Η πιο μεγάλη παραλία με άμμο της Ευρώπης βρίσκεται… 3,5 ώρες μακριά από τη Θεσσαλονίκη!

Βραβεύτηκε επί δυο χρονιές από το Best European Destinations ως η ασφαλέστερη αμμώδης παραλία στην Ευρώπη

Η πιο μεγάλη παραλία με άμμο της Ευρώπης βρίσκεται… 3,5 ώρες μακριά από τη Θεσσαλονίκη!
EUROKINISSI (ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ)

Η πιο μεγάλη παραλία με άμμο της Ευρώπης βρίσκεται μόλις 3,5 ώρες μακριά από τη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για την παραλία Μονολίθι στον νομό Πρέβεζας, μόλις 11 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη και εκτείνεται σε μήκος σχεδόν 26 χιλιομέτρων, μήκος που της χαρίζει τον τίτλο της μεγαλύτερης παραλίας με άμμο στην Ευρώπη!

Επί δύο συνεχόμενες χρονιές, η παραλία αυτή βραβεύτηκε από το Best European Destinations ως η ασφαλέστερη αμμώδης παραλία στην Ευρώπη. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι είναι τόσο μεγάλη, είναι αξιοποιήσιμη σε κάθε σημείο της.

EUROKINISSI (ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ)

Η παραλία ξεκινά από το ύψος του χωριού Μύτικας και φτάνει μέχρι την Καστροσυκιά. Είναι τόσο μεγάλη, που ο καθένας μπορεί να βρει το σημείο που τον ικανοποιεί, είτε ψάχνει για οργανωμένα σημεία, είτε για κάτι πιο απομονωμένο. Σε κάποια σημεία είναι βαθιά, σε άλλη πιο ρηχά, ώστε να ανταποκρίνεται ακόμη και στις ανάγκες των μικρών παιδιών.

Λέγεται ότι το όνομά της «κρύβει» μια ολόκληρη ιστορία. Λένε ότι στην περιοχή υπήρχε συστάδα παραλιακών βράχων σε απόσταση 10 μέτρων από την ακτή. Οι βράχοι αυτοί προεξείχαν περίπου ένα μέτρο από την επιφάνεια της θάλασσας, μέχρι το 1943 οπότε Ιταλοί και Γερμανοί στρατιώτες, για ψυχαγωγία, βομβάρδισαν με όλμους το βράχο και τον έσπασαν, οπότε σήμερα είναι ύφαλος στο επίπεδο των υδάτων.

Ολοένα και περισσότεροι Βορειοελλαδίτες προτιμούν τον νομό για καλοκαιρινές διακοπές, κυρίως μετά τη σύγχρονη οδική σύνδεση που κάνει την απόσταση πολύ πιο σύντομη. Το ταξίδι από Θεσσαλονίκη διαρκεί μεταξύ 3 και 4 ωρών.

Η παραλία Μονολίθι δεν είναι, βέβαια, το μοναδικό που μπορεί να απολαύσει κανείς στην Πρέβεζα, με την Πάργα και τα Σύβοτα να κλέβουν την παράσταση. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα σημεία να επισκεφτεί κανείς, όπως ο Αχέροντας και οι πηγές του, το νεκρομαντείο του Αχέροντα, η αρχαία Νικόπολη, το Ζάλογγο, αλλά και τα ορεινά χωριά της Πρέβεζας για αληθινό τετ α τετ με τη φύση.

EUROKINISSI (ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ)

Τι θα φάμε;

Κι επειδή, ως γνωστόν, η θάλασσα… ανοίγει την όρεξη, η τοπική γαστρονομία θα «χορτάσει» ακόμη και τους πιο απαιτητικούς.

Το… μενού που μας «φτιάχνει» ο Δήμος Πρέβεζας στο discoverprevneza.gr περιλαμβάνει γάμπαρες Αμβρακικού σε σαγανάκι αλλά και ψητές και ως γαριδομακαρονάδα, σαβόρο, ένα παραδοσιακό πιάτο της Πρέβεζας το οποίο φτιάχνεται από μενίδες (ψάρι που ψαρεύεται στον Αμβρακικό κόλπο), σκόρδο, ξύδι, σταφίδα μαύρη, λάδι, φύλλα δάφνης και λίγο δεντρολίβανο.

Ξεχωριστή θέση στο τραπέζι των ντόπιων έχει και ο κέφαλος πετάλι (το ψάρι τρώγεται, ανοιγμένο στα δύο, στεγνωμένο στον ήλιο και ψημένο στα κάρβουνα).

Φυσικά, από καμία ταβέρνα δεν λείπουν οι ψητές σαρδέλες, που όταν ψαρεύονται μικρές ονομάζονται παπαλίνες (τρώγονται ολόκληρες).

Παραδοσιακή πίτα της Ηπείρου, η μπλατσάρα, τρώγεται και στην Πρέβεζα. Φτιάχνεται με κρεμμυδόφυλλα, φέτα τριμμένη-αλεύρι-τραχανά, άνηθο, λάδι.

Τρώμε επίσης αυγοτάραχο Αμβρακικού, το ακριβότερο έδεσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ, δεν γίνεται να μην δοκιμάσουμε πρεβεζιάνικο ούζο και ντόπια κρασιά από τους αμπελώνες του Ωρωπού κι άλλων χωριών της περιοχής.