To Brexit «σκοτώνει» τα ελληνικά προϊόντα
Καθώς κυλούν οι μήνες μετά την οριστική απόσχιση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι συνέπειες αυτής της απόφασης γίνονται όλο και πιο εμφανείς σε διάφορες πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Η Βρετανία πλέον εφαρμόζει κανόνες και ελέγχους στα τελωνεία της που περιορίζουν το εμπόριο και τις οικονομικές της σχέσεις με το εξωτερικό, όπως φανερώνει το θέμα που αναδεικνύουν οι New York Times για την εταιρεία Maltby & Greek που έφερνε στο Λονδίνο τα εκλεκτότερα είδη τροφίμων που έχει να επιδείξει η Ελλάδα.
«Εχει ελαχιστοποιηθεί η δυνατότητά μας να ανακαλύπτουμε και να εισάγουμε ασυνήθιστα προϊόντα», τονίζει ο κ. Γιάννος Χατζηιωάννου, ιδιοκτήτης της Maltby & Greek, που δραστηριοποιείται στον τομέα των εισαγωγών τροφίμων από κάθε μέρος της Ελλάδας και ιδιαίτερα τα νησιά.
Η εταιρεία αντιμετώπισε τα πρώτα προβλήματα περίπου στο εξάμηνο μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την τελωνειακή ένωση με την Ευρώπη, καθώς το κόστος για τις εισαγωγές πλέον έχει γίνει απαγορευτικό κάτι που αναγκάζει τους εισαγωγείς να παραγγέλνουν πιο σπάνια. Όπως τονίζει ο κ. Χατζηιωάννου, «έχουν πληγεί τα περισσότερα από τα ευπαθή τρόφιμα, κυρίως όσα συνηθίζαμε να εισάγουμε σε μικρές ποσότητες για τα ακριβά ρεστοράν και τα καταστήματα delicatessen. Εκείνο που κυρίως εξαφάνισε το Brexit ήταν η ευελιξία».
Οι προβλέψεις και οι έλεγχοι στα βρετανικά τελωνεία έχουν δημιουργήσει τρομερά λειτουργικά προβλήματα στον τομέα των μεταφορών και των logistics, αφού οι εισαγωγές από την ΕΕ αντιπροσώπευαν για τη Βρετανία το 50% του συνόλου. Ο προβληματισμός για τις βρετανικές εταιρείες μεγιστοποιείται όταν οι ίδιες καλούνται να επωμιστούν τις αυξήσεις στις τιμές λόγω των τελωνειακών ελέγχων, προκειμένου να μη χάσουν τους προμηθευτές τους ή να μη δυσαρεστήσουν τους πελάτες τους.
Εξάλλου, σύμφωνα με τη βρετανική Ένωση Τροφίμων και Ποτών, τους πρώτους εννιά μήνες του 2021 μειώθηκαν κατά 11% οι εισαγωγές τροφίμων και ποτών σε σύγκριση με το 2019.