Μ. Πέμπτη: Πώς βάφουμε αυγά με φυσικό τρόπο
Συμβουλές από τον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίου Αντωνίου.
Σε… τέχνη έχει μετατραπεί το έθιμο του βαψίματος των αυγών για το Πάσχα.
Μπορεί το κόκκινο χρώμα, συμβολικό ως προς το αίμα του Χριστού, να παραμένει κλασικό στις προτιμήσεις μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το αυγό δεν προσφέρεται για καλλιτεχνικές δημιουργίες.
Αυγά μονόχρωμα, πολύχρωμα, αυγά με κλωστές, ζωγραφιστά ή με αυτοκόλλητα… Τα πάντα μπορεί να δει κανείς στα πασχαλινά καλάθια.
Εξίσου δημοφιλές όμως έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και το βάψιμο των αυγών με φυσικό τρόπο, όπως τα βάφανε οι γιαγιάδες μας.
Το TheOpinion ρώτησε τον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίου Αντωνίου, όλα τα «πώς» και τα «γιατί», ενώ δεν μπορούσε να παραλείψει το… θεμελιώδες ερώτημα του πώς δεν… σπάνε κατά το βάψιμο τα μισά αυγά (έστω κι αν για κάποιους η ερώτηση είναι παιδιαριώδης).
Η Ζωή Κοπάνου, εκ των ιδρυτικών μελών του Συνεταιρισμού από το 1997, μάς περιγράφει τον τρόπο βαψίματος αυγών με κρεμμύδια:
«Κόβουμε σε μικρά μικρά κομμάτια τις φλούδες κόκκινων κρεμμυδιών και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Βρέχουμε το αυγό που θέλουμε να είναι άσπρο και το ρολάρουμε στις φλούδες ώστε να κολλήσουν πάνω του. Παίρνουμε λαδόκολλα (έχουμε κόψει ήδη σε ανάλογο μέγεθος), τυλίγουμε το αυγό με τις κολλημένες φλούδες και μετά το βάζουμε σε καλσόν ή τούλι, το οποίο στη συνέχεια δένουμε σφιχτά. Μέσα στην κατσαρόλα, στρώνουμε φλούδες από κρεμμύδι και από πάνω βάζουμε τα αυγά, κοντά το ένα στο άλλο, για να μην “χοροπηδάνε” τα αυγά κατά το βράσιμο. Βάζουμε νερό να τα “σκεπάζει” και μέσα ρίχνουμε αλάτι και μια κουταλιά ξύδι. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά και μετράμε, μόλις πάρει βράση το νερό, 12 με 13 λεπτά και τα αυγά είναι έτοιμα. Το αλάτι βοηθά να ξεφλουδίζεται μετά το αυγό πιο εύκολα. Μόλις τα βγάζουμε, τα αφήνουμε λίγο και μετά τα “ξετυλίγουμε” για να τα “περάσουμε” με ένα πανί με λάδι».
Όπως εξηγεί η κα Κοπάνου, η ίδια διαδικασία τηρείται και στις φλος κλωστές, μόνο που εκεί χρησιμοποιούμε αλουμινόχαρτο (όχι τούλι) και κάτω στην κατσαρόλα βάζουμε μια παλιά πετσέτα.
Αυτές τις μέρες, τα χέρια των γυναικών του Συνεταιρισμού έχουν πάρει… φωτιά, αφού έχουν ήδη αρχίσει την παραγωγή με αγνά υλικά για τσουρέκια, κουλούρες και τσουρεκάκια.
Το αγαπημένο αναψυκτήριο του Συνεταιρισμού στον Άγιο Αντώνιο είναι ιδανικό για κοντινές εκδρομές από Θεσσαλονίκη, καθώς θα παραμείνει κλειστό μόνο την Κυριακή του Πάσχα. Τις υπόλοιπες μέρες θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, ενώ το Μεγάλο Σάββατο θα είναι ανοιχτό έως το τις 6 το απόγευμα.