Τι πρέπει να προσέξουμε στο Πασχαλινό τραπέζι μετά από νηστεία
Μετά από μια μακρά περίοδο νηστείας, η κατανάλωση πολλών ζωικών λιπαρών μπορεί να δημιουργήσει πολλά γαστρεντερικά προβλήματα
Μετά από 40 μέρες νηστείας, το πολυαναμενόμενο Πασχαλινό τραπέζι πλησιάζει, κρύβει όμως και «παγίδες», κυρίως για το στομάχι μας.
Μετά από μια μακρά περίοδο νηστείας ειδικότερα, η κατανάλωση πολλών ζωικών λιπαρών μπορεί να δημιουργήσει πολλά γαστρεντερικά προβλήματα, όπως διάρροιες. Αυτό σημαίνει, ότι χρειάζεται προσοχή και μέτρο στο τι θα καταναλώσουμε την Κυριακή του Πάσχα ή μετά την Ανάσταση και την καθιερωμένη μαγειρίτσα.
Οι τρεις διατροφικοί κίνδυνοι του πασχαλινού τραπεζιού
Ο Νίκος Παπασπανός, Κλινικός Αθλητικός Διαιτολόγος MSc, μέσω του TheOpinion αναφέρεται στους τρεις διατροφικούς κινδύνους του πασχαλινού τραπεζιού, αλλά μοιράζεται και συμβουλές.
«Οι διατροφικοί κίνδυνοι είναι η υπερκατανάλωση αλατιού, η υπερκατανάλωση ζωικών λιπαρών και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπασπανός.
Ο ίδιος εφιστά την προσοχή των υπερτασικών σε ό,τι αφορά το αλάτι, αλλά και τονίζει ότι η καλύτερη λύση είναι στο μεσημεριανό τραπέζι να γεμίσετε «το πιάτο σας με ότι θέλετε, αλλά μια φορά, και φροντίστε στην μια άκρη του πιάτου να υπάρχει σαλάτα» κατά 1/4.
Καλό είναι επίσης, να γεμίσουμε μεν το πιάτο μας, αλλά όχι να δημιουργήσουμε ένα «βουναλάκι» και φυσικά να αποφύγουμε το συνεχές τσιμπολόγημα, χαρακτηριστικό των συγκεντρώσεων της ημέρας.
«Από τη στιγμή που το μεσημεριανό μας θα έχει αρκετά ζωικά λιπαρά, καλό θα ήταν το βραδινό μας να μην έχει τόσα πολλά», επισημαίνει ο ίδιος και προσθέτει: «Θα μπορούσε να είναι μια σαλάτα με ένα αυγό ή μια μικρή ποσότητα κρέατος, σχεδόν μια παλάμη χωρίς τα δάχτυλα, με μια σαλάτα».
Σχετικά με τα γλυκά, η συμβουλή του κ. Παπασπανού είναι «να μείνουμε στο ένα, βαριά στα δυο. Δε θέλουμε να πούμε ότι δε θα φάμε γλυκό ή θα το στερηθούμε. Απλά ας μείνουμε στο ένα».
Στο κομμάτι του αλκοόλ ο ίδιος μας λέει ότι σύμφωνα με έρευνες η κατάλληλη ποσότητα είναι ένα ποτό για τις γυναίκες και δυο για τους άντρες. «Το ένα ποτό ”μεταφράζεται” σε ένα σφηνάκι σκληρό αλκοόλ ή μια μπίρα 330 ml ή ένα ποτήρι κρασί. Αυτή η κουβέντα είναι ουτοπική βέβαια. Καλό θα ήταν λοιπόν να μην προτιμήσουμε σκληρό αλκοόλ, αλλά καλύτερα μπίρα ή κρασί κι ας πιούμε 2 ή 3 ποτά. Φυσικά συστήνεται η κατανάλωση νερού καθόλη τη διάρκεια της μέρας, αλλά και η αποφυγή έντονης άσκησης».
Ο Κλινικός Αθλητικός Διαιτολόγος MSc, συστήνει επίσης:
- Μην παραλείψετε το πρωινό σας (π.χ. 1 ποτήρι γάλα + 1 φέτα τσουρέκι ή 1 αυγό)
- Τα σνακ σας να είναι φρούτα
- Αφαιρέστε το ορατό λίπος και την πέτσα από το κρέας
- Τις μέρες με κόκκινο κρέας, καλό θα ήταν να αποφύγετε την κατανάλωση αυγών
Τι τρώμε μετά το Πάσχα
Την πρώτη και τη δεύτερη μέρα μετά το Πάσχα, ο Νίκος Παπασπανός, συμβουλεύει να αποφύγουμε το κόκκινο κρέας «ας φάμε ψάρι, όσπρια, λαδερά, ίσως και κοτόπουλο».
«Καλό θα ήταν ότι μείνει στο σπίτι μετά τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, κυρίως από γλυκά, να το διώξουμε. Γιατί αν είναι στο σπίτι, σημαίνει ότι θα καταναλωθούν», συμπληρώνει ο ίδιος.