Προκρατήσεις από τα… Χριστούγεννα στη Χαλκιδική – Προβληματίζει η έλλειψη προσωπικού
Στο φουλ οι μηχανές για άνοιγμα της σεζόν τις επόμενες μέρες - Λείπουν «χέρια» και φέτος στα ξενοδοχεία
Μια εξαιρετικά καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό προμηνύεται η φετινή, με βάση όχι μόνο το πολύ δυνατό τριήμερο της Πρωτομαγιάς, αλλά και με βάση τις προκρατήσεις που για ορισμένες περιοχές, άρχισαν δυναμικά ήδη από τα Χριστούγεννα!
Για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις άνοιξαν στους δημοφιλείς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, ενώ πλήρες άνοιγμα της τουριστικής σεζόν αναμένεται από τις 20 Μαΐου, όπως επισημαίνουν στο TheOpinion οι επιχειρηματίες του κλάδου.
Αλλά και η πόλη της Θεσσαλονίκης πλημμύρισε από κόσμο, κυρίως από Βαλκάνιους επισκέπτες, το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Δεκάδες τουριστικά λεωφορεία ήταν σταθμευμένα στην Μ. Αλεξάνδρου, μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, για τη μετεπιβίβαση των επισκεπτών.
Την ίδια ώρα, εξαιρετικά θετικά είναι τα νέα από τον τομέα της κρουαζιέρας. Περίπου 70.000 επιβάτες κρουαζιέρας θα επισκεφθούν τη φετινή χρονιά τη Θεσσαλονίκη, αφού στο λιμάνι της πόλης αναμένεται να δέσουν 69 κρουαζιερόπλοια, έναντι 61 το 2022.
«Λείπουν χέρια»
Οι επιχειρηματίες έχουν παράλληλα το βλέμμα στραμμένο στην εύρεση προσωπικού, ακόμη και σε χώρες εκτός ΕΕ. Πέρυσι, μία στις πέντε θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία δεν καλύφθηκε, όπως έδειξε έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).
Συγκεκριμένα, στην αιχμή της καλοκαιρινής σεζόν του 2022 καταγράφηκαν 60.225 ελλείψεις θέσεων, από τις 262.981 θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία. Στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφηκε το 10% (5.891 θέσεις) των ελλείψεων πέρυσι.
«Φέτος, αναμένουμε κάτι ανάλογο», τονίζουν στο TheOpinion φορείς του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα, με το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού να παρατηρείται στις μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες.
Σε ό,τι αφορά στις ειδικότητες, αριθμητικά, οι μεγαλύτερες ελλείψεις παρουσιάστηκαν σε καμαριέρες, σε σερβιτόρους, σε βοηθούς σερβιτόρου και σε ρεσεψιονίστ, ενώ ακολούθησαν οι barista/barman-barwoman, οι λαντζέρηδες και οι ειδικότητες τεχνικής υποστήριξης.
Στη Χαλκιδική
«Μετά την πανδημία και την αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων, αρκετοί από τους εποχιακούς εργαζόμενους στον τουρισμό στράφηκαν μαζικά σε άλλους κλάδους, όπως στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για διανομείς, ενώ αρκετοί έφυγαν στο εξωτερικό. Αρκετοί από αυτούς τους εργαζόμενους δεν επέστρεψαν στον κλάδο», εξηγεί στο TheOpinion o αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γιάννης Λασπάς.
Μήπως χρειάζονται πιο γενναίοι μισθοί για να γίνει περισσότερο ελκυστικός ο κλάδος;, ρωτάμε τον κ. Λασπά. «Στον ξενοδοχειακό κλάδο είναι σε ισχύ πλέον κλαδική σύμβαση που είναι δεσμευτική. Προβλέπει αμοιβή αυξημένη κατά 15% σε σχέση με τη γενική συλλογική σύμβαση εργαζομένων. Χρειάζονται παρεμβάσεις από την πολιτεία, όπως η επέκταση του χρόνου χορήγησης επιδόματος ανεργίας μετά από συμβάσεις οκτάμηνης ή μικρότερης διάρκειας. Προς το παρόν, αρκετοί κοιτάζουν για προσωπικό σε Αλβανία, Γεωργία, αλλά και χώρες της Ασίας», εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.
Σε Πιερία και Θάσο
«Υπάρχει έλλειψη σε εργατικό δυναμικό, σε μια κατάσταση που δείχνει δυστυχώς να γίνεται… μόνιμη», σχολιάζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης. Όπως λέει ο ίδιος, απαιτούνται συγκεκριμένες θεσμκές παρεμβάσεις, που έχουν να κάνουν με διαχειριστικά ζητήματα, για να λυθεί το θέμα.
«Το πρόβλημα αφορά και τη διευκόλυνση των εργαζομένων που απασχολούνται στον τουριστικό τομέα, με την επιμήκυνση του επιδόματος ανεργίας κ.α.», προσθέτει.
«Χέρια δεν έχουμε ούτε φέτος», τονίζει μιλώντας στο TheOpinion ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης.
Ήδη από πέρυσι, σύμφωνα με τον ίδιο, στα καταλύματα της Θάσου δούλεψαν άνθρωποι από Αφρική και Ασία. Είδαμε κυρίως ανειδίκευτο προσωπικό από Αιθιοπία, από Σομαλία και άλλες χώρες. Εργάζονται σαν καμαριέρες, σαν βοηθητικό προσωπικό στην κουζίνα», προσθέτει ο κ. Παρασχούδης.
Να σημειωθεί ότι σήμερα το εποχικό επίδομα καταβάλλεται για 3 μήνες. Αυτό, σύμφωνα με τους ανθρώπους του κλάδου, έχει ως συνέπεια να μένουν χωρίς εισόδημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι τον Μάιο που θα γίνει η επαναπρόσληψή τους, στο ξενοδοχείο που εργάζονταν την προηγούμενη χρονιά.