1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ημαθίας: Διήμερο γεύσεων και εκδηλώσεων
Με στόχο την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας της, παράλληλα με την προβολή της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής σε τουριστικό επίπεδο, διοργανώνεται, σήμερα Σάββατο 20 και αύριο Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ημαθίας.
Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])
Ταξιδεύουμε στη Βέροια, πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας, η οποία προσφέρει ποικίλες μορφές τουρισμού, αρχαιολογικό, θρησκευτικό, ορεινό, γαστρονομικό.
Σ’ αυτό το είδος τουρισμού θα εστιάσουμε σήμερα, στον γαστρονομικό, και στα τοπικά προϊόντα της Βέροιας και γενικότερα της Ημαθίας.
Ας μην ξεχνάμε ότι η Βέροια αποτελεί την κτηνοτροφική πρωτεύουσα της Ελλάδος, τον τόπο όπου εκτρέφονται τα περισσότερα βοοειδή της χώρας, σε ποσοστό 85%. Τα φρούτα της βεβαίως (ροδάκινα, μήλα, δαμάσκηνα κλπ.), τα λαχανικά, τα τυροκομικά (φέτα, μπάτζος, κασέρι, μανούρι), τα κρασιά κλπ. συμπεριλαμβάνονται στα φημισμένα προϊόντα του τόπου. Και ας μην ξεχνάμε και το διάσημο ρεβανί Βεροίας!
Το γαστρονομικό μας ταξίδι στη Βέροια γίνεται με αφορμή το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ημαθίας που διοργανώνει το Επιμελητήριο Ημαθίας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, τον Δήμο Βέροιας, τον Δήμο Ηρωικής Πόλης Νάουσας και με τη συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Παραγωγοί, σύλλογοι, επαγγελματίες της εστίασης
Από σήμερα, Σάββατο 20 και αύριο Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, στην Πλατεία Ωρολογίου στο κέντρο της Βέροιας, όσοι βρεθείτε θα συμμετέχετε σ’ ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι στη γη της Ημαθίας και θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε αυθεντικά προϊόντα, παραδοσιακές συνταγές, να συμμετέχετε σε δραστηριότητες, να διασκεδάσετε.
Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν παραγωγοί, σύλλογοι και σύνδεσμοι (ζαχαροπλαστών, μελλισοκομικός, οινοποιών Νάουσας κλπ.) καθώς και επαγγελματίες της εστίασης.
Το πρόγραμμα, σήμερα Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2025 (17:00 – 22:00) και αύριο Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2025 (17:00 – 21:30) έχει ως εξής:
–17:30 έως 18:30: Η επιστήμη συναντά τη γαστρονομική τέχνη! Εξειδικευμένη ενημέρωση από διατροφολόγους και τεχνολόγους τροφίμων για τη σύνδεση υγείας, ποιότητας και γεύσης.
-17:30 έως 21:30: Ο σεφ Βασίλης Καλλίδης περιηγείται στα περίπτερα του φεστιβάλ, δοκιμάζει, μαγειρεύει και παρουσιάζει γευστικές δημιουργίες. Μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν σε διαδραστικές μαγειρικές δράσεις, όπου η τοπική παράδοση συναντά τη δημιουργικότητα.
Μαζί με τους μικρούς φίλους, ο σεφ ετοιμάζει αυθεντικά πιάτα της Ημαθίας και θυμίζει στο κοινό πως η μαγειρική είναι πάνω απ’ όλα η χαρά του να μοιράζεσαι γεύσεις και να δημιουργείς αναμνήσεις!
Συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση
Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου (21:30 – 23:30), το γαστρονομικό ταξίδι ολοκληρώνεται μελωδικά με τον Δημήτρη Μπάση και τη Βίκυ Καρατζόγλου.
Σημειώνεται ότι η είσοδος στο 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ημαθίας είναι δωρεάν.