Πώς η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να σας βοηθήσει με το στρες
Έχουν τεράστια οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία.
Οι ξηροί καρποί είναι νόστιμοι. Τους τρώμε κατευθείαν από το πακέτο, σε μορφή βούτυρού ή στις σαλάτες μας. Αλλά ξέρατε ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα νόστιμο σνακ; Στην πραγματικότητα έχουν τεράστια οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία.
Μια νέα μελέτη από το Kings College διαπίστωσε ότι αν αντικαταστήσετε τυπικά σνακ με αμύγδαλα, μπορείτε να βελτιώσετε τον τρόπο με τον οποίο η καρδιά σας ανταποκρίνεται στο ψυχικό στρες.
Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε πρόκληση ψυχικού στρες και μετρήθηκε η μεταβλητότητα του καρδιακού τους ρυθμού (HRV). Όσοι έτρωγαν αμύγδαλα για έξι εβδομάδες αντί ενός τυπικού σνακ με θερμίδες, είχαν βελτιώσει σημαντικά το HRV τους.
«Η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού είναι ένας απλός τρόπος να δεις πόσο ανταποκρίνεται και πόσο ανθεκτική είναι η καρδιά σου», εξηγεί η Δρ Σάρα Μπέρι, ερευνήτρια στο Kings. «Έχοντας υψηλή μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού σημαίνει ότι η καρδιά μπορεί να αλλάζει ταχύτερα ταχύτητες ανάλογα με τις απαιτήσεις του σώματος. Εάν όταν είστε υπό στρες δεν μπορείτε να αυξήσετε τη μεταβλητότητα του καρδιακού σας παλμού, σημαίνει ότι δεν έχετε αρκετά καλή καρδιακή ανθεκτικότητα και ευελιξία».
«Καθώς οι συμμετέχοντες που έτρωγαν αμύγδαλα μπόρεσαν να προσαρμόσουν τη μεταβλητότητα του καρδιακού τους ρυθμού με πιο ευνοϊκό τρόπο, αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι που βιώνουν υψηλό στρες ή υψηλό άγχος μπορούν να μετριάσουν ή να ρυθμίσουν κάπως τον τρόπο με τον οποίο το σώμα τους ανταποκρίνεται σε αυτό το στρες μέσω διατροφής».
Γιατί λοιπόν ξηροί καρποί; Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους είναι τόσο καλοί στη διαχείριση του στρες είναι επειδή περιέχουν «μη θρεπτικά βιοενεργά», τα οποία περιλαμβάνουν φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά. Όχι μόνο πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχουν τη δική τους ευεργετική επίδραση στην ψυχική υγεία, αλλά μπορούν επίσης να μειώσουν τις φλεγμονώδεις παράμετρούς, τα λιπίδια του αίματος, το ηπατικό λίπος και να υποστηρίξουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, εξηγεί η Δρ. Μπέρι.
Ωστόσο, αφορά περισσότερο τη μετατόπιση της πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά τροφής στη διατροφή μας, παρά την ατομική πτυχή των αμυγδάλων που είναι υπεύθυνη για την υποστήριξη της καρδιάς και του εγκεφάλου μας.