
    Εικόνα: Unsplash
    Facebook Twitter WhatsApp Email

    Είναι γεγονός πλέον τρισδιάστατοι εκτυπωτές μπορούν να φτιάξουν μέχρι και τσιζκέικ, χρησιμοποιώντας βρώσιμα μελάνια τροφίμων, με υλικά όπως μαρμελάδα φράουλα και φυστικοβούτυρο. Το επίτευγμα αυτό παρουσιάστηκε ως επίδειξη μαγειρικής προσέγγισης στο περιοδικό «Science of Food».

     

     

     

    Όπως διαβάζουμε και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων βρίσκεται επί του παρόντος στα σπάργανα αλλά θα μπορούσε να αυξηθεί σε δημοτικότητα λόγω της δυνατότητας εξατομίκευσης, της ευκολίας και άλλων πλεονεκτημάτων της. Η τεχνολογία εκτύπωσης φαγητών υπάρχει για περισσότερα από 15 χρόνια, αλλά μέχρι σήμερα έχει περιοριστεί σε ένα μικρό αριθμό ωμών συστατικών. Για τη συγκεκριμένη δημοσίευση οι ερευνητές ξέφυγαν από αυτό τον περιορισμό τυπώνοντας ένα πιάτο επτά συστατικών, που μαγειρεύεται επί τόπου με τη χρήση λέιζερ.

    Για να δείξουν τις δυνατότητες της τρισδιάστατης εκτύπωσης τροφίμων, ο Τζόναθαν Μπλάτινγκερ από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να εκτυπώσουν διάφορα σχέδια τσιζκέικ, αποτελούμενα από επτά βασικά συστατικά: κράκερς, φυστικοβούτυρο, άλειμμα σοκολάτας, πουρέ μπανάνας, μαρμελάδα φράουλα, χυμό κερασιού και παγωτό. Διαπίστωσαν ότι το πιο επιτυχημένο σχέδιο ακολούθησε παρόμοιες αρχές με τις αρχιτεκτονικές κτιρίων και περιελάμβανε τη χρήση κράκερ ως βασικό συστατικό για κάθε στρώμα του κέικ, ενώ το φυστικοβούτυρο και το άλειμμα σοκολάτας χρησιμοποιήθηκαν ως υποστηρικτικά στρώματα για να συγκρατούν τα πιο μαλακά συστατικά.

    Οι συγγραφείς προτείνουν ότι το μαγείρεμα με λέιζερ και η τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων μπορεί να επιτρέψουν στους σεφ να εντοπίζουν γεύσεις και υφές σε κλίμακα χιλιοστού για να δημιουργήσουν νέες εμπειρίες τροφίμων. Αυτές οι τεχνικές ενδέχεται να παρουσιάζουν θρεπτικές, βολικές και οικονομικές ευκαιρίες μαγειρέματος, καθώς χρησιμοποιούν στοχευμένο φως υψηλής ενέργειας για προσαρμοσμένη θέρμανση υψηλής ανάλυσης. Επιπλέον, σημειώνουν ότι μετά την πανδημία Covid-19 δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια τροφίμων και τα τρόφιμα αυτά που παρασκευάζονται με λιγότερο ανθρώπινο χειρισμό μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών.

    Όπως σημειώνει ο κ. Μπλάτινγκερ, «δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια τροφίμων, μετά την πανδημία του Covid-19, το φαγητό που προετοιμάζεται με λιγότερο ανθρώπινο χειρισμό θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών που συνδέονται με το φαγητό και μετάδοσης άλλων ασθενειών. Αυτό φαίνεται ως επικερδές για όλους μας».

    Ωστόσο, ο καθηγητής Κρίστεν Κούπερ, από το Πανεπιστήμιο Πέις, συν-συγγραφέας της δημοσίευσης, αναφέρει ότι «έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τη χαμηλή θρεπτική αξία των επεξεργασμένων τροφίμων. Η τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων θα εξακολουθεί να αποδίδει επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά ίσως η επένδυση θα είναι, για μερικούς ανθρώπους, καλύτερος έλεγχος και εξατομίκευση της διατροφής. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για να γίνει το φαγητό πιο ελκυστικό σε άτομα με διαταραχές κατάποσης, μιμούμενη τα σχήματα των πραγματικών τροφών με τα πολτοποιημένα τρόφιμα που αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται- και είναι εκατομμύρια μόνο στις ΗΠΑ». Επίσης, άτομα με άλλους διατροφικούς περιορισμούς θα μπορούσαν να βρουν αυτές τις εξατομικευμένες τεχνικές πολύ χρήσιμες και βολικές στον προγραμματισμό γευμάτων. Και καθώς χρησιμοποιείται στοχευμένο φως υψηλής ενέργειας για το μαγείρεμα, θα μπορούσε η διαδικασία μαγειρέματος να γίνει πιο οικονομική και βιώσιμη.

    Facebook Twitter WhatsApp Email
    Share. Facebook Twitter WhatsApp Email
    Προηγούμενο άρθροΧρυσικάκος: Έχω την νοοτροπία της ξόβεργας (VIDEO)
    Επόμενο άρθρο Κλείνει την πόρτα η ΕΠΟ σε Super League για συνδρομή σε ορισμούς ξένων ρέφερι

    ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Google,

    Η Ελλάδα στις χώρες που η Google προβλέπει πλημμύρες

    30/05/23, 22:25

    Η μεγάλη αλλαγή που έρχεται στο YouTube

    26/05/23, 20:55

    Τα social media μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα παιδιά

    24/05/23, 10:00
    εφαρμογές,

    Οι 7 τύποι εφαρμογών που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα δεδομένα σας

    24/05/23, 7:00
    απάτες, ασφάλεια, ενέργεια, έρευνες,

    Στον αέρα το αναβαθμισμένο ChatGPT από τη Microsoft

    23/05/23, 22:10

    Αυτή είναι η νέα κονσόλα Pac-Man της Lego (VIDEO)

    23/05/23, 12:03
    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ Cancel Reply

    The Opinion
    Facebook Twitter Instagram YouTube
    • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣH
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    © 2023 The Opinion. Powered by .
    -->