Πώς να φτιάξετε το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο Πανετόνε

Πως να φτιάξετε το παραδοσιακό Ιταλικό γλυκό, σύμφωνα με την συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Πώς να φτιάξετε το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο Πανετόνε
Εικόνα: Unsplash

Αυτά τα Χριστούγεννα, είναι ευκαιρία να δοκιμάσετε και κάτι άλλο, πέρα από τα παραδοσιακά, Χριστουγεννιάτικα εδέσματα. Ένα από αυτά, είναι και το Ιταλικό Πανετόνε. 

Αναλυτικά η συνταγή και η εκτέλεση:

Υλικά:

– 250 γρ. βούτυρο
– 6 μεγάλα αυγά
– 100 γρ. γάλα
– 1 κ.γ. αλάτι

– 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

– 2 κύβοι νωπή μαγιά (50γρ) ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
– 140 γρ. ζάχαρη
– 2 βανίλιες ή 1 κ.γλ υγρή βανίλια ή 1 κλωναράκι βανίλιας
– 100 γρ. σταφίδες
– 100 γρ. κόντιτα (ψιλοκομμένα φρούτα γλασέ)
– 50 γρ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ
– Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή λεμόνι
– Λίγο βούτυρο για το μπολ

Διαβάστε επίσης: 9+1 συμβουλές για να ετοιμάσετε το πρώτο σας χριστουγεννιάτικο δείπνο

Εκτέλεση (Για το Πανετόνε):

– Βάζετε πρώτα στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα ανακατεύετε.- Χωρίζετε το βούτυρο, λιώνετε τα 150 γρ. και το αφήνετε να γίνει χλιαρό.

– Το υπόλοιπο βούτυρο το κόβετε σε κομματάκια και το αφήνετε να μαλακώσει.

– Ζεσταίνετε τα 50 γρ. αλκοόλ και προσθέτετε μέσα τις σταφίδες και τα γλασέ φρούτα.

– Τα σκεπάζετε και αφήνετε τα φρούτα να ρουφήξουν το αλκοόλ.

– Τα κρατάτε στην άκρη για αργότερα.

– Βάζετε όλα τα υγρά υλικά, τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και το αλάτι σε μπολ και τα χτυπάτε με σύρμα.

– Τα προσθέτετε στο αλεύρι.

– Ζυμώνετε για 7- 8 λεπτά μέχρι το μείγμα να γίνει ελαστικό και πολύ μαλακό, σαν τσίχλα.

– Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνετε τα κομμάτια μαλακό βούτυρο που κρατήσατε στην αρχή.

– Αφήνετε το μείγμα να δουλευτεί στο μίξερ μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο, για περίπου 1 λεπτό.

– Βάζετε τη μαλακή ζύμη για πανετόνε σε μεγάλο βουτυρωμένο μπολ, το σκεπάζετε και το αφήνετε σε χλιαρό φούρνο ή κοντά στο καλοριφέρ για περίπου 1 ώρα, να διπλασιαστεί.

– Ξαναβάζουμε τη ζύμη στο μίξερ και προσθέτουμε μέσα τα φρούτα.

– Δουλεύουμε για 2-3 λεπτά σε μεσαία ταχύτητα.

– Βουτάτε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και αδειάζετε την ζύμη στον πάγκο να ξεφουσκώσει.

– Με γρήγορες κινήσεις αναδιπλώνετε τη ζύμη.

– Ισομοιράζετε σε δύο μικρές καλά βουτυρωμένες χάρτινες φόρμες μίας χρήσεως για πανετόνε 15×13εκ. ή σε μια μεγάλη φόρμα για πανετόνε.

– Η ζύμη πρέπει να καλύπτει στο 1/3 του σκεύους.

– Αφήνετε να διπλασιαστεί και πάλι για περίπου 1.30 ώρα σε σβηστό φούρνο.

– Αλείφετε με ασπράδι αυγού την επιφάνεια απαλά.

– Μετά γυρίζετε το φούρνο στους 170 ºC στον αέρα και τον ζεσταίνετε πολύ καλά.

– Μόλις η λυχνία φτάσει στους 170ºC και πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, φουρνίζετε τα 2 πανετόνε χωρίς να ανοιγοκλείνετε το φούρνο και ψήνετε τα πανετόνε για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ξεχειλίσουν από τη φόρμα και να ροδίσει καλά η επιφάνειά τους.

– Μόλις τα βγάλετε από το φούρνο, τα αλείφετε με φρέσκο βούτυρο για να διατηρηθούν μαλακά.

– Ιδανικά, για να στεγνώσουν και να κρυώσουν σωστά, πρέπει να τα κρεμάσετε ανάποδα.

Εκτέλεση (για την Μαγιά):

– Για να ενεργοποιήσετε τη μαγιά, τη διαλύετε σε μπολ, πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη και ρίχνετε λίγο νερό.

– Ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί.

– Σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.

– Όταν αφρίσει η επιφάνεια και είναι έτοιμη, προσθέτετε στο αλεύρι.

Διαβάστε επίσης:

Οι κουραμπιέδες της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου – Πως θα τους φτιάξετε (VIDEO)

Σοκολατένια μελομακάρονα με… βρώμη!

Glühwein: Η αυθεντική συνταγή, κατάλληλη για τη γιορτινή περίοδο

Συνταγή για Χριστουγεννιάτικα, πολύχρωμα cupcakes από τον Άκη Πετρετζίκη